vrijdag 18 februari 2022

De badkamer en overloop XXIII.... behang

Een nieuw behang uitzoeken vind ik echt een van de leukste dingen van het renoveren. Al het behang dat we tot nu toe hebben gekozen komt uit een historische collectie ofwel van het merk Borås of van het merk Duro. Een uitzondering hierop vormen de behangen die we in de woonkamer en onze slaapkamer hebben. Ook dat is een historisch behang maar dan uit een Engels collectie.

Borås heeft een collectie behang met daarin behangen uit de tijd dat ons huis is gebouwd. Zo eind 1800 begin 1900. Die collectie draagt de naam Anno. 'In de behangcollectie Anno vind je een schat aan ouderwets behang in herdrukken. Hier vind je originele patronen uit verschillende stijlen en tijdperken, zoals Rococo, Art Deco en Art Nouveau, maar ook uit de eeuwwisseling en het Gustaviaanse tijdperk. Een fantastische Zweedse behangtraditie en een cultuurhistorisch erfgoed dat we willen beheren en levend houden.

Het historische behang is afkomstig van kastelen en herenhuizen, maar ook van dienstmeisjeskamers en eenvoudige huizen. Medaillonbehang, spatschermen, grootbloemig en kleinbloemig - alle behangpatronen hebben een echt verhaal te vertellen en in onze zorgvuldige interpretaties komen de verhalen tot leven.' Zo staat op de site van Borås te lezen.

Wij hebben al diverse keuzes uit deze collectie gedaan zoals in de keuken, in de slaapkamers en in mijn weefkamer. Ook het behang dat we in de tussenhal hebben geplakt is behang uit deze periode.

Voor het kleine deel van onze overloop, daar waar we nu al even bezig zijn, hebben we wederom een Borås behang gekozen. De naam van het behang is NORA. Over dit behang schrijft Borås:  'Nora, Het kleinbloemige behang Nora is een Zweeds behang uit eind jaren 1890 of begin jaren 1900. Zachte viooltjes in een strakke Art Nouveau-stijl creëren een gestileerd traliewerk dat het behang een zeer harmonieus patroonbeeld geeft.'

Vandaag heb ik dit behang geplakt, voor mij het leukste klusje tot nu toe. Het is echt een prachtig mooi behang in warme kleuren.



Gerrit kreeg als kerstcadeau een laser waarvan we bij deze klus al meerdere malen gebruik hebben gemaakt. Vandaag heb ik de laser gebruikt als hulpmiddel bij het behangen. Bij elke nieuwe baan zette ik de laserstraal op 53 cm vanaf de rand van de vorige baan en zo kwam het behang mooi loodrecht op z'n plek. De horizontale lijn laat zien dat het figuur goed doorloopt en overal de juiste hoogte heeft.



De hoeken snijd ik door waarna ik het behang tegen de laserstraal plak om daarna de beide deel-banen de hoek in te drukken. Zo heb ik geen probleem wanneer de hoek een beetje verloopt. 


Voordat ik met mijn behang klus begon heb ik de panelen in kleur geverfd. Gerrit heeft ze eerst op maat gezaagd. Het zijn panelen in een 'pärlspont' uitvoering die we op maat van de lambrisering zagen. Er komt nog een grote vloerplint onder en nog een sierplint bovenop. 

Dit deel van onze klus komt nu in de afwerkingsfase. Die zal overigens nog wel een aantal dagen in beslag nemen. Plintjes timmeren is een tijdrovende bezigheid zo heeft de ervaring mij geleerd. Bovendien moeten ze ook nog weer geschilderd worden. We zijn er dus nog niet.

Gerrit heeft zich de rest van de dag bekommerd over de oude plinten. Die gaan we hergebruiken maar moeten eerst worden ontdaan van alle spijkers en andere zaken. Dus spijkers trekken, afsteken en schuren. Af en toe kwam hij even naar boven lopen voor een broodnodige pauze. 

Wel dit was het weer voor vandaag. Het is ook alweer vrijdag en dus weekend. Geniet ervan! En ontvang een hartelijke groet van ons!

Wordt vervolgd.....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten