zaterdag 16 november 2019

Bijna weer een project....

Ons huis is geheel onderkelderd met diverse vertrekken in de kelder. In het gangetje naar de garage, eigenlijk werkplaats, staat een oude olietank van drie duizend liter inhoud. Niet te weinig dus. We hebben echter geen kachel meer die op olie wordt gestookt, die olietank staat daar dus volledig overbodig maar neemt wel veel ruimte in. We hebben er al een aantal keren over gefilosofeerd wat te doen met die olietank. In het laatste gesprek hierover hebben we besloten de tank er zelf uit te halen. Daartoe hebben we al een reciprozaag aangeschaft. Daarvan had ik nog nooit gehoord maar het schijnt een zaag te zijn waar je van alles mee kunt zagen. Eerst maar even een afbeelding van het apparaat:
Afbeeldingsresultaat voor reciprozaag
Ik weet niet of dit het merk is, de afbeelding komt van internet. Het plan was om het muurtje dat om de tank is gemetseld af te breken om vervolgens de tank in stukken te zagen dusdanig dat we ze kunnen tillen en afvoeren.
Ineens was het vandaag zover. Gerrit duikt de kelder in en na enige minuten hoor ik het daar bonken. Wanneer ik ga kijken heeft hij de bovenste laag stenen al verwijderd.


 Steen voor steen slaat hij los en dat gaat eigenlijk heel netjes. Ze belanden in de kruiwagen en daarna in de aanhanger.



 Na een uurtje is het muurtje geheel verdwenen en staat de olietank in vol ornaat te schitteren in de kelder.
 Voordat Gerrit de reciprozaag erin zet bout hij nog wel even de 16 bouten van het deksel los om te controleren of er nog iets in de tank zit. Wanneer het deksel los is steekt hij er een stokje in en wat blijkt, het stokje wordt voor 8 cm nat. Nu is Gerrit een man van getallen en in no time heeft hij berekend dat dit betekent dat er nog zo'n 175- 180 liter olie in de tank aanwezig is.
Tja wat doe je met die olie???? Dat is nu de grote vraag.


Deze vondst verandert ons plan om de tank er zelf uit te halen. 180 liter olie is immers 18 tankjes van 10 liter. 18 keer naar de återvinning is 18 keer 1.5 uur is 27 uur rijden. Wat een gedoe!

Gerrit heeft eerst de garagevloer maar eens netjes schoongemaakt. Zo met het muurtje weg ontstaat er al veel meer ruimte.

We overwegen nu maar om iemand te laten komen die de olietank eruit kan halen. Die kan de olie oppompen en afvoeren  evenals het materiaal van de tank. En wellicht kan die persoon of de instalateur van de warmtepomp ook de oude houtkachel en de accumulatietanks die er nog staan weghalen, dan ruimt het in de kelder lekker op.

De frustratie hebben we maar weggegeten met een stukje LCHF budapestrulle, hielden we er toch nog iets lekkers over aan deze vondst van vandaag.


2 opmerkingen:

  1. Dag mensen, wij lezen al een tijdje mee. Ook wij liepen tegen een olietank aan van 3000 liter die een heleboel plaats innam. Wat wij hebben gedaan is het volgende: de afsluitdop verwijderd en dan twee jaar open laten staan om de gassen te verwijderen vanwege explosiegevaar. Er zat wat minder olie in dan bij jullie, die hebben we zelf opgepompt en gegeven aan de man die onze oprit sneeuwvrij maakt. Hij kon het gebruiken als brandstof in zijn shovel. Daarna met zo’n speciale zaag de tank zelf in stukken gezaagd. De stukken metaalplaat hebben we, je wilt het geloven of niet, gebruikt voor het maken van een roeiboot, een schouw. Die ligt achter in de tuin en in de zomer wordt hij gebruikt als visbootjes. Win/win: ruimte en een bootje. Jullie succes gewenst met het project. Jelle en Rinske uit Berltsum en Gafsele

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej wat leuk dat jullie reageren. Friezen om utens. Wij hebben het deksel er ook af maar ' ut stjonkt as un mud yn de kelder'. Vandaar dat het deksel er nu maar weer opkomt. Die schouw is heel leuk, mooie återvinning, echt Zweeds! Maar ja wij hebben al een Grundel! Wij zouden de boer kunnen vragen of hij de olie wil hebben maar die boer heeft splinternieuwe trackers en ik weet niet of hij het laatste restje olie wel in die trackers wil hebben. Ik vermoed zo dat het een bedrijf wordt dat we gaan inhuren om de tank eruit te halen. Leuk Berltsum, daat hebben Gerrit en ik elkaar leren kennen, althans in de rit ernaar toe! Gafsele, dat is wol un eintsje ut de reek!
      Groetnis Gerrit en Johanna

      Verwijderen