dinsdag 1 februari 2022

De badkamer XII.....Een nieuw ventilatiekanaal

 Eigenlijk is dit wel een mooie foto die de situatie op onze zolder toont. Je ziet onze nieuwe ventilatiebuis, de vervanger van het eterniet ventilatiekanaal. Gisteren hadden we hiervoor het materiaal gekocht en vandaag heeft Gerrit het nieuwe kanaal geplaatst. Je ziet dus onze zolder met de hopen zaagsel die er te vinden zijn en de rollen isolatiemateriaal. Nadat we straks het nieuwe toegangsluik hebben gemaakt verspreiden we het zaagsel weer egaal over de vloer omdat het een prima vochtregulerend en isolerend materiaal is en leggen we daaroverheen het steenwol neer. Wanneer je nu denkt wat is dat voor lap bovenop die pijp.....weet dan dat het Gerrit zijn arm is. Hij schuift op dat moment de pijp net in de schoorsteen.



Voordat de pijp geplaatst kon worden moest Gerrit eerst nog wat ingrepen verrichten. Allereerst heeft hij de helft van de vloer naar de zolder vervangen door één plaat. De andere helft kan nog niet omdat daar het oude luik nog zit. Dat komt nog. Het oude ventilatiekanaal zat net iets te laag. Aan de bovenkant van de ventilatie ruimte heeft Gerrit extra ruimte gemaakt zodat de afgewerkte lucht, die geventileerd moet worden genoeg ruimte heeft het kanaal in te komen.


Deze foto toont de situatie nog iets beter. Kijk onder het kanaal zie je een soort van houten pleister die het ventilatiegat aan de onderkant dicht maakt. De buis is in zijn geheel 10 cm naar boven geschoven en zit nu half voor het open gat met daarboven de extra ruimte die Gerrit daar heeft gemaakt. Zo zit de buis hoger en ventileert die toch goed. Op deze manier komt het geheel straks mooi achter het nieuwe plafond en hoefden we niet te breken in de recent gerenoveerde slaapkamer IV   en hier

Het was een prutsklusje waarin ikzelf niet het meeste kon betekenen. Ik begon de dag vol goede moed met het schoonmaken van de wasbak van het badkamermeubel. Die wasbak zat namelijk goed afgekit in onze oude badkamer. Die oude kit moet er nu af en een ieder die wel eens met kit werkt weet wat voor gedoe dat is. Met een scherpe beitel heb ik het voorzichtig weggesneden en daarna met een lap met aceton nog schoongemaakt. 


Maar ja eigenlijk was dit wat tijd vullen natuurlijk omdat er voor mij vandaag verder niet het meeste te doen was. Zelf had ik dan ook niet mijn meest spectaculaire klusdag vandaag :-(

Een aantal blogs terug benoemde ik dat we met het afbreken op de balkenlaag van ons huis waren beland. Ik heb daar nooit een foto van geplaatst. Vandaag heb ik er daarom een paar foto's van genomen.


Aan de rechterkant zie je de balken van de buitenmuur, vastgezet met dikke spijkers, links zie je de planken wand die ervoor zit. Die planken zijn 4,5 cm dik.


In onze badkamer liggen nog een aantal oude elektriciteitsbuizen. Vijf daarvan lopen over de vloer (verzonken in de dragende balken) en drie van die buizen liepen aan de onderkant van de dikke wand die tegen de buitenmuur aan staat. Die vijf daarin is nieuwe draad getrokken die verderop onder de vloer verder gaat in nieuwe flexibele buis maar de drie leidingen onder de wand bleken na ondezoek loze leidingen te zijn. Omdat we die ruimte willen gebruiken voor het aanbrengen van steunbalken voor de vloer hebben we vanavond die loze leidingen weggehaald. Gerrit heeft ze doorgeslepen met de haakse slijper. Ik had de brandspuit maar weer klaargezet. Het ging goed gelukkig.




Die oude leidingen zitten vastgeslagen met spijkers die krom over de buis geslagen zijn. Die spijkers moesten natuurlijk eerst losgemaakt en zo onder dat wandje is dat een heel gepruts. Gelukkig was mijn taak het nemen van de foto's!


Op bovenstaande foto zijn ze net los geslepen, ik had er maar even een nat gemaakte handdoek onder gelegd. Op de foto onder zijn de leidingen weggehaald en nu hebben we mooi de ruimte om versteviging onder de wand aan te brengen waartegen dan de nieuwe dragende balk van de nieuwe vloer kan worden geplaatst.

'

Kijk daar liggen ze, klaar om afgevoerd te worden. Dat ruimt lekker op.

Wel dat was de klus van vandaag. De rest was opruimen en weer wat schoonmaken.



Zo breken we de benen niet wanneer we midden in de nacht naar beneden strompelen voor een toiletgang. 
Morgen gaan we plaatmateriaal en schroeven halen en mogelijk een begin maken met het sluiten van de ruimte tussen de slaapkamer IV en de badkamer. 

Vandaag is de dag dat Denemarken terug is naar een samenleving zonder restricties. De epidemie wordt niet meer gezien als een bedreiging van de volksgezondheid. Vandaag las ik in de Dagens Nyheter dat in Noorwegen ook de meeste maatregelen worden ingetrokken. Mogelijk dat Zweden volgt, we zullen zien...

Ontvang een hartelijke groet van ons en...

Wordt vervolgd....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten