zondag 30 januari 2022

Malik en nog een kanaal

 In slaapkamer IV, daar waar we nu even aan het werk zijn vanwege een ventilatie-pijp die in de weg zit, werd ook nog geventileerd met een eterniet pijp. Op zich is dat niet gevaarlijk wanneer er geen beschadigingen aan het eterniet zijn. Toch was het ons de afgelopen dagen in toenemende mate niet naar de zin. Zaterdag bedachten we daarom dat we deze pijp zelf gaan weghalen en gaan vervangen door een metalen pijp. Dan zijn we ervan af!! Dus de beschermende kleding aan, speciale handschoenen aan, FFP III masker op en veiligheidsbril en zo gingen we naar zolder.

Daar hebben we de pijp eerst helemaal nat gespoten. Gerrit zat op de zolder klaar met een dikke plasticzak en ik stond in de badkamer met eenzelfde plasticzak, nodig om de loskomende onderdelen onmiddellijk in de plasticzak in te pakken om zo stofverspreiding te voorkomen.

We hadden de hele strategie van tevoren uitgedacht. Het ging boven verwachting gemakkelijk. We schoven de buis eerst uit het ventilatiegat van de slaapkamer, daarna kon ik de bocht in mijn zak laten zakken en hoorde ik Gerrit al zeggen dat de pijp al los was en ook hij de zak erom had gedaan. Vlug nog een zak naar boven voor het andere uiteinde van de pijn en afplakken met plakband. Beiden waren we verheugd dat het zo goed was gegaan. Niks geen gewrik of gebreek met het nare asbest. De hele pijp met bochten zat gewoon los in elkaar en ook los in de schoorsteen geschoven.



Nu ligt de boel beneden in de garage om daar nogmaals in plastic gewikkeld te worden. Dat wordt dus wederom een ritje Lidköping. We overwegen nu ook nog de pijp die de badkamer ventileert te vervangen en daarna te verleggen zodat we op zolder meer ruimte krijgen voor het luik. Maar eerlijk is eerlijk, we moeten ons er wel even toe zetten want het is geen hobby. Ik had het zweet op de rug. Alle kleding zit inmiddels weer in de wasmachine die draait op goedkope stroom want het waait hard. Dat deze pijp weg is voelt opnieuw als een hele opluchting. De rest van de dag zijn we nog wat bezig geweest met kleinere prutsklusjes, maandag komt het bedrijf dat de badkamer gaat beplakken langs om aanwijzingen te geven en op te meten en daarna gaan we echt de volgende fase in. Daar hebben we zin in. We hebben gisteren met de laser ook even gekeken hoe de vloer erin ligt. De huidige dragende balken van de vloer liggen wat op wisselende hoogte maar over het geheel ligt het laagste deel daar waar de douches komen en ligt het bij het daar tegenover liggende deel ietsje hoger en dat is gunstig. Met de laser kunnen we het straks precies uitmeten. We zien het zitten en dat is het belangrijkste, we hebben veel zin om onze badkamer straks mooi op te bouwen.


Gisteren was het overigens een wat spannende dag met de storm Malik op komst. Tijdens onze wandeling 's ochtends viel de wind nog mee, onze wimpel slingerde bij de start van de wandeling nog ontspannen in de vlaggenmast maar we konden al bemerken dat tijdens de wandeling de wind sterk toenam.
Er is een code oranje afgegeven en er werd geadviseerd niet de weg op te gaan als het niet strikt nodig was. 
Weer thuisgekomen hebben we de camper voor ons huis geparkeerd, een beetje in de luwte en de auto ook. Losstaande zaken zoals de lege container heeft Gerrit in de garage gezet. Het was een langdurige (het waait nog steeds hard wanneer ik deze blog schrijf op zondagochtend) en stevige storm. 35.000 gezinnen kwamen zonder stroom te zitten. In de zuidelijke provincies Skåne en Blekinge zijn plekken waar 41 m/sec is gemeten, dat is meer dan windkracht 12. In het zuiden is de wind het meest tekeer gegaan. De Öresundbro (de toegangsbrug die Denemarken en Zweden aan elkaar verbindt), was afgesloten, het treinverkeer heeft deels stil gelegen en ik vermoed dat een ieder in Zuid Zweden en vooral aan de westkust gelaten heeft afgewacht wat de storm zou brengen.
's Avonds en 's nachts was Malik bij ons op z'n krachtigst. Gelukkig hebben we de storm goed overleefd. Ons huis staat op een verhoogd stuk land en bij zuidwestenwind stuwt die wind uit het Vångdalen bij het deel waar de verhoging in het landschap zit, omhoog. We krijgen zodoende altijd de volle bak en nog iets meer. Dat geeft ons vaak het gevoel dat wij meer wind om de oren krijgen dan de mensen die in het lagere deel van ons dorp wonen. Die wonen wat meer in de luwte. Wel het is goed gegaan! Alle bomen staan nog, ons huis ook, en ook de altan die aan één kant helemaal open is en daardoor veel wind vangt maar waarvoor  zuidwestenwind wel het gunstigst is omdat die afketst op de gesloten glazen deuren. 

Vandaag houden we een rustdag en gaan we andere dingen doen.

Een heel fijne zondag toegewenst, een groet van ons en...

Wordt vervolgd.....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten