dinsdag 21 april 2020

Een feestje in Forsvik


Ik begin deze blog maar even met de Corona update. De laatste keer dat ik dit deed was op donderdag 16 april en toen was de stand (geregistreerde gevallen/overlijdens) 12.540/ 1333. Nu vandaag 15.322/1765. Anders Tegnell, de staats epidemioloog is niet ontevreden en geeft aan dat we nu enige tijd een vlakke curve hebben die mogelijk straks gaat zakken. Hier in Zweden heeft men nog altijd een kleine overcapaciteit aan IC bedden. In onze provincie, Västra Götaland, is het aantal besmette gevallen vandaag op 1557 uitgekomen waarvan de meeste in Göteborg. In het deel waar wij wonen is de besmettingsgraad nog erg laag, lager dan in Friesland en Groningen. Gisteren las ik overigens in de Dagens Nyheter een bericht van een statisticus dat het percentage personen met antistoffen in Stockholm wel al 30% zou bedragen en dat men verwacht dat eind mei dit percentage gestegen zou zijn tot 60%. Daar keek ik wel heel erg van op dat het al zo hoog ligt. Maar ja dat is SH en nog niet het hele land.

We hebben prachtig lenteweer en het is zo lekker warm dat de korte broek wel al bijna aan kan. Dat is heerlijk genieten. Wij hebben gisteren weer hout gekloofd en zijn nu bezig met het verwerken van het hout uit onze tuin. Dat komt achter in het linkse compartiment van de houtopslag zodat het lekker kan drogen, het droge hout komt daar straks voor te liggen.





De honden vinden het ook heerlijk buiten, en wanneer wij in onze luie stoelen eventjes thee drinken nemen zij ook even een momentje van rust op de bank.





Dit hout moeten we nog, daar zijn we nog wel een dag mee bezig denk ik zo.

Overigens vandaag (dinsdag) niet want we hebben alweer een feestje. Het is 21 april en dat is Gerrit zijn verjaardag. Vandaag hebben we er na een hele serie telefoontjes vanochtend aan de ontbijttafel, een leuke dag van gemaakt. We hebben onze koffie spullen in het picknick mandje meegenomen in de auto, zijn naar Karlsborg gereden en hebben daar twee gebakjes gekocht die we uiteindelijk in Forsvik, heerlijk aan het water en in het zonnetje gezeten, hebben verorberd.




Even voluit lachen roep ik dan tegen Gerrit, en zo komt hij heel vrolijk op de foto! lekker smullend van zijn taartje.




In Forsvik wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van de sluisomgeving. De sluis aldaar is de oudste en de hoogst gelegen in het Götakanal. Deze winter zijn er nieuwe sluisdeuren aangebracht en zijn er tevens een aantal aanlegplaatsen voor boten gerealiseerd. Alles is nu bijna klaar, mooi op tijd want over 10 dagen gaat het seizoen weer beginnen. Of dat reuring met zich mee zal brengen, dat is nog de vraag omdat de regering het onnodig reizen door Zweden sterk afraadt wat hier zo'n beetje betekent dat het verboden is. Reis niet als het niet noodzakelijk is, dat is de opdracht aan ons allen. 

Voordat we in Forsvik aan de koffie gingen zijn we in Mölltorp naar het tuincentrum gereden om daar onze kortingbonnen in te leveren. Die bonnen hadden we gekregen toen we onze nieuwe bomen kochten en we konden ze nu mooi gebruiken voor Gerrit zijn verjaardagscadeau. Niet dat dat op een koopje moest maar ja we hadden ze....en dan doe je er iets mee. Het cadeau hadden we in een mum van tijd uitgezocht. Niet langer dan vijf minuten over nagedacht. Dit is het geworden....


Een mooie Prunus, die straks prachtig roze gaat bloeien. We hebben hem vanmiddag een plekje gegeven in onze voortuin.


Daarvoor moesten we eerst een diepgewortelde menig jaar oude Aruncus dioicus = geitebaard uitgraven. Dat was nog wel even gemakkelijker gezegd dan gedaan. De 'tygerzaag' moest er nog aan te pas komen. De oude plant hebben we in 12 stukken verdeeld en deze langs het hekwerk met de buren geplant. Dat staat straks mooi die witte pluimen daar die wel 1.5 meter hoog kunnen worden. Voor de Prunus hebben we een mooi diep gat gegraven en gevuld met bemeste aarde. Die staat daar nu goed en matcht mooi met de recent geplante Meidoorns.

Ja en 's avonds is het zo heerlijk in de tuin. Dan kan ik er bijna niet toe komen om naar binnen te gaan. Op de één of andere manier valt het licht dan zo mooi in de tuin, is het lekker stil en hoor je de vogeltjes allemaal. Dan geniet ik altijd volop. Ik werd wakker geschud uit mijn tuindroom door Femke en Louis, die zich afvroegen of de jarige ook nog te spreken was. 





Af en toe zitten we dan toch echt even achter de Geraniums



 We hadden zonder meer een heerlijke dag, op deze 21e april, Gerrit's verjaardag!

Zo hebben we weer een Coronadag voorbij, het gaat ons goed en naar ik hoop jullie ook!

Wordt vervolgd......















Geen opmerkingen:

Een reactie posten