maandag 4 januari 2021

Uitje naar Torsö

Zo rond half negen kregen wij een appje met de vraag of we al lekker aan de koffie zaten. En dat zaten we! Heerlijke koffie waarin Gerrit in deze tijd van het jaar een klein schepje koekkruiden doet bij het zetten zodat er een echte wintersmaak ontstaat. Het ontbijt is nu weer sober qua inhoud maar nog steeds gezellig hoor. Want Greetje schuift nog aan, al moet ik eerlijk toegeven dat die 's ochtends nog niet zo heel erg spraakzaam is :-) Nu we weer zo'n beetje in de basis formatie verkeren, gaan we ook weer terug in onze LCHF eetmodus.

Na het ontbijt ging Greetje naar haar kantoor in de woonkamer waar het werk weer wacht.  Zo tussen de middag zijn Gerrit en ik een uitje gaan maken in de omgeving. Het is vandaag mooi winters en het lokt om er even tussenuit te gaan. Een bestemming hadden we snel gevonden. We gaan immers bijna wekelijks even naar Mariestad voor de grote boodschappen en wanneer we dan uitkijken over het immense Vänernmeer dan zien we in de verte altijd een grote brug liggen. Die brug die geeft een verbinding met Torsö. Dat laatste is een eiland in het Vänernmeer en ik ben reuze benieuwd naar hoe het daar is. Volgens Gerrit zijn we daar al eens een keer geweest in een ver verleden maar daaraan heb ik geen heldere herinneringen. 

De brug naar Törsö

Op de brug naar Torsö (Torsöbron)

Maar eerst even wat informatie over het grote Vänern (zo heet dit meer in Zweden, dus zonder 'meer' erachter). Het meer is eigenlijk meer een binnenzee. Het is qua grote het derde meer in Europa. Het meer heeft een oppervlakte van 5900 vierkante kilometer en het heeft een inhoud van 153 kubieke kilometer. Dat laatste daarbij kan ik me al niets voorstellen. De grootste diepte van het meer is 106 meter en wat ik dan weer geruststellend vind is dat er voor elke wereldbewoner een staplaats is op de oppervlakte van het meer. In het meer zijn 22.000 eilandjes te vinden en één van die eilandjes is Torsö (ö betekent eiland). Ik heb deze kennis natuurlijk niet allemaal paraat. Op het eiland stond op de plek waar wij een kleine wandeling maakten een informatiebordje met al deze data.

Torsö is een mooi eiland. Eigenlijk waren er vroeger twee eilanden (Torsö/Fågelö) die men aan elkaar heeft verbonden door het stuk van het meer tussen die eilanden in te dammen en te gebruiken als bouwgrond. Wij zijn er helemaal overheen gereden maar ik heb het niet op kunnen merken. Op het eiland zijn natuurlijke vele badstrandjes te vinden met werkelijk prachtige vergezichten over het water. Wij hebben geen nieuwjaarsduik genomen maar in de zomer is het hier heerlijk toeven lijkt me.




Niet alles op het eiland was even mooi, ook hier wel huizen met troep er omheen maar ook leuke en oude huizen. zoals die op de foto. 


Een plek om te onthouden, zeker ook het veer naar Brommö, het naastgelegen eiland waar je te voet of met de fiets naar toe kunt gaan. Auto's mogen er niet komen. Dat eiland moeten we nog verkennen dus hierover wellicht later eens een post. Erg mooi allemaal!

Drie uur waren we weer thuis en kwart over drie was het nog niet donker. Half vier viel de schemer in. We gaan de goede kant weer uit, de donkere dagen voor kerst zijn werkelijk voorbij.

Wordt vervolgd.....









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten