zondag 15 januari 2023

Svartvattnet op een zondag die eigenlijk een zaterdag is

Vandaag is het zaterdag en het weer van zaterdag zou beter zijn dan het weer van zondag. We hebben daarom de dagen even omgedraaid. Vandaag hebben we een soort van zondag gehouden. 's Ochtends even rustig aan gedaan, uitgebreid ontbijttijd genomen en vanmiddag uit wandelen geweest in Tiveden. We hadden er aanvankelijk een waterig zonnetje bij, later trok de lucht dicht en werd het weer donker en nevelig. Het was weer prachtig in Tiveden. We konden echter niet overal lopen, sommige paden stonden helemaal onder water. Je ziet overigens overal veel water op het land staan. 




Op deze wandeling passeren we altijd een in het nationaal park aanwezige kampeerplaats voor wandelaars. Zelfs vandaag stond er een tentje met de punt in de boom geknoopt. Bij het kampvuur zat een man alleen. Ik groette hem nog maar hij zei niets terug. Mogelijk wilde hij even op zichzelf zijn in een omgeving waar je niets anders hoort dan de natuur. Ik vind het prima. Ook wij genoten van de stilte en we kwamen er verder niemand tegen. In de winter is het er altijd rustig, een heel verschil met de zomer.

Na de wandeling hebben we nog een klein ommetje gereden en zijn we naar huis gegaan. Daar hebben we tijdens het theedrinken wat zitten filosoferen over het trapgat. Hoe kun je op een veilige manier bovenin komen, wat heb je daarvoor nodig en is het te doen? Het begint al een beetje te rijpen dit klusje. 

Vanavond hebben we twee delen van een detective serie gezien, naar verluidt de beste van het jaar 2022/23. Soms moet ik even wegkijken zo spannend is het. De serie is een verfilming gebaseerd op het gelijknamige boek van Kerstin Ekman en het speelt zich af in twee tijdsepisoden, de zeventiger jaren en de negentiger jaren van de vorige eeuw. Op midsommarafton 1973 reist Annie samen met haar jonge dochtertje Mia naar Svartvattnet een dorp in Norrland waar zij zich, door liefde gedreven, wil voegen in een sekte achtige gemeenschap. Op haar reis er naartoe ontdekt ze een dubbelmoord die een donkere schaduw zal brengen over de rest van haar leven. De serie voert de kijker ook naar een periode 20 jaar later wanneer er iemand naar het dorp terugkeert die rond het moment van de dubbelmoord uit het dorp verdwenen is. De atmosfeer in het verhaal is roetzwart zo is het geschreven en zo wordt het gecreëerd door de acteurs waaronder Rolf Lassgård (een geweldige acteur waar ik echt een fan van ben) maar ook door de wijze van filmen en door de muziek.

Birger Torbjörnsson (Rolf Lassgård)
Birger Torbjörnsson (Rolf Lassgård)

Een spannende aanrader deze serie (Zweeds gesproken) 'Händelser vid vattnet'.


Dit was het weer voor de zaterdag, ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd......

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten