zaterdag 8 januari 2022

Een project dat helemaal niet in de planning stond

Een paar jaar terug hebben wij onze badkamer een opfrisbeurt gegeven. Nieuw plafond erin, schilderwerk gedaan en een nieuw badmeubeltje geplaatst. Daar werd ons badkamertje niet luxe van maar wel veel beter naar onze zin. Een luxe badkamer hebben we al eens gehad en de huidige voldoet prima aan onze huidige wensen. Elke dag weer douchte ik met plezier in onze wit/blauwe badkamer.
Laatst toen ik stond te douchen dacht ik ineens, kijkend naar de tegels en de voegen, 'hoe lang zou het goed gaan'. Je kunt namelijk aan alles zien dat onze badkamer al wat op leeftijd is. Wellicht had ik deze gedachte beter niet kunnen hebben....

De afgelopen week, toen Greetje bij ons was (maar dat heeft er verder niets mee te maken) werd het steeds wat moeilijker om de deur van de badkamer geruisloos te sluiten. Dat klinkt als iets dat niet helemaal pluis is. Op een dag besloot Gerrit de drempel van de badkamer eraf te halen om zo te kunnen ontdekken wat het euvel is van deze moeizamer sluitende deur.


Voor hij dat deed heeft hij nog het waterpas op de drempel gezet waarbij duidelijk werd dat deze er niet meer waterpas inzat. Wel ..... dan weet je het bijna al zeker. Na het weghalen van de drempel kon hij een klein stukje van de vloer onder de tegels zien. Hup de vochtmeter erin en ....... ja hoor. De badkamer lekt! Nadere inspectie toonde scheuren in de voegen. Ik moest voor proef ook even in de badkamer heen en weer lopen (iets wat een hele uitdaging is in een badkamer van 4 m2) waarbij Gerrit  duidelijk kon zien dat de vloer tijdens het belopen beweegt. Of dat nu komt van de staat van de vloer of van mijn gewicht laat ik even in het midden. Voor het douchen zijn wij nu acuut  'inomhus', verhuisd naar de gele badkamer in het 'gästhus'. 

Nu komt er heel wat op ons af. Wat moeten we doen, hoe moeten we het doen, wie moet het doen, hoe vinden we iemand die het moet doen. De volgende dag (want de hiervoor beschreven diagnostiek vond 's avonds plaats) hebben we besloten de badkamer te strippen, we willen zien hoe de situatie van de vloer is want we hebben geen idee hoelang dit proces al gaande is. Bovendien zouden we de badkamer wel net iets ruimer dan de 4 m2 willen hebben en dat kan wanneer we de inbouwkast naast de badkamer erbij trekken. Dan kunnen we ook een dubbel wasmeubel monteren waaraan we dan weer gezellig samen kunnen staan tandenpoetsen. 

de kast naast de badkamer

Een derde beslissing is die over de bekleding van de te renoveren badkamer. We denken aan vinyl, ons huis is van hout en dat werkt altijd. Vinyl geeft een veel betere bescherming tegen lekkage dan tegels in een houten huis als dat van ons. Ik heb echt mijn buik vol van lekkende badkamers. In Dokkum, waar we ook een houten huis hadden, hebben we dat ook gehad, we hebben daar de hele badkamer destijds moeten vervangen.

Dat alles is een eerste begin van ons nieuwe project. Dan komt de vraag 'wie gaat het doen'. In Zweden is het zo dat een badkamer renovatie uitsluitend gedaan mag worden door een hiervoor erkend bedrijf. Je hebt voor je verzekering een certificaat nodig van zo'n bedrijf. Het timmerwerk kun je zelf doen maar voor de leidingen, afvoer en afwerking van de wanden heb je iemand nodig. We spraken af dat we Mikael (dorpsgenoot) zouden vragen. Laten we hem nu net tijdens de wandeling met Gösta tegenkomen. Hij noemde ons een adres van een bedrijf in Töreboda, een stadje niet ver bij ons vandaan. We zijn daar vrijdagmiddag geweest en zij willen de klus wel doen echter....op termijn. Het is namelijk druk met badkamers renoveren. Het zal een aantal maanden duren. Wel gelukkig hebben wij de gele badkamer tot onze beschikking. In Dokkum had Gerrit voor ons destijds een buitendouche gemaakt die we intensief hebben gebruikt. Dat lijkt me voor hier wat frisjes zo in de winter met -10 C, dat gaat hem denk ik niet worden.


We hebben gelijk ook een eerste blik geworpen op het vinyl. We zijn er nog niet uit, we zullen nog wel menige blik moeten werpen voordat we hierin definitief een keuze maken. 
Aan het einde van de vrijdag waren we al menige stap verder in het verzamelen van antwoorden op al onze vragen. Volgende week gaan we ons verder oriënteren. Gerrit's handen jeuken al, de mijne volgende week ook.

Gisteravond (vrijdagavond) hadden we bonte avond. Het was de avond voor Greetjes vertrek. We hadden lekker gekookt en hebben het resultaat heel gezellig met elkaar opgegeten. Het was heel gezellig.

Vanochtend zijn we om 5.15 uur opgestaan, om me niet te verslapen was ik om 2.00 uur al wakker, de dag zou me niet ontkomen....
We hebben Greetje naar Landsvetter airport gebracht, ze had een kaartje voor de trein geboekt maar kreeg twee dagen terug een bericht dat die trein niet zou rijden vanwege een tekort aan personeel. Dat zal wel met de Covid te maken hebben. Zodoende onze activiteit op dit vroege uur. Nu had ze ook veel koffers te tillen want een deel van haar garderobe hing nog bij ons in de kast na haar verblijf bij ons vorig jaar. Wel haar reis is goed verlopen, geen problemen en ze is nu weer in haar eigen leven en wij zitten weer samen in de keuken. Een dag of twee en dan zitten we weer in ons eigen ritme.
De rit zelf was nog wat spannend want donderdag is er veel sneeuw gevallen. De meeste wegen waren gelukkig redelijk goed berijdbaar. 



Zo om en nabij 12.00 uur waren we weer thuis en daar zaten Fr. en S al op ons te wachten. We hebben even koffie gedronken zonder iets lekker erbij en een fijne wandeling gemaakt. Zij zijn weer naar huis gegaan, waar nog het e.a. was te doen en wij zijn uitgeblust in de keuken op onze respectievelijke zetels neergestort. Wat een dag!

Weer thuis na 6 uur autorijden

Zo weer bijgepraat! Heb je nu een vinyl-douche die je heel erg naar de zin is stuur me daarvan dan even een foto ter inspiratie. 

Een hartelijke groet van ons, 

Wordt vervolgd.......

















 

6 opmerkingen:

  1. Oh, dat is even wat dat je even zo maar aan een groot project moet beginnen... Wij hadden van de zomer ook een geval van lekkende voegen in de badkamer. Gelukkig geen houten vloer maar wel een vochtige muur in de hal. Bovendien geen houten huis hier in NL. Voor ons was het slechts de muur laten drogen, we gingen net een paar weken naar Zweden. In september de voegen uit bikken en opnieuw voegen. Nu is het weer okay.
    Een grotere renovatie staat ook nog op de planning maar het kan zo nog even een paar jaar.
    Jullie moeten wel, tja en dan wil je het toch gedegen aanpakken.
    Wat betreft de plastmatta...laat het doen door een ervaren plastmatta legger, want het is echt een kunst omdat het netjes te krijgen. Wij hebben het in Zweden in 2 badkamers en het is echt super. Je krijgt wel wat anders dan keurige tegelmuurtjes maar het past heel goed en is veilig in je houten huis. We hebben de muren volledig bedekt. De vloer plastmatta vormt "een kuipje" en de muurplastmatta sluit daar op aan met speciale kit. Het zijn twee verschillende dessins, een effen (muur) en de andere met mozaïksteentjes motief.(vloer
    Ik wou dit eerst niet maar ik heb me laten overtuigen. Na 15 jaar is het nog steeds heel mooi, waterdicht, makkelijk schoon te houden. Eigenlijk ideaal. Nee het heeft niet dezelfde uitstraling als een design tegelbadkamer maar ik vind het best mooi. Kan helaas geen foto sturen hierbij. Misschien via email?
    Succes met plannen en uitzoeken.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jet, Goede wensen van mij voor de rest van dit jaar (dat hoeft wel niet meer maar het goede kun je iemand nooit te vaak toewensen). Ja...we zater er idd niet op te wachten maar nu het zover is krijgen we er langzamerhand ook al wat zin in. Helemaal strippen en opnieuw opbouwen en uitbreiden dat is het plan. je wilt het toch graag allemaal weer ok hebben. Wij hebben in ons huis drie badkamers, eentje was betegeld en de andere twee zijn vinyl een gele en een blauwe. Het principe kennen we en idd dat klusje laten we door een vakman doen als het zover is. Ik heb al op internet gezien dat het werk is voor de vakman. Ik ben nog wat op zoek naar inspiratie. Dus nieuwe vinyl badkamers om te zien hoe de verschillende variaties materiaal bij elkaar passen. Dus daarvan zou ik graag wat voorbeelden krijgen. Ik denk zeker dat je een badkamer met de huidige vinylsoorten net zo mooi kunt krijgen als een badkamer met tegels. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe je de inrichting doet en met welk materiaal. Het wordt nog even zoeken voor ons maar het komt wel goed denk ik. Dank voor je reactie, leuk om van je te horen!!

      Verwijderen
  2. Wij hebben wel een nieuwe badkamer met tegels aangelegd in Zweden, bij de Optimera hebben we speciale "cement" achtige platen (die zijn daar speciaal voor) gekocht en die op de vloer geschroefd, daar overheen de tegels geplakt. Ik moet zeggen dat werkt echt absoluut NIET.... wel hebben we een douche bak genomen, kans op lekkage met douche zo op de tegels is toch groter.

    Succes met slopen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaag waren we bij de Bauhaus en de K-rauta en zagen we die cement achtige platen liggen. Gerrit zei nog even dat we die platen voor de vloer zouden kunnen gebruiken en dat daar dan wel tegels op kunnen, zeker wanneer je nog extra steun bij de balken aanbrengt. We denken nog na maar ik vermoed dat het vinyl gaat worden, ik heb echt zo schoon genoeg van lekkende badkamers. Dit is voor ons al de zoveelste. Zoals je zegt, de kans op lekkage met de douche zo op de tegels is erg groot.

      Verwijderen
    2. haha, ik stuur net nog een berichtje op je volgende blogbericht, vreemd genoeg was dit bericht eerst bij mij niet zichtbaar dus ik dacht dat t niet door gekomen was...

      Ik zou die cement platen zeker gebruiken, heb een link is t andere bericht geplaatst, volgens mij is dit ook bij vinyl beter omdat t absoluut niet werkt.

      Verwijderen
    3. Ik moet de berichten altijd eerst goedkeuren. Dit om vervelende reklame berichten te voorkomen. Vandaar dat je ze niet direct ziet.

      Verwijderen