donderdag 21 januari 2021

Het wordt voortschrijdend rechter

Toegegeven....we moesten even op gang komen vandaag. Het rechttrekken van een plafond is best wel even een klusje tenslotte vooral omdat je de hele tijd boven je hoofd moet werken. Om een goede start te kunnen maken waren we vroeg opgestaan. Tijdens het ontbijt vertelde Greetje dat ze een meeting had om 11.00 die ongeveer een uurtje zou duren. Zij zit  met haar kantoor beneden in de eetkamer, recht onder de slaapkamer waar wij bezig zijn. Die twee zaken gaan niet goed samen omdat haar supersonische microfoon elke geluidje vangt. Dus wij eerst maar voor boodschappen naar de ICA want onze voorraadkast en koelkast waren beiden zo ongeveer leeggegeten. 
Om 12.00 uur konden we dan los, eerst nog maar even naar de garage voor de zekerheid om daar vulblokjes te gaan zagen. Een emmer vol hebben we nu in alle variaties van dikte. Dat moet genoeg zijn.



Het beleid voor de start was, eerst de twee zijlatten evenwijdig vastzetten en dan werken vanuit de hoogste hoek richting laagste. We maken eerst met panlatten een recht regelwerk en schroeven er vervolgens de regels waar het plafond aan komt te hangen onder.


We plaatsen de regels om de 40 cm, daarvoor heef Gerrit keurig twee passtukje afgezaagd. Het is een heel gefreubel om de boel goed vast te zetten. We willen natuurlijk niet dat wanneer we straks lekker liggen te ronken in ons nieuwe bed dat het plafond naar beneden zakt. Er komt tenslotte met de gipsplaten een heel gewicht aan de regels te hangen. We schroeven eerst de vulstukjes vast in het bestaande plafond, of liever gezegd daar doorheen zodat de schroeven houvast vinden in de planken die onder het plafond liggen, of moet ik zeggen boven want het plafond hangt eronder. Daarna schroeven we de fijnere stelblokjes aan de grove en dan de panlat aan de stelblokjes vast. Elk kruispunt van latten bevat zes schroeven. Gerrit heeft na het monteren van een kruispunt een maniertje om te checken of het goed vast zit, hij trekt en schud er dan even aan en zegt dan...'dat zit goed vast'. Ik twijfelde daar niet aan maar doe het nu toch maar even in de hoop dat we zo goed synchroon werken aan ons nieuwe plafond :-)

De lange vulstukken  die hier dwars op de wand staan hebben we daar aangebracht omdat we aan die kant van het plafond erg veel ruimte moeten opvullen. Die stukken kunnen niet langer omdat we naar de laagst hangende kant toewerken. De eindpunten raken het oude plafond. Hierna moeten we met losse vulblokjes verder werken.

Het doet me deugd om op deze twee foto's te zien dat de ruimte tussen het raamkozijn en de latten nu symmetrisch oogt. Die gordijnkoof die oogt dan straks ook wel recht :-)

We hebben een start. Na een lange theepauze waarin we met Greetje nog naar appartementen in Engeland hebben gekeken bleven er uiteindelijk maar een paar uurtjes werk over maar vandaag (donderdag) gaan we gewoon weer verder. Op deze foto zie je ook nog even een demonstratie van ons geheime wapen in de strijd. Een lat die we hebben afgezaagd op de hoogte tussen vloer en plafond. Zo kunnen we mooi aflezen hoeveel we moeten opvullen. Helemaal betrouwbaar is de meting niet omdat de vloer ook ietsje golft dus we meten ook steeds even na met de waterpas. We doen het grondig.

Tot zover de verslaglegging over het plafond, ik weet tenslotte ook niet hoe interessant het is voor jullie als lezer. Ik wil gewoon het hele proces even goed documenteren.

's Avonds heb ik nog naar de inhuldiging van president Biden en vice president Harris gekeken. Altijd wel weer een indrukwekkend moment. In zijn toespraak geeft hij aan een president te willen zijn die verbindingen wil herstellen tussen mensen en tussen naties. Ik hoop van harte dat hem dit gaat lukken en ik ben blij dat het tijdperk Trump, het tijdperk van de polarisatie, nu ten einde is en het fatsoen de redelijkheid en het respect weer terugkeert in het Witte huis en daarbuiten.

Wel boodschappen, timmeren en presidenten dat waren zo de belevenissen van vandaag. Rest me nog te zeggen dat onze epidemoloog Anders Tegnell aangeeft dat het aantal besmettingen tijdens de feestdagen niet is toegenomen en dat het momenteel iets dalende is. Muterende varianten zijn in beperkte mate aanwezig en veelal terug te herleiden tot de bron.

Wordt vervolgd....


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten