donderdag 12 januari 2023

De koning van het woud en andere dingen

 Daar zagen we hem zomaar staan, de koning van het Scandinavische woud. Elke keer weer is het een fantastische belevenis een eland tegen te komen. Ze waren deze keer met z'n tweeën. We hebben even staan kijken naar hen en zij naar ons maar toen ik uit de auto stapte om een foto te nemen, liepen ze weg.


We waren even op pad vandaag. Het is namelijk zo dat Gösta een wondje heeft aan een van zijn achterpoten. Deze week maakten we een lange wandeling van 11 km over een asfaltweg. Nu heeft Gösta één poot die hij wel eens eventjes over de weg laat slepen wanneer hij van pas verwisselt. Bijvoorbeeld van langzaam lopen naar de voor windhonden kenmerkende dansende tred. We denken dat door dit slepen de nagel teveel is afgesleten en er een wondje is ontstaan. Vandaag kozen we daarom voor geen asfalt. We zijn naar het Göta kanaal gereden om daar een wandeling te maken. Daar hoeft hij dan nergens op de harde weg te lopen. Helemaal van het ene dorp naar het andere lopen lukte deze keer niet. Halverwege begon de nagel weer te bloeden, toen zijn we weer terug gegaan.

Het ijs in het kanaal is aan het smelten, ook staat er momenteel veel water op het land. Ik denk dat de grond nog deels bevroren is en het water de grond niet in kan zakken

Gerrit heeft er overigens altijd een hele hijs aan om Gösta in de auto te krijgen. Hij springt er zelf niet in, daarvoor is hij te groot. Eerst moet hij (Gösta...al moet Gerrit ook goed in positie staan voor deze klus) goed in positie staan, dit is gelijk ook de fase waarin hij nog wel eens tegenstribbelt. 

Vervolgens tilt Gerrit zijn voorpoten in de achterbak om hem daarna naar binnen te schuiven. Vol vertrouwen laat Gösta dit toe.


Bij Bosse hebben we een hondentrapje en dat werkt ook uitstekend. We hebben hem geleerd daar overheen te lopen. Wanneer ik alleen met hem in de auto moet dan gebruik ik dat trapje altijd want ik vind het best een heel gewicht hem zo te tillen.
Eenmaal in de auto zit hij altijd mooi om zich heen te kijken. Hij geniet dan van het ritje. 

Zo tegen drieën waren we weer thuis en daar hebben we ons tijdens het theedrinken verdiept in het crisispakket. Nu denk ik dat in NL niemand een crisispakket in huis heeft maar hier staat momenteel bij herhaling in de krant dat het verstandig is om zo'n pakket samen te stellen. Mensen die op een bestaansminimum moeten leven kunnen zelfs een bijdrage krijgen voor de aanschaf van een dergelijk pakket.
Dit zijn de zaken die in het pakket aanwezig moeten zijn. Het is natuurlijk in het Zweeds dus lezers in NL moeten de 'Translate' er even overheen halen

 

Hemberedskap – det här är bra att ha hemma

  • Radio – som går på batterier eller drivs med vev eller solceller.
  • Ficklampa och pannlampa – och extra batterier till dessa.
  • Vatten i flaskor och/eller dunkar.
  • Mat – gärna mat som kan förvaras i rumstemperatur,
    ätas direkt som den är eller lagas helt utan (eller med lite) vatten.
  • Stormkök och bränsle – använd helst detta utomhus.
  • Tändstickor eller tändare.
  • Stearinljus, värmeljus – eller ljus som drivs av batterier eller solceller.
  • Fotogenlampa och bränsle (lampolja eller fotogen).
    Tänk på att ha god ventilation när du använder en sådan lampa.
  • Alternativ värmekälla – som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
    Tänk på att ha god ventilation när du använder en sådan värmekälla.
  •  Husapotek – första hjälpen, sårvård och viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar – till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  •  Extra batterier – av olika slag.
  •  Externa batterier (exempelvis en powerbank) – se till att hålla dessa laddade.
  •  Kontanter (sedlar och mynt) – behövs särskilt om betalkort och bankomater slutar att fungera.
  •  Lista på papper med viktiga telefonnummer
    – bland annat till familj, vänner anhöriga, grannar, sjukhus, kommun,
    räddningstjänst, elleverantör och liknande.
  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
Je ziet wel het is een lange lijst en wij ontdekten dat we de meeste dingen niet op orde hebben. Dus als Putin komt en hij gooit een bom in het Vångdalen dan zitten wij met de handen in het haar. (Ik zeg het met een beetje humor maar laten we hopen dat dit echt nooit gaat gebeuren). Er kunnen natuurlijk ook heel andere redenen zijn die maken dat je een beroep moet doen op het 'krispaket'. Wij hebben besloten het nu op orde te maken. Wat zal het heerlijk zijn om alle belangrijke telefoonnummers op een rijtje te hebben en op de binnenkant van de kelderdeur te plakken, en ook om te weten waar de pleisters liggen als je ze nodig hebt, dat schort er nu wel eens aan.



Tijdens het zoeken op internet naar de crisisradio die tegelijkertijd ook kan fungeren als zaklamp en als powerbank stuitte Gerrit op een draagbare lithium batterij. We dachten dat dit een oplossing zou kunnen zijn voor de vraag hoe we de computers kunnen opladen als we ergens met de camper zonder aan te sluiten stroom staan. 

Na het verdiepende onderzoek was de conclusie dat het toch de oplossing niet is. Het heeft iets te maken met een gemodificeerde sinus (vorm van de spanning) en dat zou iets zijn waar de oplader van de laptop niet van houdt. Dit item hebben we daarom maar weer terzijde geschoven. 

Toen was onze werkdag alweer voorbij :-) 

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad handig om een noodpakket in huis te hebben.
    We hebben een paar jaar geleden al een gevuld noodrugzakje met dergelijke zaken aangeschaft. Dat namen we trouwens ook steeds mee naar Zweden. Het staat altijd klaar en elk jaar checken we de batterijen, houdbaarheidsdatum en werking. Verder hebben we altijd een normale hoeveel blik en ander lang houdbare voorraad staan en wat volle en lege waterflessen, naast andere zaken zoals in de lijst genoemd. We hebben ook nog een kooktoestelletje op gas.
    In feite moet je altijd voorbereid zijn op een noodsituatie of dat nu langdurige stroomuitval, geen water, ziekte, tijdelijke tekorten, producten niet verkrijgbaar, zeer slecht weer, computerstoringen, of (dreigende) oorlogssituatie is.
    Nee, we gaan echt niet zo ver als sommigen, die kelders vol leggen, rubberboot hebben klaarliggen of zo. Maar, een beetje voorbereid op een noodsituatie vinden wij wel goed. Wij vinden dat jezelf ook verantwoordelijkheid moet nemen en niet alleen op hulpdiensten of overheid moet vertrouwen. Dat de Zweedse overheid zijn burgers daar op wijst is prima. In Zweden komen situaties als watertekort, of teveel afgelegen wonen, koude, hevige sneeuwval natuurlijk veel vaker voor. Dan is het zeker belangrijk om goed voor bereid te zijn. Vraag me wel eens af hoeveel immigranten of vakantiehuiseigenaren zich dat bewust zijn…
    Groet, Jet


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen wij nog in NL woonden heb ik er zelf geen moment bij stilgestaan een noodpakket te organiseren. Mijn moeder had altijd wel een paar spullen in de kelder staan maar dit was meer een tikje dat ze heeft overgehouden aan de oorlog.
      Wij wonen gelukkig niet heel erg afgelegen maar we hebben nu toch besloten e.e.a. in orde te maken. We hopen natuurlijk dat we het nooit hoeven te gebruiken.
      Groet Johanna

      Verwijderen