maandag 25 november 2019

Julmarknad i Undenäs...

Het zijn donkere novemberdagen die nog eens erg nat zijn ook. Ik las in de krant dat het grondwaterpeil, dat twee jaar terug zo dramatisch was gezakt met een heel droge zomer, nu weer op orde is. Voorlopig daarover geen zorgen meer, goed voor de natuur en voor onze waterput die we overigens niet gebruiken voor drinkwater.



Zaterdag was het dan zover, de zaterdag in het eerste adventweekend is traditiegetrouw de dag van de kerstmarkt in Undenäs. De Nederlanders en Friezen onder mijn lezers zullen dit wellicht wat aan de vroege kant vinden, maar in Nederland heb je natuurlijk ook nog Sinterklaas om de donkere tijd wat te breken. Die komt hier in Zweden dan weer niet. De advent periode is de periode van de kerstmarkten en die gaan nu overal los. Op die markten veel handwerk, huisgemaakte producten om te eten en loterijen. Dat laatste is hier in Zweden een veel voorkomend fenomeen.
Deze zaterdag zat er in elk geval één ding mee en dat was het weer. Al zou je het naar de foto's kijkend niet zeggen, het was droog. De natte wegen zijn nog van de vrijdag, toen het de hele dag regende. Het was erg druk op de kerstmarkt, de hele straat inclusief parkeerterreinen stond vol auto's. Van mensen die hier al langer wonen hoorden wij dat vroeger het hele dorp vol stond met kraampjes. Dat is nu niet meer zo. Aan het begin van de straat staat nog het één en ander, een frituur, een kerstboom verkoper, de Lions met een jawel...loterij, en iemand die kerstkransen in de verkoop heeft en dan heb je het buiten wel gehad. Een kwartiertje ongeveer dan ben je er langs. Meer tijd neemt het gebeuren onder dak, een betere optie  om met je kraampje te staan in deze tijd van het jaar. Onder dak is dan in het dorpshuis naast ons huis. Daar kun je koffie krijgen met wat lekkers erbij en in de grote zaal zitten diverse mensen hun waar aan de man te brengen. Ook de bibliotheek, bemand door vrijwilligers, is dan geopend. Het is vooral een sociaal gebeuren! Maar erg gezellig!

'Nederland is één koekje bij de thee.....' 


Mijn weefvriendinnen stonden ook op de markt en daar kocht ik natuurlijk  een aantal loten voor het spekken van de kas. Ik had warempel tweemaal prijs. Ik won een kussen en een stel handgedoopte kaarsen.
Wij hebben traditiegetrouw kun je nu bijna wel zeggen weer twee kerstbomen aangekocht bij Mikael. Eentje voor in de altan en één voor in de kamer. Die laatste moet nog even geduld hebben want we willen graag een boom met naalden met de eigenlijke kerstdagen en oud en nieuw!! Die boom die laten we nog lekker even buiten liggen. De andere komt binnenkort in de vandaag schoongemaakte en opgeruimde altan te staan.

Zondag zouden we even lekker gaan wandelen. We zijn hiervoor naar het Götakanal gereden omdat we daar meestal wel even een lekkere wandeling kunnen maken. Maar zondag liepen we niet lekker, het was waterig koud en het waaide door onze jassen heen. De Zweden zeggen dan stoer dat slecht weer niet bestaat, slechts slechte kleding maar ik heb toch echt een winterjas van de ANWB :-), waarvan je mag verwachten dat die goed is..... Maar ook ik had het koud. We zijn dus na een korter stukje dan gewoonlijk weer teruggekeerd naar de warme auto. Voordat we instapten keken we nog even bij de sluis. We zagen dat het kanaal achter de sluis droog stond, dat zien we op andere plekken wel vaker, maar hier bij Wasbäcken zagen we nu een steiger in de sluis staan. Deze sluis krijgt nieuwe deuren en er worden werkzaamheden aan de wanden van de sluis uitgevoerd.

het werk....

sluis aan de ene kant droog... en met nieuwe deuren...

Aan de andere kant water....

Eenmaal in de auto hebben we nog een leuk tochtje gereden in de omgeving, we waren niet voor donker thuis. Dat laatste is momenteel een hele kunst!

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten