dinsdag 26 januari 2021

Klussen met overpeinzingen

Eerst de wanden gipsen en daarna de schuine stukken van het plafond afmaken, dat is de beste volgorde zo concludeerden we vanmorgen tijdens ons werkoverleg. 
De platen die we gaan gebruiken voor het gipsen liggen net als de plafondplaten in de garage in de kelder. Daar zaagt Gerrit ze op maat en voorziet ze ook van gaten voor stroompunten en daarna moeten we ze naar de eerste verdieping tillen. We zijn zo een heel aantal keren achter elkaar aan en met een plaat er tussen door het huis heen gemarcheerd. Dat zit vanavond flink in de benen want die platen zijn niet licht.
Op onderstaande foto schroef ik dan eindelijk de eerste wandplaat van 1.20 bij 241.5 m. Zo langzamerhand ken ik alle maten van de slaapkamer uit mijn hoofd. Het mooie is dan wel weer dat alle platen van die wand nu 2.41,5 m meten :-)



Die twee en een halve wandplaat gips hadden we er nu in een floep en een scheet inzitten en het schuine stukje eigenlijk ook, daarvan hadden we de regels gisteren al gemaakt. De meeste tijd gaat zitten in het snijden van de platen en het aanbrengen van de gaten voor de stroompunten en het vervoer naar boven.

Omdat de muur nu ietsje dikker is geworden moest Gerrit op het kozijn van de deur nog een lat spijkeren waar we tegenaan konden gipsen. Zo hebben we een mooie ondergrond voor de deurplint straks.


Na dit gipswerk heeft Gerrit voorbereiding getroffen voor het gipsen van de wand waar het raamkozijn in zit zodat we daar straks ook latten hebben waar we tegenaan kunnen werken. Ik heb me vermaakt met het uitvlakken van de wand en met het plamuren van de schroefgaatjes. Zo kan ik dat morgen mooi schuren en opnieuw plamuren want het moet altijd wel een keer of twee, drie.

Zo hebben we vandaag in alle vrede en rust lekker verder gewerkt. Wat een schril contrast met hoe het in Nederland gaat nu de avondklok is ingesteld. Er lijkt wel een soort van burgeroorlog te ontstaan. Verschrikkelijk gewoon en al die vernielingen, bezit van mensen die er hard voor moeten werken. Ik heb er geen woorden voor.  Ik zit net even met Femke te appen, die woont in de buurt van Den Bosch, daar worden monumentale panden vernield, ruiten ingeslagen en winkels leeggeplunderd door heel jonge mensen, kinderen eigenlijk nog. Hoeveel boosheid kan er in een mens zitten dat hij/zij zulke dingen doet? De avondklok is toch een democratisch genomen besluit, genomen door een volksvertegenwoordiging die wij met elkaar hebben gekozen. Wil je je ongenoegen hierover uitspreken dan kun je demonstreren, dat is een recht. Maar vernielen en stelen..... dan bega je een misdaad en dan krijg je een strafblad. Hoe zul je dan een goede toekomst op kunnen bouwen. 

Ja en dan kijk ik weer uit over ons Vångdalen, dat er nog net zo bij ligt als gisteren en eergisteren en zoals het was toen er nog geen Corona was. Ik zou de rust die hiervan uitgaat iedereen gunnen. Ik hoop maar dat het snel weer rustig is in Nederland en dat een ieder zich weer veilig kan voelen op de plek waar men woont. 

Het is een rare tijd! Wij kunnen ons leven op een goede manier een voor ons zinvolle inhoud geven, nog steeds. Maar toch voelen we de spanning ook toenemen. Het je onder de mensen moeten begeven wordt een soort van hobbel die je moet nemen. Je stelt jezelf steeds de vraag of de keuzes die je maakt wel of niet zinvol zijn. De hele Corona met muterende virussen, dat voelt als een net dat zich steeds dichter om je heen sluit. 

Ik vraag me af....sta ik in deze gedachten alleen of worden ze ook door anderen gedeeld. Hoe is het leven voor jullie die dit lezen?


Wordt vervolgd........









 

5 opmerkingen:

  1. Het leven hier in de Achterhoek is voor ons vooral een soort van saai. Dus dan moet je iets bedenken, want ons vervelen doen we nooit.
    Wij maken bijna elke dag een wandeling.
    Verder is de keuken in verbouwing. Breken en nieuwe leidingen zijn klaar, stucwerk is klaar en de muren drogen nu. Volgende week primen en schilderen.
    We besteden daarnaast tijd aan netflixen.
    Ook hebben we contact met onze sterrenkundeclubjes, via zoom of via whatsapp. Zo blijft je toch in contact en hoor je wat anderen zoal doen en hoe het gaat. Natuurlijk hebben we zo ook contact met kinderen en kleinkinderen.
    Tenslotte is over Zweden lezen een leuk tijdverdrijf. Ik lees dagelijks de Zweedse krant online of volg het nieuws van SVT. Daarnaast natuurijk de blogs uit Zweden.
    Kortom het lijkt een beetje op jullie dagelijkse routine: verbouwen, wandelen, netflixen, appen, blogs lezen...
    De avondklok hebben jullie niet, maar ook wij zelf hebben daar gelukkig geen last van.
    Veel succes met de afwerking van de slaapkamer en het zal vast heel mooi worden. Heerlijk om aan te zo'n project te werken, maar ook weer fijn als alles weer klaar is.
    Groet, Jet





    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik voeg er nog wat aan toe: Dat gevoel dat het plotseling ineens beklemmend wordt, ken ik ook wel. Ik heb het denk ik nu het afgelopen jaar drie keer gehad. De laatste keer in december en twee weken geleden. Dat kwam vooral om die engels variant bedreiging. We dachten dat met de lockdown en de vaccinaties het allemaal langzamerhand wat beter zou worden maar het tegendeel lijkt waar te worden. Hier zakken de cijfers, maar tegelijkertijd neemt het aandeel van de engelse variant toe en hoeveel varianten zitten er nog aante komen en werkt het virus dan.nog wel goed, en zijn er wel vaccins genoeg. Vragen en onzekerheden.
    Daarnaast hoelang houdt de zorg het vol en hoeveel ziekenhuis behandelingen worden er nu uitgesteld, die eigenlijk nodig zijn. Ook voor misschien iets minder nodige behandelingen kan het op een gegeven moment toch nodig zijn. (Ik stel de prik in mijn voet ook nog maar even uit, tot het niet meer gaat en zo zullen er wel meer zijn.)
    Hoe groeien kleine en grotere kinderen nu op, het is anders, school en sociale vaardighden leren ze nu ook minder, ouders raken overbelast. Ik denk hier vaak aan en vraag me af hoe lang dat gaat duren.
    Toch zie ik ook positieve kanten van de pandemie. We gaan naar een nieuwe maatschappij, dat lijkt mij onontkoombaar.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Jet, leuk dat je reageert op mijn vraag. In je antwoorden zit veel herkenning zeker wanneer je kijkt naar de invulling van de dagen. Zo doen wij dat ook ongeveer. In je tweede reactie schrijf je precies wat ik bedoel met dat het soms beklemmender begint te voelen. We dachten dat er licht aan het einde van de tunnel zou zijn en nu staat er een derde golf te komen met het gemuteerde virus. Landen die op slot gaan. En idd als je nu iets krijgt met betrekking tot je gezondheid, wat doe je dan of wat kun je dan. Dat is een gedachte die ik ook wel heb.
      Ik las vorige week in de krant een verhaal van een gezin met vijf kinderen waarvan een deel thuis onderwijs moet ontvangen en de jongste twee, net geboren waren. Zulke ouders die krijgen het niet meer voor elkaar, komen overdag niet toe aan hun werk of hebben onvoldoende ruimte zich af te zonderen en zich op hun werk te kunnen focussen.
      Wat iedereen graag wil is dat het inenten met het vaccin nu als de wiedeweerga van start gaat. Dat valt tegen, hier in Zweden zijn grote tekorten en gaat het vaccineren maar mondjesmaat. We verlangen allemaal terug naar het normaal en ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk wel een ander soort van normaal zal gaan worden.
      Groet, Johanna

      Verwijderen
  3. Goedemorgen Johanna en Gerrit,

    Tja, hier in Hoogeveen gaat ook alles zijn gangetje. Mijn vrouw werkt als verpleegkundige in een verzorgingstehuis. Daar is het virus wel dichtbij geweest. Was wel spannend. Maar voor de rest zijn we nog gevrijwaard gebleven.

    Ik zelf werk eigenlijk al driekwart jaar vanuit huis. Onze kinderen (3 meiden en 1 zoontje) studeren en werken allemaal (Björn zit nog op de basisschool). De studies vinden vooral plaats van achter de laptop. Gelukkig hebben we een hond die we uit kunnen laten, ook tijdens de avondklok ;-) en hebben we in een dorpje verderop twee paarden/pony’s staan. Daar gaan de meiden veel naar toe. Dus bij ons is er nog genoeg 'reuring' in huis.

    Wat we vooral missen is het spontane. Even naar de winkel of uit eten, het kan nu even niet of moet worden gepland. En ja, af en toe is al dat nieuws wat op je af komt benauwend. Je moet af en toe gewoon de actualiteiten programma’s even overslaan op TV of internet. En we missen natuurlijk de vooruitzichten: kunnen we deze zomer weer op vakantie? We hebben vorig jaar de vakantie naar Zweden moeten overslaan. Hopelijk kunnen we dit jaar wel gaan.

    Jullie hebben in ieder geval een mooie klus om handen en het wordt ongetwijfeld een prachtige slaapkamer!

    Groeten,

    /Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Wilfred, Bij jullie thuis is het een en al levendigheid met alle kinderen nog thuis. Kun jij dan de rust wat vinden om te weken, want je zult ook je zoon moeten helpen met zijn schoolwerk?
      Precies zoals je aangeeft, het spontane is er niet meer, alle dingen die je doet buitenshuis is overwogen. Even uit eten of ergens een kopje koffie drinken is er niet meer bij. Wat zullen we ervan genieten wanneer dat strak wel weer eens kan!! We hebben in elk geval iets om naar uit te kijken.
      Groet Johanna

      Verwijderen