woensdag 19 januari 2022

Badkamer VI... De badkamer is ontmanteld....

 Inmiddels zijn we aangekomen bij de zesde werkdag aan onze badkamer. Je ziet overigens niet echt meer dat het een badkamer is geweest maar dat terzijde. De badkamer hebben we nu helemaal gestript, meer kunnen we niet weghalen (behalve de wand van de uitbreiding dan). De gedachte van 'waar zijn we aan begonnen' is nu weer verdwenen, we hebben weer overzicht. Al het hout waarmee de badkamer is opgebouwd is kurkdroog, geen schade van de lekkage.





We hebben nu de vloerplaten helemaal weg kunnen halen evenals het restant van de wandplaten. We zijn geen verrassingen tegen gekomen, slechts tekenen van muizen in de vloer. die laatsten hadden ook wel een entre met gaten die we tegenkwamen in de planken. Die laatsten gaan we vanzelfsprekend dichtmaken.

Nu we de hele badkamer hebben gestript ontstaan er gaandeweg ideeën over de wederopbouw en dat geeft licht aan de horizon. 
We hadden gehoopt ergens een notitie te vinden (op de wand geschreven) over de datum van de vorige renovatie. Die hebben we niet gevonden, jammer. We hebben ook nog even gekeken naar de bouwtekeningen die we hebben van ons huis. Daarop is te zien dat de badkamer in 1961 is verplaatst. Wij zijn van plan de werkkast, gelegen achter de badkamer, bij de nieuwe badkamer te trekken. Van origine heeft de badkamer daar ook gezeten. Toen er een dakkapel op het dak is gemaakt is de badkamer naar voren verschoven en is de werkkast met daarin een luik naar de zolder gemaakt in het achterste deel van de badkamer, precies op de plek waar voorheen het bad had gezeten.
Wij hopen dat we op de overloop een luik naar de zolder kunnen maken zodat we een mooi strak plafond in de nieuwe badkamer kunnen krijgen. Of dit mogelijk is gaan we waarschijnlijk morgen definitief uitzoeken. Dit heeft te maken met hoe op de zolder de balken lopen en de diverse ventilatie kanalen die daar te vinden zijn. Ons huis heeft namelijk 'självdragventilation' wat zoveel betekent dat elk vertrek een ventilatiekanaal heeft, aangesloten op de schoorsteen. In de schoorsteen zelf zitten dus heel veel kanalen en niet alleen een rookkanaal voor de kachel en de open haard.

Vonden we dan helemaal geen notities op het skelet van onze badkamer? Jawel! We kwamen er zelfs een offerte tegen. Die offerte ging volgens ons niet over ons huis. Mogelijk is er tijdens de verbouwing iemand langsgekomen met een vraag over een klus en is die vraag snel op de wand even uitgerekend tot een offerte.
Dit is hem: 


Het gaat over een klus omtrent het 'Samlingslokal', met een inhoud van 175 m2. De kosten zijn berekend als 600 SEK/M2 + belasting, met een kostenplaatje afgerond op 100.000 SEK. Misschien is er iemand onder mijn Undenäs lezers die weet in wat voor tijdsbestek dit heeft gespeeld?
De andere notities op de wand waren de normale werknotities, zoals plaatsbepaling van de waterleiding....



en de WC. En ook nog een notitie over het benodigde materiaal waarschijnlijk voor de volgende werkdag...


Twee gipsplaten, twee spaanplaten en één stuks regel 11.5 cm breed. Wat we ook constateren is dat men het plafond in de keuken ongeveer 50 heeft laten zakken. De planken die we hebben gevonden in de badkamervloer zijn dus idd de planken van het voormalige plafond. Daar kunnen we niet op staan. Onder die planken zien we door de gaten in de planken, de achterkant van de schrootjes van het huidige plafond in onze keuken. We constateren dat er in de loop van de tijd toch wat aanpassingen zijn uitgevoerd aan ons huis. De dakkapel over het achterste deel van de overloop,  'allrum' (in het Zweeds) en de badkamer is er niet altijd geweest. Dit is een aanpassing van latere datum.


Aan het einde van de middag stond het achterste deel van de overloop weer vol met sloopmateriaal. Dat vroeg nog even een half uurtje opruimen en stofzuigen. Nu is alles weer netjes.


We beginnen de dag overigens altijd met een heerlijke wandeling. Vandaag heb ik tijdens de wandeling nog een viertal foto's genomen van de ravage die de storm waarover ik gisteren schreef, heeft aangericht. Er zijn echt veel bomen door de wind ontworteld.




Overal zie je bomen liggen en overal takken en houtsnippers van het omzagen van de ontwortelde bomen. Op het plaatselijke FB forum lees ik ook allemaal berichten over plaatsen waar een boom de weg blokkeerde. Nu zijn de meeste bomen wel weer opgeruimd. Dat gaat echt in vliegende vaart. Men is hier wel wat gewend met bomen.

Voor de dag van morgen weten we het nog niet precies wat we gaan doen. Of verder met de werkkast en het onderzoek naar het dakluik of boodschappen halen. Want dat laatste moet ook gebeuren, hoognodig zelfs.

We hebben vandaag ook nog een verjaardag. Onze lieve Gösta is vandaag twee jaar geworden. We hebben een mooie verjaardagswandeling met hem gemaakt.




Ontvang een hartelijke groet van Gerrit in mij en

Wordt vervolgd.......

een bijna omgewaaide boom


2 opmerkingen:

  1. In protte inspiraasje tawinske foar de wederopbouw. Meitsje d’r wat moais fan!

    BeantwoordenVerwijderen