maandag 3 januari 2022

Een uitstapje en een film over 'de bank van het verzet'

In Engeland is het dus zo geregeld dat wanneer er één van de feestdagen op een zaterdag of een zondag valt dat je dan de maandag daarop een vrije dag hebt. Het is dan natuurlijk geen feestdag meer maar een inhaal vrije dag.
Wel nieuwsjaardag viel dit jaar op een zaterdag en zodoende had Greetje vandaag nog een vrije dag. De rest van de dagen dat ze hier bij ons is zal ze vanuit hier gewoon haar werk doen. In het weekend gaat ze dan terug naar Engeland.
Zo'n vrije dag moet je natuurlijk wel gaan vieren want anders is er niet zoveel aan te beleven. Gerrit opperde daarom vanochtend dat we wel een reisje naar Örebro konden gaan maken. Meestal komen we in Örebro niet zoveel verder dan de weidewinkels van het koopcentrum 'Marienberg' zo'n tien kilometer voor Örebro. Dat vinden we zelf wel lekker handig en overzichtelijk en het scheelt voor ons in de reistijd. Vandaag zijn we wel doorgereden naar het stadscentrum. Greetje gaf een adres door dat we in de routeplanner hebben gezet, niet wetend wat het inhield. Bij het uitstappen werd duidelijk dat het een plek was waar we konden lunchen (dat kan namelijk nog gewoon bij ons in Zweden). Het was een etablissement met de klinkende naam 'Ingeborg'. De inrichting was romantisch, we konden er veilig zitten omdat tussen de zitplaatsen glazen schermen zijn gemonteerd. Ik heb de foto even genomen van het lege deel maar aan de andere kant zaten rondom ons gasten op voldoende afstand van elkaar.


We hebben daar een heerlijke lunch genuttigd een heel mooie afsluiting van de vakantieweek rond de eindejaarsfeestdagen.



Na de lunch hebben we nog een korte stadswandeling gemaakt. Hiervan heb ik geen foto's genomen omdat het alweer donker was geworden en er in het standcentrum veel lichtjes branden waardoor je dan op de foto's niets ziet. Het was een middagje genieten met elkaar en van de vrijheid op deze maandag. Leuk Örebro!

's Avonds hebben we weer een film gezien, dat doen we de laatste dagen bijna dagelijks. De film van vanavond heette 'Bankier van het verzet'. Een indrukwekkende en aangrijpende film die laat zien hoe twee bankiersbroers Walraven en Gijs van Hall door middel van het opzetten van een ondergrondse bank, het verzet tijdens de tweede WO financieren. Ik lees dat de film met enige kritiek op de juistheid van historische feiten is ontvangen. Zelf vind ik de film indrukwekkend, spannend en een historisch document. Op de site Walraven van Hall.nl is nog meer informatie over de bank van het verzet te vinden. Vooral de PDF die op deze site staat geeft overzichtelijke informatie. Ik had van deze ondergrondse bank nog nooit gehoord. Het blijkt dat de organisatie van deze bank na de oorlog lang is stilgehouden omdat het eigenlijk een soort van bankfraude is geweest waarmee men niet naar buiten wilde komen.  65 jaar na de bevrijding heeft Walraven van Hall (Wally) een monument gekregen: een bronzen boom ligt als een gevelde reus tegenover De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Wij zagen de film op Netflix, er is ook een Zweedse ondertiteling.

Morgen is onze kerstvakantie voorbij en schakelen wij weer over naar onze normale modus, die overigens ook een soort van vakantie is.


Ontvang een hartelijke groet van ons en wordt vervolgd......














 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten