dinsdag 11 januari 2022

Voorbereiding naar een nieuwe badkamer

Gisteravond gingen we slapen met onze hoofden vol vinyl! Niet best zou je denken.
We waren die dag (maandag) naar Örebro gereisd om daar een aantal dingen te onderzoeken in de bouwmarkten (Bauhaus en K-Rauta). We hebben daar veel dingen kunnen bekijken en hebben ook al een paar keuzes gemaakt. Voor de wanden gaan we multiplex gebruiken van 15 mm met daaroverheen gipsplaat en voor de vloer spaanplaat van 22 mm. We hebben ook een wand toilet uitgezocht, al moeten we nog onderzoeken of het mogelijk is de afvoerbuis naar achteren te verleggen,  en we hebben warempel ook al een keuze gemaakt in het te gebruiken vinyl, iets wat hier in Zweden Våtrumsmatta wordt genoemd. Er zijn twee leveranciers van vinyl, Tarkett en Forbo. Tarkett is het meest gangbaar maar wij konden niet echt komen tot een positieve keuze uit de Tarkett collectie. Uiteindelijk hadden we wel iets gekozen op basis van wat we allemaal niet mooi vonden waardoor het nog niet voelde als een definitieve keuze. 

Tarkett

Op internet zochten we nog eens naar Forbo de andere leverancier. Daarvan vinden we de kleuren mooier, de tinten zijn harmonischer en combineren beter met elkaar vinden wij.

Forbo

We hebben inmiddels ook iemand gevonden die onze badkamer kan afwerken. Iemand die dat doet volgens de normen van 'boverket tvingande byggregler'. Dat zijn regels die het te gebruiken materiaal en de verwerking ervan beschrijven. Je moet dus een erkent bedrijf vinden waarvan je na afloop een GVK-certificaat ontvangt. Het gebruik van vinyl in de badkamer volgens deze regels geeft zoveel zekerheid tegen lekkage dat je geen speciaal badkamergips hoeft te gebruiken. Wel heel technisch allemaal maar zo werkt het hier met al die houten huizen. We hebben een bedrijf gevonden in Töreboda die het voor ons wil doen. Wanneer we de badkamer hebben gestript komt de baas bij ons langs om op te meten en de noodzakelijke zaken te bespreken. 
Mocht je even willen kijken in de Forbo katalogus dan kun je die hier openen. Gerrit en ik hebben gisteravond de hele avond in de brochure zitten kijken en gezocht op internet naar inspirerende voorbeelden. Uiteindelijk gingen we met een hoofd vol vinyl slapen. Het heeft geholpen, we hebben hierin vandaag (dinsdag) een keuze gemaakt. We vonden namelijk een winkel die de stalen van Forbo in een map ter inzage had liggen waardoor het allemaal wat concreter wordt.
Voor ons gevoel zijn we nu een aantal stappen verder, al ligt de oude badkamer er nog altijd net zo bij.


Wel nog niet zo spectaculair allemaal maar ik probeer de ontwikkeling in het proces een beetje te beschrijven.

Hartelijke groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd......




2 opmerkingen:

  1. Wij hebben bij de verbouwing van de badkamer in ons huis in Zweden (omgeving Vara) gebruik gemaakt een een soort cement plaat, deze is speciaal hiervoor en werkt absoluut niet, de vloertegels liggen er als een huis in.
    Wij hebben toen voor tegels gekozen omdat we dat mooier vinden, en hebben daar nog geen problemen mee gehad.
    We werden bij de optimera op deze "cement" plaat geattendeerd, ik kan t zeker aanbevelen, ook bij vinyl.

    Volgens mij is het een van deze:
    https://www.optimera.se/bygghandel/proffs/byggmaterial/skivmaterial/cementbaserade-skivor

    Met vriendelijke groet,

    Willem Jan Bakker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zullen we zeker doen, we zijn vandaag begonnen met de sloop en daar gaan nog wel een aantal. uurtjes inzitten. We zijn benieuwd naar wat we tegen zullen komen.

      Verwijderen