dinsdag 27 augustus 2019

Opbouwen.....

Vandaag wederom een acht urige werkdag :-) met mooi weer.
Alle projecten die we onderhanden hebben verkeren nu in een staat van opbouw. Dat is prettiger werken. We zien de dingen veranderen in de richting die we wensen. Lastige dingetjes doen we even samen en die overleggen we even, verder doet ieder zijn eigen project.
Ik begin even met hoe de raamkozijnen eruit zagen voordat we begonnen. Vandaag heb ik eraan gedacht het derde raam eerst even op de foto te zetten. Dit was de beste van de drie. je kunt zien dat het hout opensplijt. De andere kozijnen daarvan brak de verf ook open en kwam er een scheur tussen het stopverf (het schuine stukje van het hout naar het glas) en het kozijn. Dan is het een kwestie van de verf eraf de naden uitkrabben en de stopverf verwijderen. 

Bij één van de ramen moesten we een heel deel van het kozijn vervangen omdat dit totaal was vergaan. Vandaag heeft Gerrit dit nieuwe deel gemaakt. Hiervoor moest hij eerst het verwijderde deel met de bandschuurmachine verder uitschuren. Dat kan helaas niet met de Frees omdat er schroeven inzitten. We hebben twee componentenvuller op het onderste deel aangebracht en de nieuwe op maat gemaakte lat met lijmtangen vastgezet en de hele dag laten uitharden.

 Raamkozijn nummer twee heb ik vandaag geschuurd en opnieuw in de tweecomponenten plamuur gezet. Van dit kozijn is de stopverflaag nog goed en kon ik de uitgekrabde scheuren goed vullen met de vuller. Het derde raam is nu ook zover. Nu moet alles eerst drogen dus morgen kan ik er pas weer verder aan werken.
het nieuwe deel...
 Mijn tweede taak voor vandaag was het bewerken van de planken voor naast de voordeur. Die heeft Gerrit aan elkaar verlijmd, en de veer en de groef aan de buitenkanten eraf gezaagd, ik heb ze geschuurd, de lijmnaad geplamuurd en de planken in de olie gezet. Aan het einde van de werkdag heb ik de voorkant opnieuw geschuurd en de planken in de verf gezet. Die zien er nu strak uit.
Gerrit heeft vandaag een begin gemaakt met het weer opbouwen van de omlijsting rond de voordeur. De grote gaten onderin heeft hij eerst een houten plaat ingezet en daarna de gaten gevuld met cement en de stuclaag van de muur weer bijgewerkt. Al met al een heel gepruts en een precies werkje.



 Morgen moet ik dan eerst de muur bijverven en het deurkozijn schuren voordat de nieuwe planken geplaatst kunnen worden. Daarna is de voordeur zelf aan de beurt. Ook die gaan we renoveren. Je ziet het zo op het eerste gezicht niet maar de onderkant van de deur ziet er niet mooi uit. Even een detailfoto:
We gaan proberen die latten eraf te halen om er vervolgens nieuwe op te zetten. Het donkere raam halen we eruit, er komt een gewoon doorzichtig raam in om iets meer licht in de hal te krijgen. De binnenkant van de deur verdient ook aandacht. De deur is aan de binnenkant afgetimmerd met een plaat. Rond het raam komen de spijkers tevoorschijn en de plaat golft er enigszins. Die plaat moeten we of beter vastzetten of vervangen, dat weten we nog niet. Dit project is dus nog niet afgerond.

Wat nu wel bijna is afgerond is het project altandeuren. De nieuwe aftimmerlatten zijn nu in het kozijn gemonteerd tegen de herstelde muur en het ziet er zo veel strakker uit.


zo is het nu
Zo was het...
 Nu nog één dingetje en dat is het vervangen van de beplating onder op de deur. Hiervoor hebben we een nieuwe plaat hechthout gekocht. Als dat klaar is kan ik de boel schuren en opnieuw schilderen.
 Hier nog even een foto van de de andere deur.
Zo was het
Zo is het nu....
 We komen verder met onze klussen en zijn tevreden met het resultaat tot nu toe.

Wordt vervolgd.....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten