vrijdag 15 januari 2021

Opdikken

Vanochtend bij het wakker worden stond de thermometer op de altan op -12,3.  Dat is gemeten dicht bij het huis en dat betekent dat verderop de tuin in je gerust nog twee graden bij mag tellen. Minus 14 dus vannacht. Steenkoud!! Maar dat hebben we niet gemerkt hoor want de kachel maakt het lekker warm in huis. We merken het aan Arvid en Fynn die met hun dunne velletje en ontbrekende vetlaag snel bevangen worden door de koude. Het is even snel een plas doen voor de stoep en dan snel weer naar binnen. Gösta, een hond van de Schotse Hooglanden vindt het heerlijk buiten en geeft niet om minus 14. Hij loopt lekker door de tuin, kijkt om zich heen, trekt even een sprintje en speelt met een nieuw gevonden stok. Onze temperaturen zijn niet extreem hoor. Ik las deze week op het Zweden Forum op FB dat in noord Zweden temperaturen worden gemeten van minus 48. Dan komen wij met onze min 14 pas kijken :-)


Midden op de dag hebben wij even gewandeld in het zonnetje. Toen was het nog minus 9 maar eigenlijk geen wind. Dan voel je de koude ook niet zo, zeker ook omdat het erg droog is.

Wat onze klus betreft, niet heel erg spannend hoor. Vandaag zijn we aan het opdikken geweest. Opdikken vind ik geen fijn woord! In de kerstvakantie was ik zelf ook wat opgedikt. Ik heb mijn LCHF even losgelaten en dan vliegen de grammen eraan. Ik heb nu 1.5 week gevast, dat wil zeggen wel een ontbijt maar voor de rest niets en nu ben ik wel weer afgedikt. Vandaag dus opdikken maar dan van de houten wand wel te verstaan. Dat is een heel secuur werkje. Hoe mooier je opdikt, hoe mooier en egaler je wand wordt.
Wel Gerrit en ik hebben ons best gedaan en je best doen neemt tijd. We hebben 1.5 wand gedaan. Ergens in het weekend gaan we dit afmaken maar we gaan ook even van het mooie winterweer genieten.


Nog even over het opdikken.... Gerrit had kleine blokjes van verschillende diktes gemaakt. De balken zijn namelijk nogal onregelmatig en dat vraagt steeds even passen en meten met betrekking tot de dikte van de blokjes die  achter de regel moeten. De regel is het hout waar straks de multiplexplaten tegenaan worden gemonteerd.



Steeds wanneer we weer een stukje hebben gedaan controleren we met het waterpas of we voldoende op dikte zitten. Soms is het ook teveel of te weinig en dan moeten we overnieuw.





 De tweede wand daarbij verloopt het proces ietsje anders. Daar hebben we namelijk geen ruimte voor een uitgebreid regelwerk, dan past de verwarming er straks niet meer voor. We dikken daar wel op maar zonder regels. De nieuwe plaat wordt daar tegen de opdik stukjes gemonteerd. Maar wel zo waterpas mogelijk natuurlijk. Bij zo'n renovatie is het steeds even uitzoeken hoe je met de bestaande situatie omgaat en er zijn altijd beperkingen vanuit de bestaande situatie. Gelukkig komen we er steeds wel uit al vraagt het af en toe even wat discussie. Wellicht ergens in dit weekend de montage van de eerste platen. Dat zal ook wel niet één twee drie gaan omdat er aanpassingen in de plaat moeten worden gemaakt voor de stroompunten. Gelukkig hoeven we niet snel. Dat zeggen we steeds tegen elkaar. Als het maar mooi wordt, daar doen we het voor.


Het is inmiddels ook alweer vrijdagavond. Gerrit en ik wensen een ieder die dit leest een heel genoeglijk en ontspannen weekend toe. Nog even volhouden, ook zonder kabinet. Ergens gaat het licht voor ons schijnen.

Wordt vervolgd........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten