zondag 18 november 2018

Covered Market en Modest Moessorgski.....

Na de enerverende dag van vrijdag, waarover ik twee posts heb geschreven omdat het anders zo'n langdradig verhaal wordt, hebben we gisteren rustig aan gedaan. Daar hadden we overigens ook niet veel keuze in omdat Greetje 's avonds een concert had althans het orkest waarin ze speelt. Sinds haar vijfde jaar speelt zij viool, ze kon eerder noten lezen dan letters. Maar dat is een ander verhaal.
Zaterdag overdag had zij nog generale repetitie en zijn Gerrit en ik Oxford nog even ingewandeld. Opnieuw zijn we de 'Covered Market' binnen gegaan. Dat is erg leuk, geen grote winkelketens maar kleine tokootjes en een leuke kneuterige sfeer.
Zoals alles in Oxford is ook de Covered Market een gebouw met een lange historie. De officiele opening vond plaatst op 1 november 1774 en sindsdien heeft het aan levendigheid niets ingeboet. De Covered Market ligt midden in het centrum en heeft 4 ingangen. Daarmee is het een soort spin in het web in het centrum. Destijds in 1772 is er een Markt Commitee gevormd, waarbij de helft van de leden voortkwamen uit de locale bevolking en de andere helft bestond uit bestuurders van de universiteit. Aanvankelijk waren de winkeltjes vooral 'Butchers' shops. 
Tegenwoordig bestaat het aanbod voor de helft uit levensmiddelen en voor de helft uit andere producten. Je vindt er cadeau winkeltjes, bloemen, taartbakkers, kleding, restaurantjes e.d. Echt een bonte schakering, een echt markt.
De markt in haar huidige vorm is eigendom van de  City Counsil. Mei 2017 kreeg de markt hoogstaand bezoek, toen kwamen prins Charles en zijn echtgenote op bezoek en ontving de markt een koninklijke onderscheiding.







Tegenover één van de ingangen van de markt bevindt zich het restaurantje waar Greetje een tafel had gereserveerd. Om daar te komen moesten we een nauw steegje door, een oude houten trap oplopen en daarna kwamen we in een zeer sfeervol Thais restaurant waar we heerlijk hebben gegeten.

 Na het eten gingen we naar de Town Hall voor het concert. The Town Hall heeft een prachtige en goed onderhouden concertzaal die voor het concert tot de laatste plaats was uitverkocht. Het orkest speelde dan ook een uitdagend programma met een viertal Russische componisten.
 In het tweede stuk voor de Pauze, het stuk van Rachmaninov speelde een solerend pianist mee. Hij had de pech één van zijn eerste noten verkeerd aan te slaan maar eerlijk is eerlijk, hij heeft deze fout meer dan goed gemaakt.
 We hebben genoten van de Russian Favourites, waarbij ik zelf een voorkeur heb voor Mussorgsky.

Modest Moessorgski
 Deze componist is de zoon  van een verarmde grootgrondbezitter die werd opgeleid als officier. Zelf had hij meer affiniteit met muziek en componeerde hij voor piano diverse stukken die later door Maurice Ravel, Nikolaj Rimski-Korsakov werden omgezet naar orkeststukken. Zijn leven kenmerkt zich door tragiek. Aan de muziek verdiende hij niet genoeg om van te leven, hij moest een betrekking aannemen en raakte aan de drank. Aan de gevolgen van het drankgebruik is hij eenzaam gestorven op 42-jarige leeftijd.(bron Wiki)

Een zeer tragisch verhaal maar wel mooie muziek. Gerrit en ik hebben ervan genoten en het was leuk om na lange tijd weer eens naar een concert te gaan waar Greetje in meespeelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten