vrijdag 9 november 2018

Rijkdom uit de loppis.......

Donderdag moesten we eerst weer naar school in Karlsborg en zijn we daarna de rest van de dag in huis bezig geweest met ditjes en datjes. Aan het einde van de middag moest ik opnieuw naar Karlsborg voor een Mammografie. Daarvan krijg ik over twee weken de uitslag thuisgestuurd. Wel met de mededeling dat het heel goed mogelijk is dat ik word opgeroepen voor het maken van meer foto's in het ziekenhuis van Skövde omdat men hier in Zweden geen historie van mij heeft. Blijkbaar wordt dat ook niet opgevraagd uit Nederland of is het teveel werk of is het te duur om die bestanden hier te krijgen en ze hier in te lezen. 
Tussen mijn bezoeken aan Karlsborg door heb ik mijn eerste werkje opgepakt in mijn naaiatelier-kantoorruimte. Eigenlijk hebben Gerrit en ik afgesproken dat we het maar 'Kantoor' gaan noemen. Dat vinden we wel een mooie korte benaming. Ik zit opnieuw in de gordijnen :). Deze keer voor de tussenhal. Daarvoor had ik al een paar gemaakt maar die heb ik in de weefkamer opgehangen omdat de kleur daar beter staat dan in de tussenhal. Daarvoor maak ik nu dus nieuwe. Ik had tenslotte 30 meter gordijnstof van 3 meter breed meegenomen uit Nederland en daarmee kan ik nog wel even vooruit. Het is heerlijk werken aan de grote tafel die in het kantoor staat en het is er mooi licht met een uitzicht op de kerk. Wat wil een mens nog meer!

 De Singer Serenade 30 heeft er wel weer zin in.


 Vandaag, vrijdag, had ik eerst bezoek van een van de weefsters van de Prästgård. Zij kwam mijn nieuwe weefkamer met bijbehorende weefgetouwen en weven bewonderen. Ze vond mij al een 'duktig väverska' en dat is mooi meegenomen.
Vanmiddag moesten we alweer naar Mariestad. Daar waren we immers Dinsdag ook al geweest voor de auto. Bij de garage hebben we dakdragers voor de skibox gekocht. Die staat namelijk nog in Nederland en die box willen we de eerstvolgende keer dat we daar zijn, meenemen naar hier. Dan hebben we onze ski's hier ook en kunnen we ze gebruiken wanneer we dat willen. Die dakdragers konden we vandaag ophalen.
Precies rond lunchtijd kwamen we in Mariestad aan en dat is in Zweden geen handige tijd om naar een bedrijf te gaan. De lunch is hier belangrijk en wordt uitgebreid met collega's genuttigd. Daarom zijn we eerst naar de loppis gegaan. Die is daar echt super! Het is een genot om er rond te kijken. Meestal duikt Gerrit eerst de schilderijen verzameling in. Daar heeft hij een speciaal zintuig voor waarmee hij kostbare kunstwerken voor weinig geld opspoort. Het is nu alweer enige tijd geleden dat hij zijn laatste vondst deed. Ik ga dan meestal eerst naar het serviesgoed en daarna naar de bloempotten. Op een gegeven moment kom ik Gerrit tegen met een mandje! Met daarin servies! Hij heeft weer een vondst gedaan maar deze keer geen kunst in de vorm van een schilderwerk maar kwaliteitsservies van Arabia: Arctica. Dat is een aankoop voor L die altijd op zoek is naar dit servies. Er mankeert echt niets aan, het ziet er prima uit, 6 kop en schotels, een suikerpot met een melkkannetje en een kommetje. In alle hoeken van de loppis vond hij Arabia.





Thuis heb ik het maar even op de foto gezet.



 Zelf had ik ook nog wel een leuke vondst, al dacht Gerrit daar wat anders over. In de stelling met keukenspullen vond ik een balansweegschaal. Heel vroeger, toen onze kinderen geboren werden, huurden we een groter model van een dergelijke weegschaal bij drogisterij Hamstra in Dokkum. Je kon daarmee heel precies wegen. Ik heb heel goede herinneringen aan die weegschalen want onze kinderen groeiden altijd als kool. Nu zag ik er eentje in een kleine keuken uitvoering en heb ik die gekocht voor 3.50 euro! ik vind hem echt super.

 Daarna zijn we naar de kelder gegaan omdat daar de boekenafdeling is. Die wordt zeer vakkundig bij gehouden. Gerrit vond er altweer twee weefboekjes. In het boekje van 'Väva gardiner' staan mooie patronen voor heel fijne weven. Dat wil ik metertijd ook gaan doen. Bijvoorbeeld theedoeken weven. Gordijnen zal er eerst nog wel niet van komen, die heb ik allemaal net nieuw.
 Ook vond ik nog een mooie aardewerken vaas.
 Verder waren we nog zoekende naar twee speciale boeken. Het ene boek is getiteld 'Röda Orm' en het andere 'En Ö i havet'.  Röda Orm hebben we gevonden en van de schrijfster van het tweede boek hebben we een andere titel kunnen vinden. Ook prima! 


Annika Thor is een Zweedse schrijfster van kinderliteratuur vanaf 12 jaar. Wij kwamen haar tegen in ons lesboek van school waarin een leesstuk stond uit een van haar boeken getiteld 'En ö i havet', in het Nederlands: 'Een eiland in de zee'. Thor ontving voor haar werk, waarin ze schijft over haar Joodse achtergrond, de hoogste Zweedse literaire onderscheiding  de Augustpriset en drie jaar later ontving zij nog eens de Astrid Lindgren Memoria Award (ALMA). In Noorwegen kreeg zij ook nog eens de Nordiska Barnbokpriset, die denk ik geen vertaling behoeft van mij. In de boekenafdelilng van de Loppis vonden wij haar boek 'Om inte nu så när'. Dit boek is haar debuutroman voor volwassen literatuur. Deze roman speelt opnieuw in de tweede WO. Het boek beschrijft hoe zich in Zweden de houding t.o.v. Joodse vluchtelingen ontwikkelt voorafgaande aan het uitbreken van de oorlog en in de eerste jaren van de oorlog.

”Om jag inte är för mig själv, vem skall då vara för mig?
Och om jag bara är för mig själv, vem är jag då?
Och om inte nu, så när?”

'Wanneer ik niet er niet voor mezelf ben, wie zal er dan voor mij zijn?
Wanneer ik enkel voor mezelf ben, wie ben ik dan?
En indien niet nu, wanneer dan wel?'

Ik moet het boek nog lezen maar ben benieuwd! Kosten 1 euro.
Hier een foto van de schrijfster afkomstig van internet.
Door Arild Vågen - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16663554

Het andere boek wat we graag wilden vinden is 'Röda Orm' van Frans G. Bengtsson. Dat boek is een Zweedse klassieker en staat nr 7 op de ranglijst van Zweedse klassiekers. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de Vikingen en vertelt het verhaal van een man uit Skåne (Zuid Zweden tegenwoordig maar vroeger Denemarken) die de bijnaam droeg Röda Orm vanwege zijn haarkleur, leven en reizen. Hij behoorde tot de bemanning van een Vikingschip waarmee hij de wereld over reisde en raakte later goed bevriend met rovende Vikingen. Hij is gevangen genomen in het Spanje van de Moren waar hij galeislaaf werd.
Later in zijn leven op een van zijn reizen naar Engeland heeft hij zich tot Christen laten dopen zodat hij kon trouwen met de dochter van de koning. Hij is teruggegaan naar Skåne waar hij teruggetrokken leefde samen met de dochter van Koning Harald met  wie hij kinderen kreeg. Daar leefde hij rustig en goed totdat zijn broer bij hem kwam om samen met hem en zijn zoon Zwarthoofd een grote schat te gaan halen.
Frans G. Bengtsson; foto van internet Wiki
Gerrit heeft een deel van dit boek al in de Lätt Svenska (Gemakkelijk Zweeds) uitgave gelezen en dat heeft voldoende interesse gewekt voor de originele editie van het boek. Ook dat boek 1 euro! Prachtig!
Zo hebben we vandaag alweer een 'rijke' dag waarvan we bijzonder hebben genoten.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten