dinsdag 14 april 2020

Na Pasen


Ik moet eerlijk zeggen...we verlangen wel heel erg naar het voorjaar met groene bomen en bloemetjes in de tuin die volop bloeien. Van onze kinderen krijgen we foto's op de app waarop ze heerlijk buiten zitten te genieten van het prachtige voorjaarsweer en voorjaarsomstandigheden in Nederland. 
Bij ons moet dat alles nog ontluiken. Onze bomen zijn nog kaal en de narcissen en tulpen hebben wel al blad maar moeten nog gaan bloeien. Dat is dus duidelijk wat later dan in Nederland.
Wij hadden wel een heel andere pasen dan we in de planning hadden. De planning was Tolo in Griekenland, daar in Griekenland  zouden we nu in deze tijd ruim tien dagen met het hele gezin verblijven voor een geplande rondreis. Heel erg jammer dat dit niet door kan gaan. We hebben alles kunnen annuleren en verzetten naar oktober, maar toch...het was een reis waar Gerrit en ik erg naar uit hadden gekeken.

karakteristieke sluiswachterswoning langs het kanaal bij Sjötorp

Een deel van het kanaal ligt zonder water in de winterperiode


hier wordt het water gekeerd

In plaats van Griekenland zitten we nu heel erg rustig thuis. Op de eerste paasdag hebben we onszelf even uitgelaten met een klein tochtje naar Sjötorp. We hadden donker weer en liepen wederom met onze winterjas en handschoenen aan. Veel wind ook. Sjötorp ligt aan het Vänern, het is de plek waar het Götakanal uitmondt in dit grote meer. Zomers is het er een gezellige drukte, een echte watersport plaats, nu was alles er nog erg rustig. We hebben er een korte wandeling langs het kanaal gemaakt en zijn een beetje als toeristen door het stadje gelopen. Daar staan erg mooie houten huizen. 'Sekelskiftet' huizen worden die hier genoemd. Het woord betekent wisselen van de eeuw, het zijn dus huizen uit de periode 1900.



Hier zie je zo'n prachtig en zeer goed onderhouden Sekelskiftet huis. Heel mooi symetrisch met een prachtig voorportaal en vanwege pasen de vlag voluit wapperend op het dak.  Een schitterend monumentaal gezicht. Dit huis is wit/grijs geschilderd, vaak zijn ze ook geel en soms rood.




Dit huis ligt tegenover het witte huis ook prachtig onderhouden. Vaak zie je dat er drie kleuren worden gebruikt in het schilderwerk zoals bij dit gele huis, geel, okergeel en rood, mooi op elkaar afgestemd.
Aan het einde van de middag zijn we weer naar huis gereden, daar kregen we een kopje koffie met de zelfgebakken cheese cake LCHF. Erg goed gelukt al zeg ik het zelf en heerlijk van smaak.


Op tweede paasdag was het verschrikkelijk slecht weer. Er woei een wel erg sterke wind en ons huis schudde mee met de windstoten die vanaf het Vångdalen vol op ons afkwamen. Ik vrees dan altijd wel voor de vele honderjarigen die zo aan de rand van onze grond met het Vångdalen staan. Je snapt het natuurlijk al, dat zijn de bomen. Maar terwijl de takken van de kruinen mee schommelen met de wind blijven de stammen onbeweeglijk staan, gelukkig maar. De storm bracht ook stevige buien met zich mee met daarin sneeuw en hagel.



We zijn maar binnen gebleven de hele dag. Ik heb de planten in de keuken voorzien van nieuwe aarde en een nieuwe pot als dit nodig was en Gerrit heeft de hele middag besteed aan het zoeken naar het defect in zijn klopboormachine. Die heeft hij twee jaar geleden aangeschaft maar die boormachine wil alleen nog maar linksom draaien, dit terwijl boren toch vooral zijn gemaakt voor een beweging rechtsom. Het was een heel gezoek voor hem omdat hij aanvankelijk niet kon ontdekken hoe het links en rechtsom mechanisme in verbinding staat met het omkeren van stroomveld. Na lang zoeken heeft hij het gevonden, hiervoor moest hij het anker en de spoel eruit halen, toen zag hij dat er een deel van het schakelmechanisme was afgebroken waardoor het anker niet meer verdraaid kon worden. Hij gaat het anker nu in de rechtsom stand vastzetten en daarna de boormachine weer in elkaar monteren. Voor het schroeven heeft hij wel een andere machine.



's Avonds zitten we momenteel voor Netflix. We kijken de serie 'The Crown' en hebben hiermee nog wel een aantal jaargangen te gaan. Ik vind het indrukwekkend en mooi en historisch correct in beeld gebracht, het leven aan het  engelse hof.

Rest mij nog even de statistieken te vermelden. De vorige keer dat ik een blog schreef was donderdag 9 april. Toen was de stand 7206/687. Vandaag (dinsdag) staat de stand op 10.948 bevestigde gevallen en voor het aantal overlijdens tgv Corona 919. Het is opvallend dat er in Zweden meer geregistreerde overlijdens zijn dan in de buurlanden. Wat hieraan ten grondslag ligt is op dit moment nog onduidelijk. Ik heb hierover nog geen duidelijke verklaring kunnen vinden in de kranten. Hooguit dat er veel ouderen overlijden omdat zij in de verzorginshuizen besmet zijn geraakt door de verzorgenden die vaak geen symptomen hebben en zich niet bewust zijn ven een besmetting. Maar dat is in bijvoorbeeld Nederland net zo het geval. Wel een uitspraak gevonden dat het kan liggen aan de wijze van registreren van overlijdens hier in Zweden. Wel ... eens zal ook dit wel duidelijk worden.
Vandaag is het dinsdag en moet ik weer eens aan de poets. Niet mijn liefhebberij maar wanneer ik eenmaal los ben dan gaat het ook wel weer.

Ik wens een ieder een goede en Coronavrije week toe!

Wordt vervolgd....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten