dinsdag 17 januari 2023

Allrum I

Vanochtend was het zover, we konden ons niet meer inhouden. Onze overloop, het voorste deel dan dat wat in Zweden ook vaak allrum genoemd wordt, krijgt van ons een nieuw jasje. Een jasje dat een betere combi maakt met het vorig jaar gerenoveerde achterste deel van de overloop. 

onze allrum netjes maar niet zo sfeervol

De huidige staat van dit vertrek is dat er een nieuw plafond aanwezig is. Toen we ons huis kochten had de overloop een zachtboard plafond waarin het expansievat (dat nu in de kelder staat maar blijkbaar voorheen op de zolder)  is leegelopen waardoor het half naar beneden hing. Dat werd dus ons allereerste renovatieproject dat snap je denk ik. Dat plafond is nu prima, daaraan hoeven we niets te doen.
De wanden van de overloop zijn thans bekleed met glasvezel. Nu heb ik niets tegen glasvezel in kantoren of scholen of andere gebouwen maar in een woonhuis is het niet mijn eerste keuze. Maar dat is iets heel persoonlijks natuurlijk. Het glasvezel dat gaat er bij ons uit! We hebben een nieuw behang uitgezocht van Milbec, Apelviken 33016 


en dat gaat erin. Dat behang, zo hebben we gisteren uitgebreid bestudeerd, matcht heel goed met het behang in het achterste deel van de overloop en het past qua kleuren ook bij het behang dat ik veel eerder al eens in de hal beneden heb geplakt. Want die hal daar moeten we  op aansluiten want onze overloop heeft ook het trapsgat. Dat is in deze klus een lastige plek die een stelling op de trap vergt.

Gerrit demonteert de trapleuning


Hij heeft ook al een soort van steigertje gemaakt waarop straks planken en een vlonder komen te liggen waarop dan weer een trap kan staan, zodat we tot aan het plafond kunnen reiken.

Zelf ben ik begonnen met het wegnemen van het glasvezel. Ik lees wel eens dat dit een moeizame klus is maar bij ons is het steeds een beginnetje zien te maken en dan maar trekken. Dat wil wel lukken.

het eerste stukje


Het glasvezel is het moeilijke niet nee, dat is meer wat er onder zit. Ook zo'n dingetje waarom glasvezel mij tegenstaat, het moet heel vaak iets verdoezelen. Hier de collectie van wat er onder zit.






Dat is niet niks! De bedoeling is dat we het er allemaal af gaan halen. Daartoe hebben we nu een stoom apparaat gekocht (voor zo ongeveer het laatste behang klusje dat we nog moeten doen).

Ik ben nu een paar uurtjes in de weer geweest en het ziet er al heel anders uit op onze overloop.




De sfeer is er gelijk heel anders van geworden. Zo eentje van 'we hebben weer een projectje'.

Vanavond heb ik bij wijze van proef het stoom apparaat uitgeprobeerd. Dat werkt wel. Ik hoop dat we het klusje van afweken van het bestaande behang morgen samen kunnen doen. Gerrit is al van mening dat we twee stoomapparaten nodig hebben maar dat wordt mij een beetje te gortig.
Wel ik ben nu al heel erg benieuwd hoe of onze keuzes zich straks gaan samenvoegen. Maar zover is het nog lang niet.

Nu hoop ik maar dat ik met mijn schrijfsel over glasvezel behang, liefhebbers ervan niet tegen het zere been schop. Smaak is persoonlijk en je moet mijn schrijfsels nooit op jezelf betrekken. Immers, over smaak valt niet te twisten! toch.....

Heb het goed en ontvang een hartelijke en heel vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten