woensdag 12 januari 2022

In memoriam Fynn


Dit is denk ik de mooiste foto die wij hebben gemaakt van onze lieve Fynn. Eigenlijk hadden we Fynn niet zullen hebben. Toen onze hond Max (de onvergetelijke golden retriever) was overleden waren we eigenlijk niet van plan op korte termijn weer een hond aan te schaffen. Het doet namelijk altijd zoveel pijn een hond te verliezen. De tijd zonder hond brachten wij al tandenknarsend door en op een gegeven moment besloten we weer uit te kijken naar een whippet. Dat werd Arvid, een krachtige en gezonde reu, met rennersbloed in de aderen. Arvid is een prachtige hond en we gunden hem een vriendje omdat Gerrit en ik beiden volop aan het werk waren en hij een groot deel van de dag alleen was. Van dezelfde fokker ontvingen wij enige tijd later Lister. Lister was echt een prachtige whippet... maar hij was niet gezond zo bleek ons later. Hij had hemofilie A en overleed toen hij een half jaar oud was. Voor ons een drama natuurlijk, voor de fokker ook. Na Lister hebben ze nog eenmaal een nestje gefokt en daarna zijn ze gestopt. Uit dat laatste nestje kregen wij Fynn! Een prachtig hondje dat zich heel gemakkelijk schikte in wisselende omstandigheden. Als hij maar bij je kon zijn dan vond hij het goed. Arvid en Fynn werden een onafscheidelijk duo. Alles deden ze samen, samen rennen, samen spelen, samen slapen, samen vechten....echt alles samen.


Op een gegeven moment werden ze samen zo sterk en zo dominant naar andere honden dat we ze ook samen hebben laten castreren. Daarvan zijn ze toen echt een heel stuk rustiger geworden, beter handelbaar voor ons en de honden in de buurt.
Kijk maar naar onderstaande foto.


Dit is een van de eerste dagen van één onze zomervakantie. We zijn net met onze caravan aangekomen in Zweden. Bij Undenäs (waar we toen nog geen huis hadden en er ook geen idee van hadden dat dit later onze woonplaats zou gaan worden) wandelden we toen naar Näs. We waren zo moe dat we daar bij Näs op de pier in slaap vielen in het gras. Het was erg warm, ik weet nog dat ik op de wandeling terug zorgen had over de muppets. Ik was bang dat ze oververhit zouden raken in de warmte. Maar kijk ze hier eens lekker liggen. Arvid nog met een zwarte snuit en Fynn lekker met zijn achterpoten naar achteren, goed voor de heupen.

Elke zomervakantie namen we onze Muppets mee. Voor hen en voor ons een heerlijke tijd met lange wandelingen.


Ik herinner me ook nog dat we een keer in Tiveden een hike deden in een nogal rotsachtig gebied. Op een gegeven moment moesten we afdalen langs een stijle rotspartij. Arvid liep los en Fynn ook. Zonder moeite liep Arvid behendig langs de rotsen naar beneden maar Fynn durfde niet goed. Daarop liep Arvid weer omhoog om Fynn op te halen. Samen daalden ze af langs de rotsen. Arvid deed het voor en Fynn liep er achteraan. Wat vond ik dat aandoenlijk!





Op deze foto boven zie je Fynn in de kracht van zijn leven. Onze Muppets, twee atleten. Wat konden ze hard lopen samen. Arvid komt echt uit een renners lijn, Fynn kwam uit een show lijn. Hij was gestroomlijnd, had een mooie kop, een lange staart en hij stond mooi op zijn poten.

De foto hierboven is deze herfst genomen, we waren toen in Nora. Je kunt zien dat hij wat in elkaar gekruld staat. Terugkijkend is hij in het voorjaar van 2021 ziek geworden toen we voor het eerst met onze camper op stap waren. We dachten toen dat hij iets verkeerds had gegeten. Vanaf dat moment werd hij bij herhaling ziek en verloor hij steeds iets meer van zijn vitaliteit en later ook van zijn gewicht. Toen wij afgelopen september in Nederland waren was hij bij S en Fr. Daar had hij het erg naar zijn zin, hij was dikke vriendjes met hun Greyhound Sevs. Weer thuisgekomen hebben we toen nog heerlijke wandelingen kunnen maken. Maar de laatste tijd wilde dat niet meer. Wanneer we met de honden op stap waren liep hij achter Gerrit. Dat was uitzonderlijk want hij liep altijd een neuslengte voor. We zijn toen de wandelingen met de Muppets gaan inkorten. De laatste weken met de strenge vorst hielden we hem binnen.
Fynn's laatste wandeling was vanochtend. Hij wilde heel graag mee toen wij aanstalten maakten om te gaan wandelen. Hij heeft aan elke grasspriet geroken en was niet vooruit te branden. Na de wandeling wilde hij niet meer eten, eten was al zeer lange tijd een probleem. Gisteren hadden wij nog heel lekker voer voor hem gekocht maar vandaag wilde hij dat niet meer hebben. Fynn woog altijd 16.5 kg. Zijn laatste gewicht was 12.2 kg. Vanmiddag stond hij klappertandend bij Gerrit en later bij mij. Zijn oren en zijn neus waren koud. Toen wisten wij dat hij niet verder kon......

Lieve mooie Fynn, wat hebben we van je genoten, wat heb je een mooi leven gehad, we hielden allemaal van je en we zijn allemaal van slag nu je niet meer bij ons bent. je blijft een heel mooie herinnering!!






























We missen je nu je niet meer bij ons bent! Je leven is nu voorbij en voor ons het stuk leven met jou! Bijna 12 jaar is Fynn geworden.





 

10 opmerkingen:

  1. Och, wat verdrietig. En voor ons lezers toch wel onverwacht! Ik had wel eens opgevangen dat hij minder goed at of zo, maar ik was niet zo alert te bedenken dat hij echt richting het einde zou gaan. Hoe dan ook, ik kan me voorstellen dat het voelt als een amputatie voor jullie. Heel veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Fynn was al geruime tijd ziek! In die periode vraag je je altijd af tot hoever je kunt gaan. We zagen steeds dat er nog dingetjes waren waarvan hij kon genieten. Bijvoorbeeld wanneer hij zijn kluifje kreeg of wanneer hij samen met Gösta buiten was en nog een klein eindje met hem kon rennen. Maar dit alles werd steeds een beetje minder. Gistermiddag werd ons duidelijk dat hij niet meer verder kon. Vandaag hebben we hem bij het crematorium voor huisdieren gebracht. Nu is het voor ons wennen aan de nieuwe situatie. Ik moest wel even huilen toen we wegreden van het crematorium.

      Verwijderen
  2. Och, sterkte met het gemis dat zo'n lieve en trouwe huisdier achterlaat! Niet alleen bij jullie maar ook bij beide andere honden.

    Fijn dat jullie mooie herinneringen aan hem hebben en de foto's zijn ook prachtig!

    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dank je wel voor je vriendelijke woorden Wilfred!! Idd het is niet alleen voor ons een gemis maar we bemerken dat de andere honden ook zoeken naar hun maatje.Het heeft een beetje tijd nodig.

      Verwijderen
  3. Mooie serie foto's over de mooie herinneringen aan jullie geliefde Finn. Ik wens jullie veel sterkte met het wennen aan deze nieuwe realiteit. De leegte zal nog wel even voelbaar en merkbaar zijn.
    Gelukkig kunnen jullie nu de gedachten verzetten met het slopen van en nadenken over de badkamer. Het wordt vast heel mooi.
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Jet, We hebben veel mooie herinneringen, Fynn was een heel slimme hond. Fynn is er dan wel niet meer maar de herinneringen blijven. Die doen nu nog wat pijn in het hart maar dat heeft een beetje tijd nodig. En...idd het helpt om nu de aandacht op andere dingen te richten. het wordt vast mooi maar nu met dat slopen nog even niet. Dat is nog een hele klus.

      Verwijderen
  4. Moai opskreun en leuk om de reeks foto’s te sjen fan Fynn en Arvid tegearre. Wy halde in protte moaie oantinkens oan Fynn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit binne geweldige foto's fan Arvid en Fynn. Sa wol je se yn je oantinkens halde toch!

      Verwijderen
    2. Wat zullen jullie en de kinderen Flynn missen nu hij niet meer leeft en natuurlijk Arvid en Gústa ook. Wat prachtige herinneringen aan een prachtige hond. Veel sterkte🧚‍♀️liefs Anoniem I

      Verwijderen
    3. Ja zo als je het beschrijft zo is het precies! Dank voor je reactie!

      Verwijderen