zaterdag 28 maart 2020

Nieuwe bomen en nieuwe windmolens

Op deze Corona dag is het aantal bevestigde besmettingen gestegen van 2840 naar 3069. Het totaal aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het Corona virus is op dit moment 105. We zijn dus de 100 voorbij in Zweden. Tot op dit moment zit de haard in Stockholm maar rukt het virus ook op in de andere grote steden en in het ski gebied Åre.  De staatsepidemioloog spreekt nog geruststellende woorden en zegt dat de toename gestaag gaat en dat de plotselinge sterke stijging nog niet gekomen is. De zorg kan de vraag nog aan met de noodvoorzieningen die aan de bestaande IC capaciteit is toegevoegd. Wel is er een grote krapte aan beschermende kleding voor zorgenden, vooral ook in de thuiszorg.
Bij ons is er gelukkig nog geen lijden, wijzelf, onze kinderen en anderen die we liefhebben zijn op dit moment nog gezond. Eerlijk gezegd, en dat heb ik al eerder benoemd, maakt deze tijd mij rustig (tenminste zolang we nog allemaal gezond zijn). Er hoeft immers even niks en met niks hoef je haast te maken we zitten immers in een impasse. Ik bemerk het omdat ik veel beter slaap!

Het weerbericht achteraf. We hadden een aantal dagen lekker lente weer. Vandaag begon de dag weer met zon maar die verdween halverwege de dag en toen werd het echt een stuk kouder. Wij hebben weer in de tuin gewerkt. We moesten de gaten van de stobbenfrezer dichtmaken en het frees afval opruimen in de tuin. Met elkaar hebben we vijf bomen gekapt en gisteren en vandaag hebben we zes bomen geplant. Vier daarvan hadden we op kweek staan en twee daarvan hebben we aangeschaft. Gisteren zijn we naar het tuincentrum in Mölltorp gereden. Dat ziet er van buiten zo uit:


Het is een particulier tuinbedrijf dat een hele boost heeft gekregen toen het een paar jaar geleden werd genoemd in een soort van 'eigen huis en tuin' tijdschrift. We vinden het altijd leuk om daar even rond te kijken. Dat rondkijken hebben we nu niet gedaan, enkel heel gericht gekeken naar anderen of die wel op 1.5 met afstand van ons bleven en wij van hen en naar de bomen die we wilden uitkiezen.
Die bomen die hebben we alvast gekocht voor ons 40 jarig huwelijk, als cadeau aan onszelf. Twee dezelfde bomen voor ons beiden elk één, alleen weten we niet welke boom van wie is, net als de rest.


Dit is de boom die we uiteindelijk hebben gekozen. Een Meidoorn. Die hadden we in Dokkum ook en dat vond ik altijd zo prachtig in het voorjaar wanneer die boom in bloei stond. Nu hebben we er dus twee. De 'Crataegus media Paul's Scarlett.'
We hebben ze gisteravond geplant en bij elke boom twee palen gezet voor steun bij harde wind.
Ja...hij staat goed recht


Dat vonden we beiden wel een mooi huwelijkscadeau, een boom staat immers voor geworteld en sterk en groei. Een boom planten is altijd een speciale bezigheid, net alsof je iets toevoegt aan de natuur. En voor de volledigheid hieronder ook nog een beeld van de andere boom.


We wensen de bomen toe dat ze goed mogen groeien en prachtig mogen bloeien in elk voorjaar dat gaat komen.
De andere geplante bomen waren drie berken uit Alfta (die had ik in Dokkum ook staan, toen ook meegenomen uit Alfta) (We noemden dat altijd 'de Alfta berken'). Nu heb ik er dus weer drie staan, heel klein nog maar ze doen het wel. De knoppen komen al uit. De zesde boom is een Beuk. Ook een jonge boom die we tijdelijk even ergens hadden geparkeerd en die nu zijn definitieve plek heeft gekregen. Daarvan had ik al verslag gedaan in mijn vorige blog.

Nu het dan toch over hout gaat wil ik ook even aandacht geven aan iets positiefs, iets dat ik in een lokaal krantje las. Het betreft 'Windmolens'. Niet zomaar windmolens, die.. welke je ziet als je om je heenkijkt maar windmolens van hout. Dat is revolutionair, immers de huidige windmolens zijn gemaakt van staal en de wieken van een materiaal dat niet recyclebaar is en die worden afgevoerd na vervanging, naar een plek die niemand kent. Die huidige windmolens zijn dus best wel milieu belastend.
In het krantje, 'Törebodakanalen' staat een artikel over windmolens die worden vervaardigd van hout. Deze windmolens zijn ontwikkeld door de ingenieurs Ger Söderin en David Olivegren en ze worden gebouwd in Töreboda een stadje bij ons in de buurt in het bedrijf Moelven. Deze windmolens worden vervaardigd van 'Limträ'. Dat is verlijmd hout. Dat verlijmde hout is sterker dan staal maar het is bovendien veel milieuvriendelijker. Het bedrijf heeft nu een prototype klaar (een windmolen van 30 meter) en heeft de eerste opdrachten voor een aantal molens van 110 meter hoogte binnengehaald. Er is ook een verzoek tot het bouwen van molens van 240 meter hoog. De ingenieurs zeggen dat staal sterker is dan hout wanneer je kijkt naar volume maar dat hout (limträ) zoals zij het maken, 55 procent sterker is dan staal wanneer je kijkt naar gewicht. Omdat Zweeds sparrenhout goedkoper is dan staal kunnen er op deze manier hogere windmolens worden gemaakt tegen lagere kosten en bovendien CO2 neutraal gefabriceerd! Zeer innovatief dit project.
 Wel met dit positieve bericht over Limträ sluit ik deze blog af.
 Blijf gezond allemaal, houd anderhalve meter afstand tot de ander en geniet, thuisgezeten, lekker van het weekend!

Wordt vervolgd.....

1 opmerking:

  1. Dat is een mooi cadeau voor jullie beiden. Ik hoop dat jullie er samen nog vele jaren van kunnen genieten. Hier zijn de meeste tuincentra gesloten. Ik zag Malmö op tv en daar is nog weinig te zien van die 1,5 meter afstand. Hier houden de mensen er zich nu wel goed aan, ook in de weekends.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties

Bloggen is in principe geen eenrichtingsverkeer. Het reageren op een post of op een reactie op een post maakt een blog levendig. Reacties worden daarom erg op prijs gesteld!
Al enige tijd is het bijzonder lastig om reacties op mijn blog achter te laten zeker wanneer je geen blogger profiel hebt.
Daarom heb ik nu een mogelijkheid tot reageren toegevoegd om het achterlaten van reacties soepeler te laten verlopen. Deze mogelijkheid maakt gebruik van Facebook. Onder je FB profiel kun je nu een reactie schrijven en deze gemakkelijk plaatsen. Dit lukt ook vanaf je tablet of je mobiel. Het kan zijn dat je bij het plaatsen wordt gevraagd om in te loggen op je FB. Dit kan door je wachtwoord in te toetsen en vaak ook met je vingerafdruk herkenning. Je reactie komt niet automatisch op FB te staan, wil je dit dan kun je dat aanvinken. Misschien ten overvloede, ik kan je wachtwoord natuurlijk niet zien noch krijg ik automatisch toegang tot je FB pagina door het plaatsen van je reactie, we worden ook niet automatisch FB vrienden doordat je reageert.
Natuurlijk kan het reageren ook nog altijd op de Blogger wijze plaatsvinden, de keuze is aan jezelf.
Ik hoop je in een reactie te mogen ontmoeten.

hartelijke groet, Johanna