vrijdag 29 januari 2021

Klonters in de verf en fouten in de bon

We hadden er wel zin in, even een ritje Karlsborg naar de Byggvaror. Voordat je daar al je spulletjes hebt uitgezocht ben je toch al wel weer een uurtje verder, reken daar nog bij de reistijd, een half uurtje heen en een half uurtje terug, dan ben je zo een paar uurtjes onder de pannen. 

We hebben paneelplaten gekocht voor op de vloerplinten en een aantal plintlatten voor het nieuwe plafond in alle soorten en maten. We zijn zuinig geweest vandaag. Meestal kopen we al witgelakte plinten maar die zijn toch wel een stukje duurder dan de ongelakte. Vandaag ongelakte uitgezocht, grondverf en aflakverf genoeg immers. En wat je hebt hoef je niet te kopen. Het kopen gaat overigens vrij gemakkelijk bij de byggvaror. Je rijdt met je auto naar achteren om daar de uitgezochte spullen gemakkelijk in te laden. We nemen dan een foto van de streepjescode en soms van het materiaal dat we in de auto hebben gebracht, dan hup naar de kassa, daar worden de codes gescand en geven wij aan hoeveel van elk we hebben waarna we afrekenen. Niks niet controleren gewoon zo op vertrouwen. Dat is ontspannen kopen!

Voordat we op stap gingen had ik mijn verfhok gecontroleerd, ik heb nog best veel: muurverf, aflakverf in diverse kleuren en glanssoorten, schuurpapier, kwasten had ik laatst bij de Lidl in de aanbieding gekocht. Ik hoefde dus vandaag niet veel, enkel een pot grondverf en een paar rollers met bakjes.

Bij de kassa troffen we vandaag een ouder iemand (de grootvader zeggen we dan maar want in onze fantasie is het een familiebedrijf met een vader en een zoon en een opa..maar of dit zo is??) Hij scande de codes niet maar zocht alles één voor één op in de kassa. Toen we in de auto zaten zei Gerrit dat hij zich af vroeg of alles goed berekend was want met het handmatig invoeren van de codes maak je gemakkelijk een fout. Dus ik pak de bon er even bij, de meeste dingen klopten gelukkig maar er zaten toch een paar foutjes in. In plaats van ongeverfde latten stonden er geverfde latten op de bon. Net nu we vandaag in een zuinige bui waren en bewust voor de ongeverfde waren gegaan. Ook met de pakken paneel was er een foutje ingeslopen. Die paneel platen zijn er van 248 cm lang en van 120 lang. Wij hadden de laatsten gekozen maar de langsten stonden op de bon. Die foutjes schelen met elkaar toch wel snel 30 euro of zelfs nog meer. Dat wordt binnenkort nogmaals een ritje naar de Byggvaror ben ik bang.



Laatst had Gerrit in zijn houtopslag hok een vondst gedaan. Daar stond nog een immense emmer muurverf die we hadden meegenomen toen we ons huis hadden gekocht. Menig jaartje oud dus. Dat was even een meevaller! Ik dacht dus deze muurverf te gebruiken voor het rolleren van het nieuwe plafond. Wel dat heb ik geweten, die keuze had ik geloof ik beter niet kunnen maken. Tweemaal eerder had ik voor kleine stukjes achter de verwarming deze verf gebruikt en toen was er niets aan het handje. Maar vandaag zaten er tijdens het rolleren steeds brokstukjes of klontertjes op mijn plafondplaten. Na elke geschilderde plaat moest ik het trappetje op om de brokstukjes eraf te halen. Oh wat een gedoe zeg.  Hoe kunnen er nu brokstukjes in de muurverf zitten......? Eerst dacht ik dat er stukjes verf van het deksel in de verf waren gevallen bij het openen van de emmer.



Maar dan zouden het flinterdunne stukjes zijn geweest alleen in de toplaag van de verf. Maar hoe verder ik kwam in de emmer hoe meer brokstukken er in de verf kwamen en hoe dikker ze werden. Ik werd er knettergek van. Dan wil je na veel werk het plafond mooi af rolleren en dan zitten er klonten in de verf.



Nu denk ik zelf dat het zo kan zijn dat doordat de verf al behoorlijk oud was en lang onaangeroerd ergens achter in een hok had gestaan de vulstof in de verf naar beneden is gezakt en is gaan klonteren. Bij het doorroeren van de verf zijn die klontjes door de verf gekomen. Dit soort van klontjes op de foto hierboven zijn geen gedroogde flinters van het deksel, die zouden niet zo dik zijn.
Uiteindelijk is het plafond goed in de verf gekomen en mocht het morgenochtend toch tegenvallen, dan doe ik het gewoon toch nog een keer met nieuwe verf. We moeten toch nog een keer naar de Byggvaror :-)


Omdat ik de emmer muurverf wel leeg wilde hebben, om die klonten later niet nog eens tegen te komen, heb ik de wanden toch ook nog maar even gerollerd. De hele kamer staat nu in de RAL 9010. Op de blog van Heiko en Joke, die ik altijd wel even lees, las ik dat zij hun liefde voor deze kleur hebben losgelaten en nu alles in helder spierwit overschilderen. Wij houden nog even vast aan deze mooie zachtwitte kleur :-)
Gerrit heeft vandaag de oude gedemonteerde plinten van de spijkers ontdaan en is ze in de kelder gaan schuren. Een geduldig klusje met een uitgesteld resultaat. Straks wanneer de schilderskwast er overheen gaat  is het toch leuk wanneer je materiaal hebt hergebruikt. Maar het vraagt even wat inspanning.

En nu nog even iets anders.
We zitten lekker in de winter momenteel. Vanmorgen toen we met de honden wandelden zag het er prachtig winterachtig uit in het 'Vångdalen'. Hier dan de mooiste foto van deze blogpost vandaag.



Vanavond tijdens het eten stond de teller bijna op -10 en dat is dan in de altan vlak bij het huis. 


Vandaag stond er op het Undenäsforum dat het mini skigebiedje in Tiveden weer geopend is. Wanneer het winterweer wordt werken de mensen daar hard om de skipistes (drie stuks: groen, blauw en rood) te prepareren. Voor gezinnen met kleine kinderen is het een heerlijke plek om een dag door te brengen. Heel ongedwongen, je koopt een kaartje voor een paar centen en je kunt de hele dag van de sleepliften gebruik maken, ondertussen kun je je lekker warmen bij het vuur en hier ook een worstje roken of een hamburger. Wil je dat niet dan kun je die laatste ook in een kiosk kopen. Wij gaan niet dit jaar. Ik ben nog heel voorzichtig met mijn knie die het goed doet maar nog niet 100% de oude is.



Inmiddels is het ook weer weekend! Ja wat kun je doen nu in de lockdown, wandelen, fietsen een puzzel maken van 5000 stukjes, een sjaal breien, een spelletje programmeren of een app.....In ieder geval, probeer het gezellig te maken met elkaar en van het weekend te genieten.

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd........

3 opmerkingen:

  1. De keamer is hast klear sa te sjen. Ik fun noch in video fan in man yn australie dy’t ek fan klussen hald. Foar wat inspyraasje:
    https://youtu.be/fvPNyV3bInU

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fantastisch....wat in klus sees!! En wat in lokaasje! Echt leuk om te sjen.

      Verwijderen
    2. Ik tink dat wy it dan wat rêstiger oan dogge

      Verwijderen