woensdag 15 april 2020

Bij het houthok

Nu het tuinwerk voorlopig klaar is, komen we met onze buiten bezigheden aan bij het hout. Het kappen van een aantal bomen heeft ons het nodige hout opgeleverd en dat moeten we nu verwerken zodat we onze houtopslag ermee kunnen vullen.
Nu was het de afgelopen dagen erg koud met harde wind maar vandaag was het ietsje milder. Ideaal om nu met het hout aan de slag te gaan.
Onze hout voorraad, die welke we vorig jaar hebben aangeschaft gekapt en gekloofd. is nu voor één derde deel verbruikt. Het rechtervak hadden we vorig jaar nog eens extra gekloofd het linkervak hadden we in grote stukken opgeslagen om te kunnen drogen.  Wat we nu doen is bewerkelijk maar we kloven nu het hout in het linkervak om het vervolgens te verplaatsen naar het rechtervak. Kun je het nog volgen??



De kerstbok, voor het gemak even opgeslagen in de houtopslag, moest voor deze gelegenheid even worden verplaatst naar een plek met uitzicht over het Vångdalen. Hij begint er nu ook wat desolaat uit te zien. 


 Een vak met grof en een vak met fijn.



 Je ziet wel dat ondanks het iets mildere weer we er goed ingepakt opstaan. Dikke trui, dik vest en rolkraag over het hoofd getrokken omdat mijn haar anders alle kanten uitwaait. En bovendien, gehoorbeschermers op, lekker warm!


Het rechtervak hebben we nu helemaal vol zodat we een andere keer wanneer de temperatuur en de wind het toelaten, het linkervak kunnen vullen met nieuw hout.

Het houdt ons van de straat, en dat is maar goed ook want daar is de Corona! meer dan 1000 bevestigde gevallen in onze provincie.

's Avonds zitten we voor 'The Crown' en daarbij zit ik ook te haken. Na het afronden van mijn Coronatrui (grijs met blauwe strepen) ben ik begonnen met het haken van een zomertop van witte katoen. Daarvoor heb ik op internet een Russisch patroon gevonden, wel in elk geval geschreven in het Russisch. Niet dat mijn Russisch erg goed is, in tegendeel, maar het uittellen van het patroon gaat goed, nu ik weet wat stokjes zijn en vasten en halve stokjes. Nu ik zo een eindje onderweg ben met mijn haak project denk ik dat het niet gaat passen. Toch blijf ik maar lekker doorhaken, ik zie wel of er binnenkort iemand in rond kan lopen.



Rest mij nog het doorgeven van de standen over de Corona situatie in Zweden. Overigens is er wereldwijd en ook binnen Zweden wel kritiek op de aanpak van het kabinet. Gisteren stond er een opinie artikel in de krant geschreven door een aantal professoren die van mening waren dat het land toch echt in de lock-down moet en dat winkels en horeca gesloten dienen te worden. Dit voor het beheersbaar houden van de crisis. Vandaag stond er een ander artikel in de krant waarin ook werd gerefereerd aan een professor waarin werd aangegeven dat Zweden zo op de goede weg zit en de zorg druk duidelijk onder de capaciteitsgrens blijft. Ja wie weet het dan nog! Voorlopig blijft alles hier zoals het is met dien verstande dat er nu veel meer getest wordt. Op zich hebben wij er zo in onze tuin weinig last van en is het allemaal goed vol te houden. Ik heb meer last van het koude weer en vooral de harde wind dan van de beperkingen ten gevolge van de Corona. Maar nu nog even de stand. In mijn blog van dinsdagochtend beschreef ik de stand als 10.948/919 (ik noteer het maar even zo oneerbiedig maar wel duidelijk)  Vandaag staan de tellers op 11.927/1203. Overigens zag ik gisteren nog een overzicht waarin per bevolkingsgroep in Zweden stond aangegeven het aantal besmettingen en overlijdens. Het is immers zo dat tijdens de vluchtelingen crisis door Zweden zeer veel mensen zijn opgenomen. Na het verkrijgen van status verhuizen ze meestal naar de grote steden om zo o.a. bij elkaar te kunnen wonen. Nu blijkt dat er vooral onder de groep Somaliërs een hoog percentage besmettingen en overlijdens te zijn. Dit zou enerzijds komen doordat deze groep mensen dicht op elkaar leeft en veel contact blijft houden met elkaar en deels doordat de informatie over Covid-19 niet goed begrepen werd door de taalachterstand. Dit laatste wordt nu verholpen door de nieuwsberichten in alle in het land aanwezig talen aan te bieden zodat niemand informatie achterstand behoeft te hebben.

Wordt vervolgd.....







4 opmerkingen:

  1. Grappig dat we zo'n beetje steeds met dezelfde dingen bezig zijn. Dat houtkloven, verplaatsen, grote stukken weer verder kloven e.d.hebben wij in het begin van het jaar al gedaan, omdat het toen bij ons huisje zo'n mild weer was. Ik vind met het hout bezig zijn een heerlijk werkje. Zeker als er zo'n berg kloofhout ligt om in te ruimen. De berg wordt steeds kleiner, het rek steeds voller en je kan er zo heerlijk bij nadenken/wegdromen... een meditatief momentje, zeg maar. Het moestuin verhaal is hier ook van toepassing, ik heb nu wel de eerste planten er in, maar moet s'avonds wel weer alles goed afdekken ivm nachtvorst. Een trui breien behoort nu weer niet tot mijn activiteiten, maar ik vond jouw corona-trui echt heel mooi geworden, knap dat ze zoiets zo goed kan. Tot slot, The Crown, erg de moeite van het kijken waard, je krijgt toch een heel andere kijken op het Britse koningshuis en vooral op de koningin E. Die heeft het ook niet makkelijk gehad...
    Leuk weer, om je blogs te lezen, bedankt. Blijf gezond en houd vol.
    Groetjes, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja precies dat heb ik nu ook met het werk 'in het hout', heerlijk meditatief, het gaat toch niet sneller als snel met die kloofmachine. Langzaam maar zeker splijt die elk stukje hout. En zeker wanneer het lekker weer is. Dat laatste was het bij ons niet. Weer in de keuken aangekomen waren we beiden goed verkleumd. Vanavond hebben we weer een aantal afleveringen gezien, indrukwekkend te zien hoe haar leven in beeld is gebracht, en wat een leven, hoe eenzaam of op eenzame hoogte kun je beter zeggen.
      Eén van de dingen van het gepensioneerd zijn is denk ik wel dat je lekker mee kunt deinen op het ritme van de jaargetijden wat je bezigheden betreft. Ik weet niet of jullie al zover zijn maar ik vind het heerlijk!

      hartelijke groet Johanna

      Verwijderen
  2. Nou, dan kom ik toch nog dichter in de buurt dan Jet hierboven ;-) Wij hebben ook een houthok (toegegeven, wij kopen het altijd van iemand die het al voor ons gekloofd heeft, we hoeven het alleen nog maar in het hok te leggen). En ik heb ook een mini-moestuin gehad, ik had een aantal jaren geleden veel houten bakken en ik trok ook van alles voor op de vensterbank, dus 'been there, done that'. Maar het is weer terug-geevolueerd naar alleen nog veel kruiden in de laatste bakken. En wat meer bloemen. Maarre... IJsheiligen he? 15 mei mag je pas naar buiten met het spul. Althans, in Nederland, misschien komen de IJsheiligen in Zweden nog op een ander moment. En handwerken zit ook flink op mijn repertoire, ik ben ook met een truitje begonnen. Leuk, dat kanten dingetje, en balen als je denkt dat iets leuk is en dan wordt het veel te klein. Tenslotte heb ik ook de hele Crown gekeken. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja en dan ben jij nog niet eens met pensioen Sjoukje en toch kun je al, al die dingen doen die je benoemd. Hoe vind je er de tijd voor? En ja zo loopt het in het leven, je evolueert ergens naartoe en er ook weer bij vandaan. Zo gaat dat bij mij ook, ik verzet me er niet meer tegen. We vinden het een leuke serie en we zoeken de gebeurtenissen ook vaak even na op internet, Zeker in het begin veel dingen uit onze vroege jeugd en dus veel herkenning. Fijn weekend en een lieve groet van ons.

      Verwijderen