maandag 26 augustus 2019

We hebben ook weer last van de verdwijntroll...


Het zit 's avonds wel heel erg lekker op mijn nieuwe bank. Dat is in elk geval het goede nieuws! 
Na gisteren een heerlijk relax dag te hebben gehad moesten we toch echt vandaag weer aan het werk. Tenminste zo zeggen we dat tegen elkaar terwijl we ons ontbijtje zitten te nuttigen. Het is allemaal hobby natuurlijk en er moet niks.
We zijn aan het repareren momenteel. Repareren kent een aantal fasen, die van cognitieve dissonantie (je kijkt ergens naar en denkt van 'daar moeten we nog eens iets mee doen', maar je hebt er nog geen zin in of er zijn andere prioriteiten), die van de beslissing en dan plotseling kom je in de fase van de afbraak. Dat laatste is de meest erge fase. Iets wat nog functioneerde, functioneert dan niet meer en je kunt niet meer terug. Na de fase van de afbraak komt de fase van inventarisatie van de mogelijkheden en het benodigde materiaal en daarna kom je in de fase van het herstel of de opbouw. 
Vandaag verkeren we voor twee projecten in de fase van de afbraak en voor een project in de fase van de opbouw. Dat laatste is het leuke werk. Bij alles wat je doet zie je het mooier en netter worden. 
Om met het laatste te beginnen, de muur rond de altandeuren is hersteld en vandaag heb ik het stucwerk overgeschilderd. Dat is allemaal goed geslaagd. 

het stucwerk is weer mooi strak en egaal..

We hebben nieuwe aftimmerlatten voor het kozijn van de altandeuren gekocht, die heb ik eerst in de olie gezet en vanavond afgeschilderd met Falun rood. Die kunnen morgen worden geplaatst en daarna is er nog een reparatieklus aan de deuren zelf waarvoor we het materiaal al hebben gekocht.
Omdat bij het reparatiewerk steeds wachttijd tussen de werkzaamheden zit omdat er dingen moeten drogen is Gerrit begonnen met het afbreken van de omtimmering van de voordeur. 

Ziet er wat triest uit zo....

Die omtimmering is aan de onderkant vergaan en behoeft raparatie. Het was al na zonsondergang toen ik de foto nam dus de kwaliteit van de foto laat te wensen over. Maar toch even voor het idee. Onder de planken is aan de onderkant het stucwerk geheel verpulverd.  Gerrit heeft de losse delen verwijderd zodat hij morgen de reparatie van het stucwerk kan doen. Voor de omlijsting hebben we vloerdelen gekocht (dat zijn een soort van planken met veer en groef en 3 cm dik), die moesten eerst worden verlijmd, daarna moet de buitenste veer eraf worden gezaagd en dan kunnen die in de olie en de afwerkverf. We hebben vandaag bedacht dat we boven de voordeur een afdakje gaan maken. Dat heeft twee voordelen, je kunt er droog staan als het regent en het afdakje beschermd het hout tegen vocht. Maar dat afdakje gaat denk ik een aparte ticket worden op de kelderdeur.


Dat was Gerrit's project vandaag. Zelf had ik ook een reparatieklus opgepakt. De ramen op de zuidkant. Drie van de zeven ramen aan die kant van ons huis had ik al geschilderd maar met de wetenschap dat de buitenkant problematisch is. Hierop schijnt de hele zomer de zon volop, het hout is helemaal uitgedroogd en er komen barsten in het hout en de nieuwe verflaag scheurt alweer open. Vandaag heb ik twee van de drie raamkozijnen onder handen genomen. De eerste ging nog, ik heb de barsten uitgekrabd, het hout geschuurd en ontdaan van de verflaag en heb de groeven gevuld met tweecomponenten vuller. Dat staat nu te drogen, en daar kan ik morgen weer verder mee. Het tweede raam dat was een ander verhaal. De groeven waren zo diep en het hout zo droog dat het geheel versplinterde. Ik ontdekte dat het problematische stuk hout een lat was die op het onderliggende deel van het raamkozijn was gelijmd. Delen van die lat kon ik losmaken maar andere delen zaten zo vast dat mij dat niet lukte. Aan het einde van de middag hebben we samen deze lat eraf gehaald en het glas uit het raam gehaald zodat we beter aan dit raamkozijn kunnen werken. Nu moeten we eerst een nieuwe lat kopen en die vervolgens op het raamkozijn monteren. 
Hier hebben we de lat eraf maar zit het raam er nog in....
 Het lijkt erop dat we de ramen kunnen repareren, het kozijn zelf vraagt ook nog aandacht daarvoor moeten we nog een plan maken. Het project ramen aan de zuidkant verkeert dus nog geheel in de fase van afbraak. Spannend!
Toch kun je zeggen dat het ons meezit, we zijn met deze werkzaamheden de hele dag buiten en daar scheen de zon en was het vandaag 28 graden. Dat hebben we mooi meegenomen vandaag.

Na zonsondergang moesten we alle spullen nog opruimen. Gerrit zou zijn bouwstofzuiger gebruiken voor het schoonzuigen van zijn werk. Voor die stofzuiger hadden we nieuwe stofzakken gekocht. Die  hebben eerst een paar weken in de doorgang naar de kelder gelegen. Voor onze vakantie, toen ik aan het schoonmaken was, heb ik de doos met zakken aan Gerrit gegeven met de vraag ze op te ruimen. Dat heeft hij gedaan.....maar ja...waar? Ondertussen zijn we het hele huis door geweest maar we kunnen de doos met stofzakken niet vinden. Ik weet ook even niet hoe ik dit moet 'omdenken'. Ik houd het er maar op dat de verdwijntroll weer even langs is geweest.


Wordt vervolgd....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten