zondag 1 september 2019

Van drie naar twee....

We hebben twee tickets van de kelderdeur weggewerkt. Dat voelt als weinig afgezet tegen al het werk wat we de afgelopen dagen hebben gedaan. Maar goed, mindfull blijven, het gaat om het proces en niet om het eindproduct. Stress is wel het laatste wat we willen. 
Die twee tickets betreft de altandeuren. 
Ik laat het proces van de deuren nog even de revue passeren Die altandeuren zaten op zich goed in de verf, ik had ze al eens overgeschilderd. Maar.....zoals al eerder genoemd waren er houtdelen aan de onderkant die aan vervanging toe waren. Bovendien stonden de panelen bol en dat wil een mens niet, een deur met bolle panelen, althans wij niet. Bij het verwijderen van de oude panelen ontdekten we houten planken in de binnenkant van de deuren. Die zagen er niet uit zodat we die ook maar hebben verwijderd en vervangen door een plaat hout.
Net als de voordeur bestaan ook de altandeuren uit twee deuren die aan elkaar zijn gemonteerd met schroeven zodat je die los van elkaar kunt maken. Dit om de ramen aan de binnenkant te zemen denk ik.....De binnenkant van de deuren had ik een paar jaar terug al netjes is de aflak gezet en nu met het wegnemen van de houtjes kwam de binnenkant van de binnendeur tevoorschijn en konden we zien dat dit er nog prima uitziet. In die paar jaar hebben we ze namelijk niet los van elkaar gehaald.
Hier nog even een serie foto's van hoe we het  project hebben gedaan.
De planken aan de binnenkant...
Het paneel van de binnendeur komt tevoorschijn....
Het nieuwe paneel....




Behoeft geen bijschrift...
Fynn heeft het goedgekeurd....
Klaar is Kees.....
De laatste hand aan deze klus en dan is het klaar. Mooie strakke deuren, strak in de lak. met nieuwe aftimmerlatjes en nieuwe panelen. Die ticket kunnen we van de kelderdeur afnemen, Dat ruimt lekker op!

Mijn vervolgtaak voor vandaag was het afschilderen van het zuidraam. Dit kozijn verkeert in een zorgelijk slechte staat doordat dag in dag uit de zon er volop op schijnt en er daardoor barsten in het hout trekken.

Wel een kozijn maar met slecht zicht....

Het kozijn is al kaalgehaald
 Morgen, zondag gaat het de hele dag regenen en omdat we de verf er al af hebben gekrabd moet er vandaag iets mee gebeuren. Die regen willen we namelijk niet in het hout hebben. Ik heb nieuwe twee componenten plamuur gekocht en die ga ik gebruiken om de onregelmatigheden op te vullen om zo weer een strakke bovenkant te verkrijgen. Ik hoop ook dat een laagje van deze plamuur maakt dat in de toekomst de zon het hout niet opnieuw doet splijten. Er zit nu als het waren een laagje om het hout heen. Dat plamuren heb ik in drie rondes gedaan. Ik gebruikte plamuur die in 20 minuten al hard werd, het was dus steeds een race tegen de klok en na elke keer plamuren de messen schoonmaken in een emmer water.

Het kozijn in de plamuur
Bovenstaand een wat vreemde foto van het geschilderde raamkozijn. De trap staat er nog maar valt wat weg tegen de witte muur. Daar waar de muur grijs is zie je hem goed. Daarom hier maar even een close up 
Tegen de zijkant muur komt nog een nieuwe afwerklat, die moet Gerrit nog zagen. Dan is het wachten op de plaatsing van de ramen, wellicht maandag want morgen gaan we even naar Skövde.

Gerrit is vandaag verder gegaan met het werken aan de voordeur. Zijn deel van de deur (het buitendeur deel) daarvan heeft hij aan de onderkant het board verwijderd en er nieuw plaatmateriaal tegenaan gelijmd. Die twee deuren gaan we aan elkaar bevestigen, we maken er één deur van zodat we er isolerend glas in kunnen plaatsen. Op deze manier hebben we voldoende dikte voor het nieuwe glas. Ik hoop dat we hem na montage nog kunnen tillen.

Zo ziet ie der niet fris uit...

Maar hier gaat het al wat beter....

Handwerk....

 Het is wel even een gepruts maar voor het goede doel zullen we maar zeggen. Deze deur staat nu in de lijmtangen.  Mijn deel van de deuren, de binnendeur, die ligt nu met een nieuwe plaat en het raam  al op de nieuwe maat uitgezaagd klaar voor verdere verwerking.

met nieuwe plaat maar oude raammaat...

Met nieuwe plaat en nieuwe raammaat...
We komen dus verder met onze projecten, zijn van drie naar twee gegaan, maar klaar is het nog niet. Bovendien laat het nieuwe raam voor de voordeur dat we in bestelling hebben nog twee weken op zich wachten, zo hoeven we ons niet te haasten.


Wij waren voor vanavond uitgenodigd door Göran en Inger, twee lieve mensen die bij ons in de straat wonen, om bij hen te komen eten. Wel dat slaan we niet af natuurlijk. We hebben heerlijk gegeten en we hadden een heel erg gezellige avond.
Zo vliegen onze dagen voorbij en is het morgen alweer september.

Wordt vervolgd.....











Geen opmerkingen:

Een reactie posten