donderdag 15 augustus 2019

Örberga een kerkje op de Pelgrimsroute en een blik in Gränna....

In mijn blogpost van gisteren schreef ik al even over de Pelgimsrundan. Een wandel- en of fietstocht aan de zuid-oostkant van het Vättern onder Vadstena. Vandaag hebben we daar een stuk van gereden om zo de omgeving hier te verkennen. De omgeving laat zich beschrijven als een heuvelachtig akkerbouwgebied, zover als je om je heen kunt kijken groeit er op dit moment graan, het landschap kleurt goud. Er wordt druk geoogst met grote maaidorsers. Vandaag was het daarvoor prachtig weer, droog met niet al te veel wind (het grote verschil met de vorige dagen).
We zijn over zeer smalle weggetjes (kon mooi zo zonder caravan achter de auto) langs kleine dorpjes gereden. Kleine dorpjes die allemaal een kerkje hebben. Een heel mooi kerkje kwamen we vrij onverwacht tegen in het dorpje Örberga.

Aan de kant van de weg stond een bescheiden bord waarop te lezen was dat de kerk open was. We zijn naar binnen gegaan.
Het kerkje is iets hoger gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht over het Vättern. Het is één van de mooiste voorbeelden van een vroeg middeleeuwse kerk (1100). Rond de kerk is een grote ruime  ommuurde begraafplaats.  Op het terrein van de kerk ligt een gebouwtje opgetrokken uit kalksteen. Het is een 'tiondebod' een soort van opslag voor het dorp. Tegenwoordig in gebruik als opslag en het tentoonstellen van oude grafmonumenten en op de eerste verdieping zijn slaapplaatsen voor de wandelaars van de Pelgrimsrundan gecreëerd.

Afbeeldingsresultaat voor kyrkan Örberga
tiondebod
Färglitografi från 1874

De kerktoren en het langwerpige schip stammen uit begin 1100. Een zeer oude kerk dus. In 1200 is het een kruiskerk geworden. De kerk is opgetrokken uit kalksteen. Het oudste deel van de kerk is puur romaans, het kruisdeel heeft gotische kenmerken. De kruisgewelven zijn later in de middeleeuwen aangebracht. Van binnen is de kerk een verrassing. Prachtige muurschilderingen sieren het plafond.




De kerk heeft twee doopvonten, de oudste vond men in 1948 in het eerder genoemde tiondebod (opslag). Dit doopvont komt uit het midden van 13e eeuw. Het staat op een nieuwe voet en het is voorin geplaatst in het koor van de kerk. 

ongeveer 1250
Er is ook nog een doopvont uit 1690, aangeschaft omdat men een meer eigentijds doopvont wilde hebben. Dit doopvont staat nu in het zuidelijke kruisarm van de kerk.                                                                                                                                               


De drie in de kerk aanwezige kroonluchters komen allen uit 1700 en zijn een geschenk van een Kyrkoherde (een präst, voorganger zouden wij in NL zeggen). Het orgel komt uit 1885 en is gebouwd door Carl Elfström, Ljungby.
 Over de preekstoel (1885) kan ik niet veel informatie vinden.
Het is erg leuk om een kerk zo wat beter te bekijken en er dingen over aan de weet te komen. Echter er zijn veel kerken en ook veel mooie kerken, zoals deze in Ödeshög. Voor een eerste orientatie hebben we het bij de kerk van Örberga gelaten.
kerk Ödeshög
Na dit moment van kultuursnuiven zijn we doorgereden naar Gränna. Daar wilden we graag kijken omdat vanaf Gränna het veer naar Visingsö vertrekt. Visingsö is een eiland in het Vättern. Gränna is een erg leuk en gezellig ogend stadje met allemaal kleine gezellige winkeltjes in het stadscentrum!
Wij zijn eerst naar de haven gereden en hebben daar even gekeken wat een overtocht kost (we blijven NL-ers tenslotte) 20 SEK pp en 200 SEK voor auto met caravan en het veer vertrekt in de zomermaanden elk half uur. Dat is geen geld. De overtocht naar dit eiland in het Vättern maken we een andere keer maar het was leuk om even te kijken hoe het hier werkt. We hebben er even een kopje koffie gedronken. Net toen wij er waren rukte de reddingsboot uit. Ik hoop maar dat het niet voor iets ernstigs was. 


En hier zie je dan het 15 km lange eiland liggen en de reddingsboot uitrukken. 


 Hier nog een blik op Gränna vanaf de haven..
 En hier nog even het prachtig schone water van het Vättern!

Voor het eerst in deze twee dagen zien we het Vättern onder rustiger weersomstandigheden. Nu eventjes geen witte schuimkoppen op het water.



 We zijn nog even doorgereden naar Jönköping zodat we nu een mental map hebben van de gehele kustlijn van het Vättern :-)

 Wordt vervolgd...







Geen opmerkingen:

Een reactie posten