vrijdag 22 november 2019

De Julbock.....

Nog geen lichtjes vandaag. We besloten om eerst nog een keer blad te gaan opruimen in de tuin. Dus een groot deel van de middag was ik aan het harken en Gerrit aan het opruimen. Nog één keer een heel aantal kruiwagens vol. Maar nu is dat klaar en het meeste blad is nu ook wel gevallen.



Terwijl ik zo aan het harken was kwam ik her en der nog een Madeliefje tegen zoals hieronder op de foto. Een Madelief die nog vreselijk haar best doet er in het leven nog iets van te maken. Aandoenlijk!
 Aan het einde van de middag zijn we nog naar Mölltorp gereden, naar het tuincentrum. Daar zouden we een kerstboom kopen. Niet om al op te zetten maar om de takken van die boom te gebruiken voor onze Julbock. Een julbock is een oude traditie in Zweden. De julbock stamt uit pre-christelijke tijden. De julbock staat voor één van de bokken, Tanngnjost en Tanngrisner, die waren ingespannen voor de slee van Thor en Thor is de dondergod in de Noorse mythologie. Hij bereed dus een slede met daarvoor twee bokken. Het kerstfeest is op de manier zoals het in de westerse wereld wordt gevierd immers toch al een vermengeling van christelijke en niet christelijke tradities. Dus een Julbock kan er ook nog wel bij dachten wij. Dit jaar gaan wij een julbock in onze tuin plaatsen. Het wordt nog best een grote ook. Vanavond heeft Gerrit het geraamte in elkaar geschroefd terwijl ik in mijn kamer aan het weven was. Het wordt een mooie grote julbock. Met elkaar wel 1.5 meter lang en hoog. Het lijkt nu al wat. De bekleding moet met dennetakken. Die wilden we dus van een gekochte denneboom afhalen maar in Mölltorp was bij het tuincentrum nog geen boom te bekennen. Dat ging dus niet door. Eerder had ik al tegen Gerrit gezegd dat we die takken ook wel in het bos konden plukken. Maar Gerrit vond dit stelen, ja en dat doen we natuurlijk niet. Nu hebben we enigszins een dilemma. We willen de bok bekleden en in de tuin hebben staan wanneer er in ons dorp een kerstmarkt is. Dat is zaterdag a.s. Er zit dus voor ons niets anders op dan de takken toch maar uit het bos te gaan halen.


Op de foto hierboven is het geraamte van de bok bijna klaar.
Foto onder: Gerrit heeft onder bij de poten nog iets gemaakt waarmee we de bok vast kunnen zetten in de grond zodat hij niet kan omwaaien.
Ik ben heel benieuwd hoe het zal staan met  de groene takken. Morgen dus de julbock en de lichtjes.

Hartelijke groet, Gerrit en Johanna

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten