vrijdag 9 augustus 2019

Overschilderen van de stuclaag...





De vorige eigenaar van ons huis had het huis helemaal laten schilderen voordat het in de verkoop kwam. Bij de koop benoemde hij nog de schilder die de klus had geklaard. Dat was de schilder uit Töreboda. Vorig jaar hadden Gerrit en ik al bedacht dat de stuclaag van ons huis een reparatie behoefde. Dit zou ook betekenen dat delen van de stuclaag opnieuw geschilderd zouden moeten worden. We hadden van de vorige eigenaar geen verfnummer doorgekregen dus we zijn op zoek gegaan naar de schilder. Die vonden we. Hij kon zich de klus nog wel herinneren echter hij wist niet meer welke kleur verf hij had gebruikt en kon dit in de administratie ook niet terug vinden. Hij bood aan om bij ons huis te gaan kijken om de kleur en het type verf te bepalen. Een paar dagen later kregen wij een telefoontje. De kleur was bepaald en hij kon de verfkleur mengen. 




We hebben de verf besteld en vervolgens heeft deze ongeveer een jaar op gebruik moeten wachten. We moesten namelijk even moed verzamelen voor deze klus (het repareren van het stucwerk buitenom op lastige plekken namelijk de buitenhoek van ons huis). We hebben op youtube wat internet cursussen gedaan en deze week is Gerrit begonnen met het reparatiewerk. Dat dreigt goed te lukken. Deel één is nu gedaan, dat het is deel onder het keukenraam. Daar is immers de brug gekomen naar de altan en om die brug te kunnen bouwen moesten we het ijzeren traphekje inkorten en het ingekorte deel los monteren van de buitenwand van ons huis. De gaten hebben we gerepareerd en de betreffende muur kon worden geverfd. Dit betekende eerst schoonmaken en afborstelen, daarna in de primer en daarna de afwerk verflaag aanbrengen. Dat was wel spannend, we verwachtten eigenlijk dat de nieuwe verflaag zou afwijken van de bestaande laag omdat deze al 7 jaar oud is.
Ik heb de muur geschilderd tot bovenkant kozijn. Op het moment van de foto is de verflaag helemaal droog en tot onze grote verrassing zie je geen enkel kleurverschil. (zie foto boven) De muur is prachtig egaal geworden. De schilder vertelde ons al dat het een heel goede soort verf was die destijds was gebruikt, (Pff dat hebben we dan maar weer).

 Gerrit heeft de reparatie van de hoek nu helemaal klaar. Die kan ik morgen ook gaan afwerken. Nu heb ik er alle vertrouwen in dat het goedkomt met die hoek en met de verf. Vannacht moet het cement eerst verder uitharden en drogen.

Het grote gat, ter hoogte van de lijmtang, is nu helemaal opgevuld en ook dat deel ziet er nu goed uit.
Verder hebben we vandaag de analoge telefoondraden van ons huis losgemaakt. Die draden liepen van een telefoonpaal in de hoek van onze achtertuin naar het huis. Boven aan de muur was een bakje waar ze naartoe liepen. Dat was een raar gezicht een huis zo gekoppeld aan die draden die over de tuin gespannen waren. Op de site van de telefoonmaatschappij hadden we gelezen dat je de oude telefoonleidingen zelf mag ontkoppelen van je huis. De draad moet je dan bevestigen aan de telefoonpaal. Je mag echter niet zelf in de telefoonpaal klimmen. Nu waren we dat laatste ook niet direct van plant gelukkig. Vanavond hebben we ook dit klusje geklaard. Je kunt op onderstaande foto nog goed zien dat de telefoonleiding langs deze buitenmuur heeft gelopen. De gaatjes moeten we nog dichten en dan morgen de kwast erover en dan zie je er niets meer van.... na het wassen, primen en afschilderen.



 Daarboven bij het gezichtje zat het kastje en op de foto hieronder zie je de struiken waar de draden overheen liepen. Het huis staat nu op eigen benen. Dit is echt een veel beter gezicht.
Zo kunnen we straks ook het werkbriefje van deze klus in de prullenbak deponeren! Maar er komen ook steeds weer nieuwe werkbriefjes bij hoor, dus zonder zitten we nog niet!

En dan nu even heel iets anders...
Vandaag is het skutsje van Grou voor de derde achtereenvolgende keer kampioen geworden. Al woon ik nu in Zweden ik krijg er toch nog kippenvel van. De wedstrijd van gisteren heb ik gezien. Prachtig en tactisch gezeild op het IJsselmeer bij Lemmer. Een welverdiende overwinning.

Afbeeldingsresultaat voor skutsje grou

Wel dit is verder niet een erg inspirerende blog geworden maar voor de annalen wel belangrijk.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten