zaterdag 23 januari 2021

Een half plafond

Gisteren zijn we samen op stap gegaan voor de aanschaf van een nieuwe schroefmachine en om nog een aantal boodschapjes te halen. We hadden vreselijk vies weer. 's Nachts had het geregend en gedooid en alle sneeuw was zo goed als verdwenen met een temperatuur van één graad boven nul. Onderweg naar Töreboda sneeuwde het behoorlijk en bleef de sneeuw uiteindelijk eventjes liggen. Het werd goed glad op de weg. Gelukkig hebben we nu onze spijkerbanden om de auto zodat we goed grip houden. Gerrit rijdt voorzichtig, we hebben immers geen haast.




In Töreboda bij Urbans Bygg konden we goed slagen voor een schroefmachine. Er was een mooie aanbieding met een Makita schroefmachine en een klopschroevendraaier voor het zwaardere schroefwerk. Bij de prijs in twee sets bitsen van Makita, een sporttas (die we niet echt nodig zijn dus voor wie hem wil hebben geef maar een seintje en we sturen hem op voor de portokosten) en een Makita werkvest. En nog een opbergtas. Goed geslaagd dus want onze resterende schroefmachine was ook een Makita en daarover zijn we erg tevreden. 


Naast deze technische boodschappen moesten we ook nog wat huishoudelijke zaken kopen zodat toen we thuiskwamen er al een groot deel van de dag opzat. Nog even een paar latten schroeven zodat we de volgende dag de eerste plafondplaten konten monteren. Wel met de nieuwe machine vliegen de schroeven door het hout. Dat wordt dus straks opletten bij het gips want daar moet je niet doorheen schroeven.


We moesten ook nog even het punt bepalen waar de lamp moet komen. Even een boorgat door de regel voor de stroomdraden en de rest komt wel wanneer het plafond hangt. Ook nog even een paar latjes monteren voor het bevestigen van het stroompunt en klaar is Kees.

Dat was alles wat we gisteren hebben gedaan.

Vandaag werden we wakker en hadden we mooi weer met blauwe lucht. We waren niet de enigsten, op de familie app kregen we foto's van F en L en van  H en Ch met eveneens blauwe luchten. Iedereen kon even op stap om te luchten. Tot 21.00 uur wel te verstaan want daarna mag het in NL niet meer. Wat een vrijheid hebben we hier in Zweden dan nog. We mopperen niet. En gelukkig zakt hier de 'R' ook lekker.


De eerste platen monteren op een regelwerk vind ik altijd weer een spannende klus ook al zijn we zo zorgvuldig mogelijk geweest met het schroeven van het regelwerk. We beginnen meestal vanuit het midden en werken toe naar de kanten. Voor het stroompunt moesten we van de eerste vier platen even een klein puntje afhalen. Zo loodrecht mogelijk monteren om kieren verderop tussen de platen te voorkomen.

Natuurlijk zijn we ook wel benieuwd naar hoe het plafond erin komt te hangen. Wel....we kunnen gerust zijn, we hebben het opdikwerk goed gedaan, het belletje valt keurig daar waar het moet zijn.


De andere kant op ook maar dat kreeg ik op een of andere manier maar niet scherp op de foto en Gerrit z'n armen werden moe van het ophouden van de lange waterpas. Dus beter dan deze foto kreeg ik het belletje niet.

We konden niet de hele dag doorwerken want het hondenvolk moest er ook even uit. Met het vieze natte dooiweer van de afgelopen dagen hadden ze al twee dagen binnen gezeten en vandaag wilden zij en ook wij wel even een frissen neus halen. Even heerlijk wandelen in het zonnetje door het Vångdalen.

In totaal hebben we vandaag zes platen gemonteerd en we zijn tevreden over hoe het gaat. Hiermee zijn we precies op de helft van het rechte deel van het plafond. Aan de zijkanten hebben we nog scheef lopende plafonddelen. Die doen we waarschijnlijk nadat we de wanden hebben gegipst.


Maar dit resultaat tot nu toe daarop kunnen we wel rustig slapen :-)

Over slapen gesproken. Onze Gösta mag van ons eigenlijk niet op de bank. Hij heeft voor zichzelf een heerlijk kleedje en een heerlijke mand maar toch..... Zijn grootste wens is even op de bank liggen. Windhonden liggen sowieso graag bij je op de bank te slapen maar wij doen dit niet. De bank is voor ons en die willen we graag schoon houden. Maar toch..... je kunt het altijd even proberen. Steeds wanneer Greetje op de bank zit gaat hij bij haar staan en tilt dan één been even op om zo een beetje op de bank te kunnen zitten. Vandaag heeft hij aan deze tactiek iets toegevoegd. Hij neemt een beetje meer ruimte en gaat nu naast haar zitten met een volledig been op de bank en ook zijn achterwerk. Een beetje meer maar....maar toch een stapje dichter bij een volledige plek op de bank.

Greetje heeft hem weer op zijn plek op zijn kleed geleid en daar ligt hij nu lekker te slapen...de slimmerik.


 Vandaag heeft Greetje overigens ook bericht gekregen dat het appartement waarop ze had gereageerd aan haar is toegewezen door de verhuurder. Ze zit nu lekker bij ons, nu de lockdown erg streng is in Engeland maar de tijd zit haar wat achter. Ze heeft bijna permanent verblijfsrecht in Engeland en om dit te behouden mag ze niet langer dan 6 maanden aaneengesloten buiten Engeland verblijven. In april is dat voor haar zover. We zijn samen nog wel even voor een weekendje in Engeland geweest maar we kunnen er niet achter komen of dit ook telt, dus of het zo is dat er dan opnieuw een periode van zes maanden begint te tellen. Nu ze bijna bij haar permanente verblijfsvergunning is, wil ze dat niet op het spel zetten en liefst per april een plek voor haar zelf hebben. Ze heeft er voor gekozen niet terug te gaan naar Oxford, daar is niet heel veel te doen voor haar. Ze heeft gekozen voor Windsor, precies....daar waar het grote kasteel van de koningin staat. Dat lijkt een leuke plek te zijn met goede verbinding met London en Oxford en het vliegveld. Daar heeft ze nu een mooi appartement in de buurt van het kasteel en vlak bij het station. Een nieuwe uitdaging. Nu nog kijken hoe alles gaat lopen met betrekking tot de verhuizing in deze moeilijke tijd van beperkte bewegingsvrijheid. Wij hopen dat ze er een lekkere woonplek gaat krijgen.

Dat was het allemaal weer voor vandaag. Het is inmiddels ook weer zaterdag, het weekend staat voor de deur. Gerrit en ik wensen jullie allemaal goede dagen toe. Probeer er iets van te maken en blijf gezond!! 


Wordt vervolgd......

2 opmerkingen:

  1. Sat begint suver al wat te lykjen. In soad wurk, mar goed foar de earmspieren. Lokwinske oan Greetje mei it neie appartement!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja it is en protte wurk. Ein dizze wike sil it der wol hwat oars utsjen tink ik. Mar we dogge rêstich oan. Ik sil de lokwinsken oerbringe.

      Verwijderen