donderdag 20 januari 2022

Badkamer VII....De doorbraak naar de kast....

De dag begon vandaag met een ritje naar Karlsborg over een winters aandoende weg. Die was glibberig maar met de spijkerbanden goed te berijden. Ja we hebben weer een beetje winter, vandaag de hele dag temperaturen met een minnetje ervoor. Gisteravond begon het weer pittig te stormen en tegelijkertijd viel er heel fijne sneeuw. Een soort van sneeuwstorm kun je zeggen alleen hadden wij niet erg veel sneeuw. Vandaag was het vanwege de zeer harde wind echt steenkoud. We hebben niet ver gewandeld. Arvid stond ingepakt in zijn winterjas in de voordeur en wilde echt niet verder. We hebben hem de jas maar weer uitgetrokken. Gösta wilde wel wandelen maar wij niet echt. De harde wind waaide je door alles heen. Brrr!

Nadat we onze boodschappen in Karlsborg hadden gehaald zijn we verder gegaan met onze klus.

Nu we de oorspronkelijke badkamer helemaal hebben uitgekleed is het tijd om te kijken naar de uitbreiding die we in gedachten hebben. Zoals eerder al gezegd zit er achter de badkamer een kast. Die kast is 110 diep terwijl de badkamer 170 diep is. Er zit dus ergens nog 60 cm diepte. Dat hadden we eerder al onderzocht en om die 60 cm in te vullen moet je op zolder kijken. Daar kun je zien waar die overige 60 cm voor gebruikt worden. VENTILATIE!

                    De ventilatiekanalen zijn met een oude trui bij elkaar gebonden.

De vier buizen die je hier op de foto ziet zijn ventilatie kanalen van eterniet. Eterniet is cement met asbest er doorheen. In de 60 en 70-er jaren werd dit in de bouw veel gebruikt. Nu is dat niet meer toegestaan vanwege het gevaar voor de gezondheid dat het gebruik van asbest met zich meebrengt.


Behalve dat er in onze schoorsteen een aantal ventilatie kanalen aanwezig zijn heeft ons huis ook nog een tweede schoorsteen waar uitsluitend ventilatiekanalen in uit komen. Een soort van ventilatie schoorsteen. De vier kanalen komen in die ventilatieschoorsteen uit.
Gerrit en ik hebben zitten beredeneren welke vertrekken in ons huis met deze buizen geventileerd worden. Onze gedachten waren de slaapkamer aan de noordkant, de dienstmeiden kamer (nu bij de keuken getrokken) het laboratorium (nu de naaikamer/kantoor) en de keuken (al hebben we geen ventilatierooster in de keuken maar het kan zijn dat dit rooster in de ruimte boven het plafond zit. 
Nadat we de wand tussen badkamer en werkkast hadden uitgebroken, iets wat nog een heel karwei was met planken van 4 cm dikte die flink aan elkaar gespijkerd waren hebben we de de achterwand van de kast eruit gehaald.

de werkkast met trap naar de zolder

Op onderstaande foto zie je de doorbraak van de kast naar de badkamer

Het rechterdeel waar Gerrit zit dat is de voormalige werkkast, het deel links van de houten wand (waar Gerrit zijn linkerhand heeft) dat is de badkamer.
Achter de achterwand van die kast bevinden zich dus de ventilatie kanalen. Vier stuks.

Het wandje achter de ventilatie kanalen (dat wandje met vele kleuren) is de achterwand van een inbouw kast op de slaapkamer IV , hier te zien op een foto genomen ten tijde van de renovering van die slaapkamer. Wanneer je kijkt naar het plafond zie je de omtimmering van het ventilatiekanaal in de zoldering van de kast lopen.

Die ventilatiekanalen zitten de uitbreiding van de badkamer zoals we deze wensen wat in de weg. Bovendien zijn we niet heel erg ingenomen met ventilatiekanalen die asbest bevatten. We moeten nu een besluit nemen over wat we met die kanalen gaan doen. Alvorens we dit besluit nemen moeten we eerst zeker weten hoe functioneel die kanalen op dit moment nog zijn. Ze zijn namelijk aangelegd in een tijd waarin de vertrekken nog heel anders in het huis verdeeld waren. Morgen gaan we nader onderzoek doen naar die kanalen.

We zijn deze klusdag gestart met een klusje op zolder. De toegang naar de zolder is tot nu toe via een luik in de voormalige werkkast. Met de uitbreiding van de badkamer zou het luik in het plafond van de badkamer komen. Dat willen we eigenlijk liever niet. Het idee is nu om het luik op de overloop te gaan maken. Dus een verplaatsing van het luik. Vandaag hebben we eerst nauwkeurig gekeken of die verplaatsing mogelijk is. Er lopen op de zolder namelijk nog meer ventilatie kanalen. Om te onderzoeken of verplaatsing mogelijk is moesten we op de zolder eerst een hele laag houtzaagsel wegscheppen voordat we de situatie konden verkennen. De hele zolder is namelijk dik bedekt met houtzaagsel dat men gebruikt voor isolatie.

het zwarte geval is de ventilatiebuis van de badkamer. 

We zijn samen aan het scheppen geslagen. De uiteindelijke constatering is dat we het luik kunnen verplaatsen. Er is net genoeg ruimte tussen het ventilatiekanaal en de balk die je op de voorgrond ziet lopen voor een luik met de afmeting 60 X 50 cm.

Op onze zolder is het een dikke chaos. Je kunt echt niks met die zolder. Rond de schoorsteen (die nieuw is opgebouwd) ligt houtschaafsel maar ook nog een wereld aan steenwol. De zolder ziet er uit als een soort van bouwput. 



Op de zolder vonden we ook nog een paar oude dozen en dat is dan weer leuk! Op die dozen stond nog de naam van de districtsarts die in ons huis zijn praktijk had en er woonde. Doktor Erik Larsson.


Mogelijk heeft hij voor zijn vrouw een nieuwe Husqvarna naaimachine (Symaskin) gekocht .



Zo kwamen we nog even een stukje geschiedenis tegen.
Dus voor vandaag: De zolder leegscheppen en opmeten, de wand van de werkkast uitbreken voor de doorbraak naar de badkamer en de achterwand naar de ruimte waar de ventilatie kanalen lopen.
Het gaf opnieuw vandaag een dikke bende op onze overloop (allrum).





We moesten wel even moed verzamelen voor het opruimen maar het is weer gelukt!


Klaar voor de volgende werkdag!

Ontvang een hartelijke groet van ons....

Wordt vervolgd.......


6 opmerkingen:

  1. Heel interessant om te zien hoe de badkamer ontmanteld wordt. Het herinnert me aan onze eigen verbouwingen. Zeker die gekleurde plankjes…Het hergebruik van oud hout was kennelijk in die tijd redelijk gewoon, en dat in een land waar zoveel hout voor handen was.
    Ook het zaagsel weghalen roept weer beelden op, vies werkje vond ik. Er zat toen van alles tussen, een schedeltje van een ree, oude kranten, muizenpoepjes, insektennesten, oude lappen. Alsof de tijd op zolder had stilgestaan. Ook troffen een deelconstructietje aan die op z’n zachts gezegd redelijk onstabiel was. Uiteraard is dat meteen verbeterd en hersteld.
    Het is best moedig om er aan te beginnen maar spannend tegelijkertijd. Je weet nooit wat je tegenkom en dat moet je oplossen, terug kan je niet en wil je ook niet. Gelukkig zijn jullie ook van aanpakken en doorpakken.
    Hopelijk komen na de zolder en afbraak de leuke onderdelen. Veel succes! Het wordt vast heel mooi. Sterkte er mee.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! je herkent de fasen waar we doorheen gaan jet. We kijken idd uit naar de leuken onderdelen maar voor je zover bent moet je eerst even doorbijten.

    BeantwoordenVerwijderen