woensdag 4 januari 2023

Het wordt nu wel heel wit

We zitten nu weer in een volgend wintertje! Gisteren hadden we al minus temperaturen en vandaag ook. Niet heftig zo ongeveer van -2.5 tot -6 In de krant en in het journaal werd gewaarschuwd met een code oranje vanwege heftige sneeuwval en zo rond het middaguur begon het bij ons te sneeuwen. Het zijn geen dikke sneeuwvlokken, het is als motregen. Wel gaat het de hele dag door, daarbij waait het aanzienlijk zodat de sneeuw ook nog wat wegwaait en er sneeuwduinen ontstaan. Af en toe als ik naar buiten kijk dan zie ik een sneeuwwolk van het dak afwaaien.

We hebben al wel een wandeling gemaakt. Vorig jaar had Gerrit een soort van spijkerbanden onder onze laarzen bevestigd en die zaten er nog steeds onder. Dat was mooi, zo konden we de stap er toch nog stroef inzetten. De weg was namelijk al een beetje glad van de vorst van gisteren en nu met de sneeuw er overheen kun je zomaar een schuiver maken.


Je ziet wel aan de gezichten van de beide mannen dat het guur weer is. De wind is koud en snijdt je in het gezicht.




Deze foto's heb ik genomen toen het nog niet zo heel lang sneeuwde. Aan de einde van de middag was alles wit en kon je de weg niet meer van het land onderscheiden.
Het is een zwart/wit wereld (wel.. meer wit dan zwart dan) en er is geen kleur te onderscheiden. Volgende week gaan we weer naar de plus wat de temperaturen betreft, dan is het weer voorbij. Voor nu is het puur en mooi om te zien. Ik hoop maar dat de sneeuw niet gepaard gaat met veel ongelukken op de weg. Gelukkig zijn Femke, Louis en Julian alweer thuis en hoeven zij niet door de sneeuw te rijden.

Gerrit heeft vanwege de slechte vooruitzichten (wat het weer betreft dan) de spijkerbanden onder de auto gezet. We hebben bij de auto gewone winterbanden en daarnaast ook een set spijkerbanden (dubbdäck heet dat hier). Met die laatsten mag je niet op de Duitse en Nederlandse wegen rijden vandaar dat we ook winterbanden hebben. De dubbdäck geeft toch aanzienlijk meer grip op de weg wanneer er sneeuw op ligt. 's Winters moet je verplicht winterbanden onder je auto hebben. We beginnen vaak dan eerst met de gewone winterbanden omdat dit minder geluid geeft tijdens het rijden en omdat de dubbdäck de auto iets minder zuinig maakt. We kunnen nu veilig de weg op als het nodig is. Zaterdag is het in elk geval nodig want dan brengen we Greetje weer naar het station in Skövde, dan gaat ze weer naar huis. 


Vanmiddag heb ik de Kungsgran uit de keuken gehaald. Aanvankelijk vond ik het geen mooie boom. Dat was het ook niet maar met de versieringen erin raakte ik er toch aan gewend en begon ik hem te waarderen. De kinderen vonden het een mooie en passende boom voor in de keuken. Een transparante boom waarbij je goed zicht had op de decoraties. Die zijn namelijk nog van vroeger, van toen ze klein waren, vandaar het verlangen tot 'zicht op'. Op zich had de boom nog wel even mogen staan maar hij was uitgedroogd en liet de naalden vallen. 

Zo is de keuken alweer terug naar normaal.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....










 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten