donderdag 29 augustus 2019

Om maar met de deur in huis te vallen.....

Dit is onze voordeur! Maar misschien moet ik wel zeggen het was onze voordeur want nu hebben we een plaat playwood als voordeur dus met de deur in huis vallen dat lukt momenteel bij ons even niet. 
Ik voelde hem al een beetje aankomen, we gingen richting voordeur met het klussen. De ramen staan allen één keer in de aflak en die moeten nog een keer en ze worden hardstikke mooi strak. De altandeuren zijn voorzien van nieuwe panelen met een mooi lijstje eromheen en die staan nu in de olie en komen morgen in de aflak en ja....de keuze was of kozijn zuidmuur of de voordeur. Die laatste is het geworden in verband met het weer. 
We hadden af en toe heel erg dikke buien met onweer vandaag. Wanneer we in de altan stonden konden we elkaar niet verstaan, zoveel lawaai maakte de regen op het dak, maar dat terzijde.

Op onderstaande foto de voordeur zoals die was.


 En dan moet je even over een drempel heen, want de deur deed het nog en ja....wat gebeurt er als je eraan begint te sleutelen en wat ga je dan tegenkomen....
Eerst maar eens de twee deuren (onze voordeur bestaat namelijk uit twee delen een buitendeur en een binnendeur) van elkaar los gemonteerd. Van binnen leek het nog aardig zodat we verder zijn gegaan met het proces van demonteren. Waren ze totaal vergaan geweest van binnen dan hadden we een nieuwe voordeur besteld maar dat hoefde dus nu nog niet. Gerrit heeft de ramen eruit gehaald en daarbij zagen we dat de binnenbalk onder het raam van de buitenste deur niet helemaal oké meer was. Op zich doet dat er niet zo toe omdat we een groter raam gaan maken. Het slechte stuk kunnen we wegzagen en dan zitten we weer op goed hout. We hebben een stukje board van de binnenkant van de binnendeur weggehaald en dat zag er allemaal wel goed uit.


Die binnendeur, dat vond Gerrit wel een mooi klusje voor mij. Hij heeft hem los gemonteerd van de buitendeur en we hebben hem in de garage (werkplaats) neergelegd. Daar kon ik het board verwijderen van het binnenwerk van de binnendeur.
Mensen kinders wat was me dat een klus werk zeg!! Dat board zat helemaal verlijmd aan de planken van het  binnenwerk. Met mijn Fein multitool heb ik eerst de harde laag van het board eraf gehaald en daarna heb ik laagje voor laagje het binnenwerk van de deur van de rest van het board ontdaan. Het was net behang peuteren maar dan ietsje anders.



De gehoor beschermers doen het net nog iets beter wanneer je ze op de oren zet. Gelukkig dacht ik er aan nadat de foto genomen was.



Het laatste laagje board heb ik er met de elektrische schaaf vanaf gehaald. Daarna kon die in de kliko want de schaafvoet was dwars doormidden. Gelukkig was ik net zo'n beetje klaar.
Ik ben zeker wel vier uur bezig geweest met het kaal halen van de deur. Ondertussen was Gerrit verder gegaan met het ontmantelen van de buitendeur. Hij heeft alle latten eraf gehaald. Onder die latten (hele smalle eikenhouten latten met veer en groef verbinding) zat ook een plaat board maar die zit niet verlijmd maar gespijkerd. Dat board ziet er niet uit, het is aangetast door vocht. Het binnenwerk van die deur is nog goed bruikbaar. Dus we zetten door met het renoveren van de deur.
 Het plan is nu om een plaat multiplex aan de binnenkant van de binnendeur te monteren en aan de buitenkant van de buitendeur. Op die multiplex kunnen we dan losse hardhouten latten bevestigen want smalle latten van drie centimeter breed met veer en groef heb ik nog nooit ergens zien liggen.

Aan het einde van de werkdag zei ik tegen Gerrit graag nog iets opbouwends te willen doen. Samen hebben we de plaat multiplex voor de binnendeur op maat gezaag en die op de binnenkant van de binnendeur gemonteerd. Dat lijkt alweer heel anders. Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt met de deuren en Gerrit is ook alweer wat optimistischer.


Al die regen op het warme land geeft een deken van witte damp, Een prachtig gezicht zeker wanneer je de hele dag niets anders hebt gezien dat de binnenkant van de binnendeur!

 We hadden nog een stukje pizza over van gisteren en dat was maar goed ook want energie voor het maken van een gezonde maaltijd was er niet meer om negen uur 's avonds.



 Wel ik hoop dat het toch nog enigszins een leesbare blog is geworden met de beschrijving van alle kanten van de binnen- en de buitendeur.

Wordt vervolgd....










Geen opmerkingen:

Een reactie posten