zaterdag 17 november 2018

Oxbridge......

Oxford en Cambridge behoren tot de oudste en meest prestigieuze universiteiten van Engeland en de wereld. Cambridge is in 1209 gesticht door studenten uit Oxford uit onvrede met de locale bevolking. Net als de universiteit in Oxford bestaat de universiteit van Cambridge uit onafhankelijke colleges (31) Die een beetje als een klooster zijn vormgegeven. De grote colleges hebben een eigen Kerk en een eigen kerkkoor. De diverse colleges zijn gesticht door vermogende personen die hun naam aan een college hebben verbonden. Zo heb je bijvoorbeeld in Cambridge het St. John's College, King's College, Girton College, Trinity College. Dit laatste college alleen al heeft  36 nobelprijswinnaars voortgebracht, alle colleges samen 82 stuks en dat is het hoogste aantal ter wereld. De universiteiten van Oxford en Cambridge zijn op een zelfde wijze vormgegeven qua organisatiestructuur er is een steeds doorgaande competitie in de ranking van deze universiteiten om de eerste plaats.
Bekende namen van wetenschappers die hier hun opleiding hebben gevolgd zijn o.a. Isaac Newton, James Watson, Francis Crick, Charles Darwin, John Milton, Stephen Hawking en ook 15 eerste ministers van het Verenigd Koningkrijk.
Ik laat nu een aantal foto's zien van diverse colleges in Cambridge. Omdat het donker en mistig was toen wij er waren heb ik zelf geen scherpe foto's kunnen nemen,
Girton college
Peterhouse
St.Catharine's college
St John's college
Ons bezoek aan Cambridge was na het bezoek aan Bletchley Park de tweede activiteit op één dag. Hierdoor kwamen wij wat later op de middag aan. Ons bezoek aan Cambridge werd daardoor meer een van beleving dan van bezichtiging, we zullen er nog eens naartoe gaan bij helder weer. Met beleven is echter helemaal niets mis. Toen wij om half zes langs het King's College liepen, waarvan eerst maar even een foto van internet omdat het het echt weer een ohh en ahh beleving is,
Panorama of King's College Front Court
was het net tijd voor 'the evensong' Ik heb altijd graag het King's College Choir willen horen en dit was de kans. Echt prachtig en zo mooi klinkend in deze overweldigende Kerk.
Op deze foto's zie je het interieur van de kerk. Deze kerk is de eerste met een plafondconstructie (ik weet eigenlijk niet of ik het zo mag noemen) in deze vorm. Echt prachtig!
Het bijwonen van de Evensong, gezongen bij kaarslicht geeft je echt het gevoel dat je teruggaat in de tijd. Ik heb begrepen dat de zangers studenten of ex studenten zijn en een vergoeding krijgen voor hun deelname aan het koor. Het zijn dus min of meer professionele zangers.
De evensong duurde 45 minuten, waarna we verder zijn gegaan met onze stadswandeling bij avondlicht in de mist.
Onderstaande foto heb ik genomen vanwege de immense schoorstenen op het dak, die je overal in de oude stad ziet.
Ook hier in Cambridge de heerlijke etalages van kleermakers die hofleverancier zijn.
Hier staan we even voor de Corpus Clock als je interesse hebt kun je even op het linkje klikken. Het is een volledig mechanische klok uitgevoerd in verguld 24 krt stainless steel, en in 2008 onthuld door Stephen Hawking.
St. Catharine's College bij avondlicht....
Op de foto hieronder zie je een deeltje van Trinity College. De foto is genomen vanwege de boom. Het is een appelboom. De appelboom, het zal wel niet meer de originele boom zijn, speelt een belangrijke rol in de ontdekking van de zwaartekracht door Newton toen deze eens onder de boom zat en er een appel naar beneden viel, zo gaat het verhaal....

Hieronder zie je een foto van de ' Heilige Grafkerk' eigenlijk beter bekend onder de naam Ronde kerk. Het is een Anglicaanse kerk. De kerk werd rond 1130, naar voorbeeld van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem gebouwd. Er zijn in Engeland 4 van deze kerken die nog steeds in gebruik zijn. 

foto internet

impressie stadscentrum bij avond....

We zijn ook op nog enkele wat meer wereldse locaties geweest. Onderstaand zie je een foto van 'The Eagle'. The Eagle is een van de grotere pubs in Cambridge en is eigendom van het Corpus Christi College. De pub stamt uit 1667. Wij zijn er even naar binnen geweest omdat er twee bijzonderheden zijn te zien. Daarvan is de ene dat er op een van de plafonds vele namen zijn geschreven van RAF piloten in WO II. Eigenlijk was men dat vergeten, dat die namen daar stonden. Ze waren verdwenen onder de nicotine. Toen het plafond werd schoongemaakt kwamen de namen weer tevoorschijn. Ook nu nog zijn ze duidelijk leesbaar.
Een tweede  bijzonderheid in The Eagle is dat er tijdens de lunchtijd op 28 februari 1953 werd aangekondigd dat men ' The secret of life' had ontdekt met de ontrafeling van de stuctuur van DNA.
Het exterieur van The Eagle


De plaquette waarop staat vermeld dat op die plek de aankondiging is gedaan van de ontrafeling van het DNA
Nadat we 's avonds nog ergens heerlijk hebben gegeten heeft Greetje ons in vliegende vaart naar huis gereden. Het was een enerverende en schitterende dag in een deel van Oxbridge zoals Oxford en Cambridge samen ook wel worden genoemd.




Wordt vervolgd......









Geen opmerkingen:

Een reactie posten