maandag 14 oktober 2019

Slaapkamer 4...een nieuw project.....

In Zweden lijkt men te houden van ruimte. Dat is op zich niet verwonderlijk want ruimte is er genoeg. Zweden heeft 9 miljoen inwoners, bijna 10 miljoen en het land is vele malen groter dan Nederland. Ruimte zie je ook terug in het formaat van de huizen. Veel vrijstaande huizen zijn flink aan de maat. In die huizen zijn ook grote kamers te vinden, zo ook in ons huis. Aan de zuidkant hebben we boven drie slaapkamers op een rij, Dit zijn grote kamers, van origine waren het er twee waarvan er drie zijn gemaakt in de tijd dat het huis een opvanghuis was voor meisjes. Aan de noordzijde hebben we dan nog een slaapkamer. Ook dat is een grote kamer van ongeveer 5 x 5 meter. Die kamer heeft aan de zijkant, het deel waar het dak schuin naar beneden gaat, een vind (spreek uit als wiend). Een vind is een soort van zolderkamertje waar je zaken kunt opbergen. Aan de andere kant van die kamer is nog een vind maar daar kun je alleen via de overloop inkomen. Heel vaak wordt zo'n vind ook nog weer als slaapruimte gebruikt, wat op zich ook best kan wanneer je kijkt naar het formaat. Elke vind heeft ook nog weer een raampje. Deze kamer is denk ik nog de meest originele slaapkamer in ons huis. 
Tot nu toe hebben we nog niets aan deze kamer gedaan. Hij staat als ticket op de kelderdeur, de kamer is toe aan een renovatie.

slaapkamer 4 met deur naar de vind..

Met een inbouwkast die lekker donkerbruin is van binnen....

met de nodige beschadigingen aan het kozijn van de kast

en plinten die nog afgewerkt moeten worden...

Met mooie kasten in de verkeerde kleur....

en een afbladderend plafond....


en ramen die al heel lang geleden de laatste verfbeurt hebben gehad...

Geen luxe dus dit project.

Zoals het zich laat aanzien komen onze kinderen met de kerst allemaal bij ons thuis. We willen hen dan een mooie kamer aanbieden want we vinden het heel bijzonder dat ze allemaal gaan komen.
Dus...vandaag een start gemaakt met slaapkamer 4.
Ik ben begonnen met het afsteken van het plafond, op die plekken waar de verf afbladdert. Dat is een vreselijk werk. Het zal niet lukken om het gehele plafond af te steken want op sommige plekken zit de verf heel stevig vast en op andere plekken weer niet. Gerrit haalt de plafondplinten weg, die zijn zo bros dat ze in duizend stukjes uiteenspatten. Dat is dus een heel gepriegel dat zijn overigens bijna altijd goede humeur een beetje aantast. Gelukkig is dit maar van korte duur.
Het wegnemen van de plafondplinten laat zien dat er een zeer dikke laag behang op de muren zit. Daarom besluiten we de glasvezel eraf te trekken. Dat gaat vlot en er komt een geel / groen bloemetjes behang tevoorschijn.


Het komt bijna gaaf onder de glasvezel vandaan. In de hoeken kom ik nog een geheel ander behangetje tegen. Ook wel leuk.


De wanden verkeren niet in een al te beste staat. We hebben er een poosje naar staan kijken en we hebben besloten om nieuwe platen op de wanden aan te brengen zodat we weer een verste ondergrond hebben voor ons nieuwe behang. Het plafond probeer ik eerst te egaliseren en daarna te witten. Wanneer dat goed lukt laten we het zo, is het niet naar de zin dan moet er een nieuw plafond in.
We hadden al verwacht dat dit een kamer zou gaan worden met veel herstel werk. Die verwachting lijkt uit te komen. Maar afwachten wat we nog meer aan verrassingen gaan tegenkomen in deze kamer.
Maar....we zijn los en we hebben een begin!

Wordt vervolgd....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten