woensdag 1 april 2020

Zo gaat het hier nu

Eerst maar even de getallen: In de dagen zonder blog is het aantal bevestigde Corona gevallen gestegen van 3069 naar 4435 en het aantal mensen dat is overleden van 105 naar 180. De storm haalt aan! Gisteren zag ik op de Zweedse televisie een persconferentie die werd gehouden in het in aanbouw zijnde nieuwe noodziekenhuis in Stockholm. Hier is in een evenementenhal een noodziekenhuis gebouwd met daarin 600 bedden waarvan 30 IC bedden. Dit alles in één week tijd. De hal stond leeg omdat de ingeplande tuinbeurs is afgelast. De grote zorg is de schaarste aan beschermende kleding voor zorgenden. Deze zorg wordt aangewakkerd doordat er nu een aantal artsen en verpleegkundigen zelf op de IC liggen en zorg behoeven. Deze twee zaken worden met begrijpelijkerwijs met elkaar in verband gebracht. Men gaat in Zweden nu ook de testfrequentie opschroeven met name ook weer het medisch personeel zal meer worden getest. 



Verder hebben we hier nu een eerste 'verbod' en dat is op het bezoeken van ouderen en kwetsbaren. Voor Zweden is dit een verregaande maatregel die de zorgbehoefte onder de capaciteitsgrens moet houden. Verder wordt met klem gevraagd om in de paasvakantie niet op reis te gaan en om reizen en familiebezoek uit te stellen tot een ander moment. Ouderen mogen ook de deur niet openen voor kinderen die in de Zweedse traditie met pasen als heks verkleed langs de deuren gaan om snoep te vragen. Wellicht is het ook wel verstandig dat ouders hun kinderen beletten dit te doen.
Verder is de koning samen met zijn vrouw Silvia uit SH vertrokken. Zij verblijven nu in Stenhammar in Sörmland, dat ligt onder SH een beetje richting Örebro. De koning werkt vanuit huis en zegt de tijd die hij nu heeft te benutten voor andere dingen waaraan hij anders niet zo toekomt. Zo renoveren hij en koningin Silvia nu een gietijzeren bankje.

Wel dat soort dingen doen wij nu ook, een gietijzeren bankje hebben we dan wel niet maar wel een tuin. Daarin zijn we nu flink aan het snoeien en gisteren hebben we onze tweede aanhanger vol met snoeihout naar de återvinning gebracht. Ik las in de Leeuwarder Courant dat er in Nederland rijen auto's voor de vuilstort staan te wachten omdat men er één voor één naar binnen mag. Op zaterdagen zou de wachttijd kunnen oplopen tot wel 1.5 uur. Wel daar hebben we hier gelukkig geen last van. We konden in één keer doorrijden naar de plek waar we kunnen lossen en ook op de rest van het terrein zag het er rustig uit.





de återvinning in Karlsborg
Verder zijn we vandaag weer naar Mariestad gereden. Op dinsdag doen we vaak onze wekelijkse boodschappen. Die kopen we vooral in ons dorp bij Lina maar in haar ICA näre is niet alles te vinden daarom doen we de aanvullingen vanuit Mariestad. Alles in een keer en dan weer terug naar de veilige haven.

In ons dorp is verder alles heel erg rustig. Er is nu wel een initiatief van een aantal dorpsgenoten die boodschappen halen voor de 70 plussers. Die kunnen met hun tas met daarin een boodschappenlijstje naar de ICA komen waar dan voor hun de boodschappen worden ingekocht en buiten weer worden overhandigd. We zagen al een hele groep ouderen achter bij de ICA staan wachten op hun handel. Hierbij werd de anderhalve metergrens niet altijd helemaal goed in acht genomen. Sommigen stonden wel heel erg gezellig met elkaar te praten. Anderen stonden dan wel weer netjes op afstand, zo lijkt het initiatief deels het doel voorbij te schieten.

Morgen gaan we onze tuin bemesten met organische mest, de honden wanen zich daarbij in het Walhalla, wijzelf vinden de geur net iets minder. Nu maar hopen dat de weersvoorspelling uitkomt en er donderdag een beetje regen komt.
Verder zijn we gelukkig nog goed gezond!

Wordt vervolgd....

5 opmerkingen:

  1. Hej Johanna! Als ik je blog zo lees sluipt er kennelijk bij jullie ook steeds meer waakzaamheid en ongerustheid in.
    Ook door de andere Zweedse blogs krijg ik de indruk dat Zweden qua aantal bevestigde zieken/doden, maar ook de maatregelen nog steeds iets achterloopt op Nederland
    Hoe jullie staan tegenover boodschappen doen, - en weer veilig thuis-, hadden wij vorige week ook nog zo. Sinds gisteren hebben we voor het eerst supermarkt boodschappen online besteld. Aanvankelijk was het besmettingsrisico ook hier nog niet zo groot maar het neemt zeer snel toe en daarmee de kans om besmet te raken. De mensen hier in het dorp zijn nog niet zo doordrongen dat ze afstand moeten houden. In winkels wordt het wel steeds beter, maar vaak gaat men toch nog te dichtbij elkaar staan praten. Ook buren maken buiten een praatje en vergeten afstand te houden. Ik zie nog veel grootouders hun kinderen en kleinkinderen ontvangen bv om op te passen. Aan de andere kant stijgt het aantal zieken nu ineens zeer fors en je lees dat veel grootouders in no time ziek worden en daags of uren na elkaar overlijden. Wij proberen nu zoveel mogelijk thuis te blijven en in de tuin te werken of maken een wandeling door het bos of landschap. We hebben gelukkig veel hobby's maar het sociale contact met anderen is nihil. Gelukkig hebben we vaak contact via video app of telefoon.
    Ik vond het stukje over bouwconstructies van limträ erg intetessant. Heb wat opgezocht op internet er over. Ik zag prachtige bouwwerken. Mooi dat ze het nu ook gaan inzetten voor windmolens.
    Doe voorzichtig en geniet van het werk in de tuin,- denk aan je laarzen-, en het heerlijke zonnige weer. Mooi idee die twee bomen die staan voor lang geluk. Gefeliciteerd met het jubileum en ik hoop dat de bomen het net zo goed gaan krijgen als jullie. Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Jet! Leuk om weer van je te horen.
      Ik denk dat je niet kunt zeggen dat met met de maatregelen achter loopt op Nederland. De keuzes die hier worden gemaakt verschillen van die in NL. Toevallig hadden Gerrit en ik het er net nog over. We zien dat er wordt ingezet op het thuisblijven van het hele gezin bij ook maar de geringste ziekteverschijnselen en nu een verbod op het bezoeken van ouderen die binnen een instelling wonen. Vooral dat laatste is hier een heel stevige ingreep. Waar men minder nadruk op legt is het houden van afstand. Op TV doet men nu wel meer aan het geven van het goede voorbeeld. Nu staan mensen tijdens een persconferentie wel 1 meter uit elkaar. In winkels staan strepen op de grond met een afstand van 1.5 meter en er komen steeds meer schermen bij de kassa's. Velen houden zich er aan maar niet iedereen. In het gesprek hierover tussen Gerrit en mij stelden we dat het net is alsof men de flock immuniteit onder het gezonde deel van de bevolking dus het deel waar het risico heel laag is, het deel met milde symptomen, wil laten toenemen. Onder de 70 jaar is de kans op overlijden minder dan 5 procent. Alle aandacht richt zich op daarboven en het thuisblijven bij ziekte zoals ik al schreef. Dus ben je ziek dan de besmettingsgraad zo laag mogelijk houden en in de rest van de bevolking de immuniteit gecontroleerd laten toenemen. De staats epidemoloog zei een dezer dagen op TV dat het zo kan zijn dat alle aanpakken in Europa uiteindelijk leiden tot een soort van zelfde resultaat. Ondertussen wordt er wel heel hard gewerkt aan het uitbreiden van de zorg capaciteit. In NL doet men bijna hetzelfde alleen is men vele malen strenger in de sociale distantie van 1.5 meter en samenscholen. Dat laatste mag hier overigens nog tot 50 personen al denk ik dat dit soort samenkomsten al niet meer worden gehouden. Zelf zijn we niet bang, we doen onze dingen verantwoord en denken wel heel strikt aan het nemen van afstand. We komen niet binnen de twee meter. We nemen onze verantwoordelijkheid naar onszelf en naar de ander. We zouden niemand willen belasten.
      Ik lees met verbazing dat er nog steeds grootouders zijn die oppaswerkzaamheden verrichten. Dat is ook iets dat hier veel minder speelt. Vaak wonen kinderen en ouders op afstand van elkaar maar bovendien houdt de regering de kinderopvang en het basis onderwijs open. Kinderen zijn dus overdag onder dak en spelen niet ongecontroleerd op straat. Ouders kunnen hierdoor hun werk verrichten. Ook dat deel werkt hier dus anders dan in NL. Het gevaar zit niet bij de kinderen, die worden nauwelijks ziek en zitten overdag bij elkaar.
      Het allerbelangrijkste is denk ik dat ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt. We weten allen heel goed hoe het zit en wat je kunt/moet doen. Dat lees ik ook in wat je schrijft in hoe jullie de dagen doorbrengen en de keuzes die jullie hierin maken. Zo zou het moeten. Houd het gezond samen! en ontvang een hartelijke groet van ons.

      Verwijderen
  2. Hej Johanna,

    Hier maar weer even een update uit Småland of beter gezegd Kronobergslän. We zitten hier in een redelijk dunbevolkt gebied in de winter en er zijn ook betrekkelijk weinig besmettingen hier (39 gevallen en 6 in het ziekenhuis). Dat maakt volgens mij dat de mensen niet alle veiligheidsadviezen opvolgen. Gisteren in de Willys toch geschrokken dat er bij de kassa geen afstand wordt gehouden. Wij stonden braaf op de stip met "Håll avstand" erop, maar mensen lopen zo voor je langs en sluiten aan bij de band. Gelukkig zaten de kassamedewerkers wel achter plexiglas inmiddels, dat lijkt mij een hele geruststelling voor hen.

    In de zomer is het hier natuurlijk geen dunbevolkt gebied en ik houd mijn hart dus nu vast voor de komende paasdagen. In een plaatselijke krant vertelt de eigenaar van Tingsrydresort dat de camping "fully booked"is met pasen. Ik ga er dan vanuit dat dit bij Getnögard ook wel zo zal zijn, dus hoewel er zelfs gesmeekt werd om niet te reizen, denk ik dat het wel gaat gebeuren. En dan zullen het aantal corona besmettingen in Kronobergslän ook wel toenemen. De meeste zorgen heb ik dat er straks waarschijnlijk niet genoeg IC bedden zijn in het hele land en aan dat scenario wil je toch niet te veel denken.

    Wij doen net als jullie, lekker wat in de tuin werken en wat klussen rondom het huis. En je kan hier wandelen en fietsen zonder al te veel mensen tegen te komen. (Dan blijven we in het paasweekend wel op het erf....haha)

    In elk geval leuk om jouw blog te volgen, en dat je iedereen op de hoogte houdt van de Corona stand van zaken in Zweden. En ik vind ook alle andere dingen, zoals de verbouwingen, tuinperikelen en de muistragedie leuk om te lezen. Trouwens nog een tip over de muis, mocht er weer eentje zitten waar ie niet moet zijn, wij spijkeren de muizenvallen op een groter plankje, dan gaan ze er niet mee op de loop. Op zolder hebben we een plank liggen met vier muizenvallen er op. Volgens mij hebben we ze daar nu aardig uitgeroeid. In huis hebben we 2 muizenverschrikkers in het stopcontact zitten. Geen idee of het helpt, maar hier gelukkig nog nooit eentje in huis gehad.(De zolder is afgesloten van het huis)

    Nou, hou het gezond jullie beiden en tot een volgende keer.
    Groetjes Janneke en André

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Janneke, We krijgen op deze manier al een hele relatie met elkaar zonder elkaar ooit te hebben ontmoet. Misschien moet dat er eens van komen wanneer dit alles achter de rug is???
      Zelf kan ik het me bijna niet voorstellen dat mensen met Pasen toch nog door het land gaan trekken nu er zo met klem is benadrukt dit niet te doen. Hoe eigenwijs kun je zijn.
      Gisteren reden wij langs de plaatselijke ICA näre. Men heeft hier in het dorp een op het eerste gezicht mooi initiatief ontplooid. Ouderen boven de 70 jaar kunnen op dinsdag en donderdag met een tas en een boodschappenlijstje naar de ICA komen waar dan jongeren de boodschappen in de winkel halen. Het bedrag kan worden ge-Swicht. Maar wat zagen we nu gisteren, de golden oldies stonden voor een deel heerlijk samengeklonterd bij elkaar te kletsen. Eindelijk weer even live sociaal contact! Enkele stonden gelukkig wel goed op afstand. Zo schiet het middel het doel voorbij denk ik dan. Ik vraag me dan af of ik hierover ook iets moet schrijven in de plaatselijke FB groep waar ik lid van ben. Maar ja....ik ben niet van hier en wil niet overkomen als iemand die alles beter weet. Echter mijn vingers jeuken.... zo heb ik me zelf ook voorgenomen dat wanneer ik in een winkel ben en iemand komt te dicht bij me om vriendelijk doch dringend te vragen mom de 'social distans' in acht te nemen.

      Ja we zullen het zien hoe het hier verder gaat met hoe men omgaat met het nemen van maatregelen. Er wordt indringend geappelleerd op de eigen verantwoordelijkheid. Maar dan moeten mensen wel laten zien dat ze dit serieus nemen. Wij blijven in elk geval thuis, net als jullie, lekker in de tuin en op afstand. Dan moet het toch goed komen zou je zeggen....
      Ook voor jullie, houd het gezond en tot schrijfs! hartelijke groet van ons beiden.

      Verwijderen
    2. Die regeling heeft de ICA nära hier in Ryd ook, ik heb nog niet gezien hoe het er daar aan toegaat. Mijn buurvrouw bestelt de boodschappen nu telefonisch en laat ze thuisbezorgen, dus dat is beter.

      Maar ik was zojuist toch weer even superverbaasd, de breigroep waar ik bij zit bestaat voor bijna de helft uit 70+ en nu werd net via de app aan ons gevraagd: vem vågar att komma ikväll? En ze komen bijna allemaal! Behalve ik natuurlijk, jag håller mig hemma, ik was de enige die dit schreef. Wat zou dit nou zijn? Ik kan het gedrag van mijn breigenoten nog niet helemaal plaatsen.

      Doen we Johanna, als we later weer mogen reizen door Zweden, is er vast eens gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Hier altijd welkom i alla fall.

      Verwijderen