zondag 26 april 2020

Eventjes maar lieten we onze eigen vierkante meters even achter ons


Onze courgettes groeiden de vensterbank bijna uit. Het werd nu echt tijd om ze in de volle grond te planten want de onderste blaadjes werden al geel, dit ondanks de vele gieters water die ik mijn jonge aanplant gaf. Vanochtend was het prachtig weer en zo konden we twee van onze moestuin bakken vullen met de gekweekte courgettes. Ik vind dat altijd een prachtig werkje. Je stopt een zaadje in de grond en ziet de plant goeien en speciaal die courgettes, die groeien in de moestuin uit tot enorme planten met grote vruchten eraan. We eten veel courgettes en waarschijnlijk straks nog meer.


De siererwt die ook al vrij groot was gegroeid, hebben we eveneens aangeplant langs het hekwerk van de moestuin. Daar komen straks vrolijke en aandoenlijk fijne bloemetjes aan in wit, rose, rood en violet.

Lathyrus odoratus Bijou (zaad vroegbloeiende en laagblijvende Reuk ...

Na deze aanplant , want de rest laten we nog eventjes iets meer uitgroeien, heeft gerrit de tuintractor weten op te starten, de accu is immers slecht daarover schreef ik in mijn vorige blog, en heeft hij voor het eerst het gras gemaaid. Dat is ook altijd wel weer een monumentaal moment, de eerste snee eraf.
De tuin is echter erg droog en elke keer als hij voorbij kwam werd ik overvallen door een wolk stof terwijl ik met het mesje het onkruid tussen de tegels weghaalde. Het is nu zo prachtig in de tuin, alles wordt hier nu groen en de bomen komen eindelijk in het blad.


Vorig jaar hebben we langs het hekwerk met de buren een nieuw stuk Seringenhaag aangeplant, er stond al een stuk aanplant uit 2016 en dit hebben we doorgetrokken naar voren. Daarvoor hebben we scheuten gebruikt die we uit een Sering haalden elders in de tuin. Die nieuwe heg die doet het uitstekend. In alle toppen van de scheuten zien we nu bloemknoppen zitten, Voor de eerste keer worden we dit jaar getrakteerd op mooie bloemen in onze nieuwe aanplant. Het zijn donker paarse Seringen die straks heel mooi staan bij de rose bloemen van de Prunus en de Meidoorn.


 Het laatste stukje de scheiding met de buren, het deel naar de weg, daar hebben we deze week de in twaalf moten verdeelde Geitebaard geplant. Ook die lijkt goed aan te slaan. Dat worden straks witte pluimen in het verlengde van de Seringen. De Geitebaard geeft bloemen wanneer de Seringen zijn uitgebloeid, dat volgt elkaar mooi op.




En om even compleet te zijn in dit activiteiten overzicht, ik heb ook nog de rest van mijn 50 ramen gelapt zodat die er nu glanzend bijstaan.

In de vroege avond hebben we nog een klein maar erg mooi tochtje gereden. Ik plaats het kaartje van Google Maps er even bij. Je ziet hier het Viken meer in de karakteristieke omgekeerde V vorm. In die V ligt het dorpje Beateberg en daarbij ligt nog een heel klein meertje. Dat is de omgeving van ons tochtje. Wanneer je het kaartje vergroot zie je dat er allemaal weggetjes lopen waarbij je uiteindelijk Abberud passeert. Het was er sprookjesachtig mooi.


We rijden dan op dit soort weggetjes



 Met dit soort van uitzichten.



Af en toe staat er aan zo'n weggetje een mooi en origineel huisje





of een boerderijtje waar je dan zo'n tafereel kunt tegenkomen. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Fantastisch mooi.






Terwijl we al erg genoten van deze omgeving werden we op de terugweg naar huis nog getrakteerd op 6 elanden. Helaas was er toen al te weinig licht voor het nemen van mooie foto's maar hier dan toch nog even het bewijs al moet je goed zoeken op de foto's. Het is meestal zo tegen de avondschemering dat die elanden zich even laten zien. 



En als afsluiting nog een mooie foto van Brosundet.




En nog eens een hele mooie lucht bij thuiskomst.
Wel het verlaten van onze eigen vierkante meters vanavond, was zeker de moeite waard.




Wordt vervolgd....



5 opmerkingen:

  1. Groetnis ut de Westereen! Ik ha fierders neat te melden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen van je moestuin. Ik heb zelf nu ook de binnen voorgezaaide courgettes uitgeplant.
    Had ook nog een courgette-experiment: zaadjes in turfpotjes, maar de volgende dag waren alle potjes uit de aarde, door elkaar lagen ze en zaden verdwenen.. Gelukkige vogels?? Sla en uistengels doen het goed, maar groeien zo langzaam, kruiden doen het prima, rabarber begint, en inderdaad siererwtenlantjes komen nu ook uit de grond. Paksoy groeit matig en wortels en tomaten net buiten gezaaid. Moet nog wel anti wortelvlieg doek aanbrengen.
    Ik dek nu in de nacht (2 graden) miniplantjes nog af met bubbelfolie.
    Las in je blog over je mooie avondtripje. Ik weet dat het daar mooi is, maar dit ziet er zeker fraai uit. Toch eens langs die kant van het Vättern naar ons huisje of een lang weekend, maar dat zal wel volgend jaar worden, helaas.
    Toevallig hebben wij ook een haagje van overgeplante syringen op de erfgrens van de buren geplaatst. Ze begonnen net weer te groeien toen we begin maart weggingen. Hopelijk gaan ze het dit jaar houden, want zo'n gezellige voorjaarsbloeier is toch altijd er leuk als omheining langs je erf. Weet jij hoe het duurt eer ze bloemen krijgen, na zo'n overplanting?
    Het is vandaag de warmste en stilste Koningsdag ooit, behalve wandelen en fietsen gebeurt er hier niets. Iedereen is thuis, lekker in de tuin
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Jet! Leuk weer een bericht, zeker in deze tijd. De groentetuin is een groot vermaak in deze tijd van het jaar. Alles vliegt de grond uit. Omdat wij LCHF eten kweken we zoveel mogelijk groene groente dus courgettes, boontjes, spruiten, kool en broccoli. Vorig jaar waren de meeste dingen door de vliegen opgegeten. Dit jaar doen we er een net overheen. Dat staat dan wel wat minder mooi maar dat geeft misschien wel meer oogst. Het is heel leuk en lekker om je eigen groenten te kweken. Het experiment met de lenteuitjes lijkt goed te verlopen, de uitjes groeien als kool. Ik had idd ook gelezen dat je dit ook met sla kunt doen. Dat ga ik ook proberen. De trostomaatjes die zet ik op de veranda achter het glas, die kunnen wel wat zonlicht hebben.
      Ja ons tochtje was echt ontzetten leuk, wat een mooie omgeving daar in de punt van het Viken. Mijn kaartje is niet helemaal geslaagd, het betreft de omgeving direct achter Beateberg. Dus eventjes omhoog schuiven die kaart. Verder hebben wij het aangedurfd om gisteren een puppy op te halen. Dat gaat dus de komende tijd onze tijd wel vullen en we zijn wel thuis! Ik sprak net een buurvrouw die zich wel wat eenzaam voelt. Dat is denk ik een van de dilemma's van deze tijd met vele ouderen die nu geen bezoek meer ontvangen en zelf niet op bezoek kunnen gaan. Dan valt het leven toch wel stil en wat voor kwaliteit van leven blijft er dan nog over. Ik hoop maar dat deze maatregel binnenkort toch iets versoepeld kan worden.
      Na enkele frisse dagen schijnt nu het zonnetje hier lekker. Straks gaan we weer lekker de tuin in, genoeg te doen gelukkig.
      Wel ik stop, houd het gezond! en tot de volgende keer.

      hartelijke groet, Johanna

      Verwijderen
  3. Leuk, in huntsje der by. Wy tochten suver dat it al in wat aldere hun wie, sa grut is er no al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha dy Henk, Ut is een leaf en mooi huntsje, hy is 14 wiken ald en hy komt uit op tafelhichte. Ut wurdt dus un grutte hun! Oant no ta giet ut aardich maai Arvid en Fynn. Arvid is der hiel restich under Fynn is hwat nerveus. Mar ut is ek noch mar de earste dei. Fannacht is ut goed gien, se sliepe maai syn allen yn de hunesliepkeamer.

      Verwijderen