maandag 23 januari 2023

De allrum V: De voortzetting
 Wat is nu de mooiste foto?? Ik kon niet kiezen! In elk geval was het vandaag (zondag) heel erg mooi buiten. Het weer was bewolkt en nevelig en dat resulteerde in veel rijp aan de bomen. En dan is het echt heel erg mooi wanneer het vriest. 

Wij dachten vanochtend een mooie winterwandeling te maken maar Gösta had geen zin. Wat er aan de hand was is ons niet duidelijk geworden. Hij was niet vooruit te branden. Het werd een kort rondje en nadien heeft hij de hele dag wat in zijn mand gelegen. Misschien had hij gewoon geen zin. Het was ook redelijk koud. 

Wij zijn vandaag verder gegaan met ons project. De vierkante meter oud behang die we nog moesten afsteken dat had nog heel wat voeten in de aarde. Er zaten vele lagen behang over elkaar heen geplakt en vervolgens nog eens twee lagen glasvezel en ergens daartussen ook nog eens een laag karton. Bovendien hebben we er een paar vierkante meter aan toegevoegd. Gerrit is er lang mee bezig geweest en nu is het klaar. Ondertussen heb ik een deel van de wanden afgeschuurd en afgenomen en geplamuurd. Zo ontstaat er een strakker vlak waarop we straks kunnen behangen. We hebben besloten om mettertijd eerst een laag renovatie vlies te plakken en daarna het nieuwe behang daar overheen. Zover is het nu nog niet, ik heb nog een aantal wanden en een trap te gaan. 

Behalve schuren plamuren, behang trekken en schoonmaken hebben we vandaag (zondag) niets gedaan :-)

Ook op maandag is het nog prachtig buiten

Voor vandaag (maandag) zou ik kunnen schrijven idem. Maar dat is wel heel erg saai natuurlijk. Vandaag ben ik verder gegaan met het uitvlakken van de wanden. Dit kost veel tijd omdat we ook steeds de steiger moeten verplaatsen vanwege de draai in de trap, we hebben drie wanden in het trapsgat. Bovendien moet het allemaal twee keer vanwege de krimp van het vulmateriaal. 

 

Gerrit heeft vandaag de lederen bank in stukken gezaagd. Een aantal jaren geleden hebben we die met Suzanne naar boven getild.

 Hij staat daar nu al een poos en niemand vindt de bank sfeervol staan en/of lekker zitten. Hij moet daar maar weer weg. Aanvankelijk zouden we voor het naar beneden tillen wachten op de spieren van Fredrik en Suzanne maar vandaag bedachten we dat we de bank ook in stukken kunnen zagen. Dat heeft Gerrit gedaan. Die stukken hebben we vanaf het balkon naar beneden gegooid en daarna heeft Gerrit ze in de aanhanger getild. Zo die zijn we kwijt. Dat geeft ruimte om na te denken over de nieuwe inrichting van de vernieuwde allrum.

Gerrit heeft vandaag ook de stofzuigers weer doorgespoten. Dat doet hij regelmatig wanneer de zuigkracht vermindert. Dan zet hij de hogedrukspuit op de filters en daarna doen ze het weer uitstekend. Met al dat werkstof was het deze keer geen luxe.

Ik heb ook de plafondplinten geschuurd en geschilderd en  het witte deel van de trap geschuurd. De zijkanten van de trap sluit niet overal even mooi aan, op de wand. Dit had men opgelost door er een driehoekig hoeklatje langs te spijkeren. Ik vind dat niet heel mooi staan en wil dit latje eigenlijk liever weglaten. Dus veel schuren en kitten en plamuren. De houten traptreden schuur ik op een later moment want nu hollen we honderd keer per dag die trap op en neer. We komen verder en we doen het allemaal met plezier en we hebben geen haast. Het is tenslotte nog pas januari.

 

Wanneer we zo tussen de bedrijven door even naar buiten kijken is het uitzicht en elk geval inspirerend. Dat hebben we maar weer.


Het was koud vandaag met zo de hele dag ongeveer -7 op de thermometer. 

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

 1. Tjonge, als jullie een project starten dan doen jullie het ook goed en grondig! 😃👍🏼 Mooi om dit weer mee te mogen maken. Wordt vast prachtig!

  Ik vraag me het altijd af: bijna alle huizen in Zweden hebben een allrum. Maar wordt die ook vaak gebruikt? Is het geen verspilling van ruimte?

  Groetjes vanuit Hoogeveen,
  ../Wilfred Smit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wilfred, leuk dat je een reactie geeft!! Goed en grondig, ja dat hebben we ons voorgenomen dat wanneer we iets doen dat we proberen het naar ons beste kunnen te doen. Bovendien geef je veel uit aan materiaal en als het dan eenmaal klaar is dan wil je toch ook heel graag met een voldaan gevoel naar je werk kijken. Bovendien is een van onze dochter bouwkundige dus als zij haar kritische oog erover laat gaan ......:-) Nee hoor we doen het graag goed en we vinden dat een huis dat verdient. Ja die allrum. Idd veel huizen in Zweden hebben zo'n allrum. Vaak wordt het gebruikt als een soort van woonkamer of televisie kamer. In NL kennen we dan niet zo. Daar is het misschien ook meer woekeren met de beschikbare ruimte. Hier in Zweden zie je vaak dat de huizen flink aan de maat zijn en kijkt met niet op een vierkante meter meer of minder. Vaak ook zie je dat de slaapkamers om de allrum heen zitten. Het is dus een vertrek dat gemakkelijk te verwarmen is. Wij doen er tot op dit moment niet zoveel mee. Ik heb mijn wasrekje er staan, omdat de warmte naar boven trekt is de was er altijd zomaar droog.
   Groetjes van Gerrit en mij

   Verwijderen