dinsdag 25 januari 2022

Badkamer IX...Extra ruimte

Zo begonnen we vanmiddag. Ja het was al middag, we hebben vandaag de tijd genomen voor de wandeling. Na een aantal grijze dagen met dooi overdag hadden we vandaag zo'n beetje de eerste dag met voorjaarsachtige kenmerken. Toen we naar buiten stapten stond de thermometer die naast onze voordeur in de zon hangt op 10 graden en we hoorden de vogeltjes fluiten, het was windstil en alle sneeuw is weer verdwenen.  Een beetje het 'Vårvinter' gevoel (voorjaarscondities terwijl het nog winter is).
Bij het Vikenmeer hebben we een poosje op het bankje gezeten, het was er zo mooi! Steeds hoorde je het ijs zingen (het geluid dat je hoort als er scheuren in trekken) soms ver weg maar soms begon het geluid ook heel dichtbij en hoorde je het de verte in gaan. Zo bijzonder!

zo gingen we vandaag van start

Half twee waren we weer thuis van de wandeling en zijn we na het voeren van het vee naar de bovenverdieping vertrokken. We kunnen, nu de ongebruikte ventilatie kanalen zijn verdwenen, weer verder met uitbreken. De rest van de wand van de werkkast en het uitbreken van de wand naar slaapkamer IV stond op de planning. Oh oh wat komen we wat tegen zo met dat breken. Recycling en hergebruik van materiaal zijn in Zweden al oude begrippen dat kunnen we zien! Bruine planken, groene planken, grijze planken, planken uit één deel, of twee of drie. De foto hieronder geeft een beeld van het plafond van de werkkast. Daarbij moet ik wel vertellen dat het vierkant waar het licht op schijnt het luik is dat toegang geeft naar de zolder.

het plafond van de werkkast

Ja...zo willen wij het eigenlijk niet hebben. We breken dus nog even door. Want dat hebben we afgesproken samen dat we doorbreken tot we een situatie hebben die uitgangspunt is voor een mooie strakke en gedegen wederopbouw.

Na een half uurtje werken hadden we de doorgang naar slaapkamer IV. Deze wand maken we overigens aan de slaapkamerkant weer dicht, de ruimte van de inbouwkast trekken we bij de badkamer.

de doorbraak naar de slaapkamer voor extra ruimte

Daarna ging het allemaal niet zo snel meer. Er zaten nog elektriciteitskabels in de kast die eruit moesten, het board zat tussen de wand en het kozijn gespijkerd en het was een gedoe dit weg te krijgen en de wand tussen de werkkast en het oude deel van de badkamer moest er deels nog uit. 



We moesten met geduld rustig doorwerken. 

de grondbalk waar de muur tussen badkamer en werkkwast op stond

Zo rond een uur of vijf sloeg Gerrit het laatste balkje van de voormalige werkkast eruit. Nu is het één ruimte geworden. 


Om de balk los te krijgen moest hij steeds eerst de spijkerkoppen vrijmaken met een beitel, daarna kreeg hij dan de koevoet rond de spijkerkop en kon hij de spijker eruit trekken. Geen schroef te vinden, allemaal spijkers en heel lange ook nog eens.


We zitten nu met het breken weer op het timmerhout (de balken waarmee ons huis is opgebouwd). Dat ziet er ook hier, voor zover we ze kunnen zien, goed uit. Dat timmerhout dat zit achter de planken die je op de foto hierboven links kunt zien. Die laten we overigens zitten. Ook deze planken zijn 45 mm dik, net als de planken tussen badkamer en werkkast waren.

Zo kwart over vijf zijn we voor vandaag gestopt met werken. Er kon eigenlijk ook niet meer afvalhout bij op onze overloop (allrum)

de rommel

Na een korte pauze zijn we de boel weer gaan opruimen, een half uurtje en dan is het weer aan kant. Heerlijk!

pfffff

Nu moeten we alleen nog een beetje fatsoeneren, oude spijkers en achtergebleven schroeven eruit halen. We moeten nu ook weer contact opnemen met de persoon die het vinyl gaat plakken, die wil de badkamer graag in ontmantelde staat zien om ons aanwijzingen te kunnen geven. Dat vinden we prima. 

We zitten nu weer lekker in de keuken, de woefen in de mand, Gerrit leest de krant en ik type mijn blogje. Gerrit leest net dat de zelftesten nauwelijks betrouwbaar zijn voor de Omikron. Dat is lekker. Femke was al een aantal dagen niet helemaal fit, heeft wel al vijf testen gedaan die steeds negatief zijn. Dan denk je dat je het niet hebt maar dat kan dus een foute aanname zijn. Als we het dan toch moeten krijgen dan maar met deze Omikron variant, wellicht dat we dan een extra boost krijgen in de afweer, wie weet.

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij en....

Wordt vervolgd.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten