vrijdag 17 maart 2023

Opleveringslijstje


Deze week zijn we dus twee keer naar Örebro gereden daarover zal ik niet meer uitweiden maar wat ik nog even wil laten zien is iets wat me altijd weer raakt wanneer we het passeren. Tijdens die reis naar Örebro komen we langs een mooi gebied, onderdeel van natuurpark Tiveden met daarin prachtige meren. In één van die meren staat op een grote steen in het water een beeld van een Kraanvogel. Dat is echt zo mooi!! Deze foto is genomen op een bewolkte dag maar soms komen we er langs als de zon schijnt en dan zie je dus dit beeld tegen het licht van de zon erachter. Dan komt het beeld nog veel meer tot zijn recht. 


De Kraanvogel is laat dit jaar volgens mij. Ik heb er mijn blog even op nagelezen maar meestal zo rond de 15e maart konden wij de eerste Kranvogels, Tranor zoals ze hier genoemd worden, al tegenkomen. Tot op vandaag, 17 maart, heb ik hier in onze omgeving nog geen Kraanvogel gezien. 
Ze zijn er wel al. Op de site van naturum Hornborgasjön worden ze vanaf 16 maart geteld, elke dag. Gisteren bij de eerste telling waren er 232. Dat getal zal nu per dag oplopen want per jaar passeren er wel 30.000 Kraanvogels het gebied bij Hornbergasjön. De site die ik heb gelinkt is een bezoekje waard. Er staat veel informatie op over de Kraanvogel en het waarom van hun bezoek aan dit gebied elk jaar weer. De informatie is ook in het Engels voor handen.

Eergisteren hebben we een opleveringslijstje gemaakt. We zijn de hele winter aan het klussen geweest, het meeste is klaar maar het is ook altijd zo dat er kleine dingetjes zijn waarvan je denkt 'oh ja...dat moet ik ook nog even doen'. Wel die kleine dingetjes die hebben we dus op een lijstje gezet.


Zo'n officiële lijst werkt heerlijk want je kunt er iets van kiezen en wanneer de klus klaar is kun je doorstrepen. We hebben al heel wat strepen en we moeten nog een aantal dingen doen. We zijn al twee dagen zoet met onze opleveringslijst. Het resultaat is te zien want in de hal hebben we nu de stang aan de kast en onze kunst aan de muur hangen.
Eerst maar even een foto van de stang want we vinden hem heel mooi staan.
De stang hangt mooi in een 'rör hållare' (rör is buis en hållare is houder). We hebben ze los van elkaar gekocht maar de fit is prima. Officieel zou er aan de stang een bibliotheekladder moeten hangen, zo eentje op wielen. Daar hebben we serieus over nagedacht maar dat neemt teveel ruimte in. Onze bibliotheek is een ruimte waar we dagelijks meerdere malen doorheen lopen, vaak bepakt en bezakt met van alles en nog wat, en dat moet wel een beetje gemakkelijk gaan. Daarom wordt het geen ladder maar wel een opstapje in dezelfde kleur als de kast, (leve Ikea).

In de bovenste delen van de kast kan ik nu mooi wat dingen uitstallen die nog niet goed tot hun recht kwamen.  Zoals dit mooie kannetje dat we ooit als cadeau kregen van de ouders van Chang. Het komt uit Nepal daar hebben ze het voor ons gekocht en ik vind het fantastisch mooi!

Ook het kunstwerkje met als titel 'Genietsje hjoed, herhelje it moarn' dat Gerrit kreeg bij zijn afscheid van alle medewerkers in de. praktijk, heeft nu eindelijk een mooie plek gekregen. En dan nog de in Griekenland gekochte beeldjes van Griekse goden Apollo en Athene die staan er nu ook mooi. 


Ook de in de loppis gevonden kunstwerken hangen nu weer, al hebben ze wel een andere plek gekregen. 

H.J. van Kranenburg met 'Gezicht op Parijs'

en


Dat hangt nu allemaal weer heel mooi en komt goed uit in deze nieuwe setting.

Ook hebben we ons huis weer proper en zo hebben we alles voor elkaar voordat we er even een paar dagen tussenuit gaan. Dat is fijn! We gaan samen met Fredrik en Suzanne nog een paar daagjes naar de sneeuw. Vier nachten, drie dagen. Daarna duiken we, hoop ik, het voorjaar in!

Onopgemerkt hebben we deze week op 15 maar ook een jubileum gepasseerd. We wonen nu precies 5 jaar in Zweden. Wat zijn dit 5 mooie jaren geweest en wat hebben we ervan kunnen genieten. Dat laatste doen we nog dagelijks. We beseffen dat het een hele rijkdom is om in goede gezondheid, zo van onze van werk bevrijde tijd te kunnen genieten. 

Het is inmiddels ook alweer weekend, waar blijft de tijd toch denk ik vaak! Wij wensen jullie een fijn weekend toe. Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....


4 opmerkingen:

 1. Skitterend is it wurden! Sa't dy bibliotheek der no útsjocht, mei de lekkere stoel derby, krukje yn deselde kleur, en mei dy ienensteande doarren nei de oare keamer en de trep en dat behang sjogge je ek echt hoe't it no sa alles mei elkoar wurden is. Echt in heerlijk hús ha jim no! Binne no alle romtes ûnderhannen west? Der sil toch net folle oer wêze om te klussen soe ik tinke. Yn 5 jier alles hân! Hulde. En der dus no lekker fan genytsje en moarn herhelje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja moai he, alle romtes hawwe we no hant. Behalve yn de kelder der kinne we nog hwat ferbetteringen oanbringe. Mar earst gean we no wer nei Henk en Chang om hun te helpen hun hus klear te meitsje foar de ferhuzing. En ja...we genietsje folop!

   Verwijderen
 2. De boekenkast ziet er prachtig uit. Ook een fijne plek voor het uitstallen van mooie spulletjes. Fijne vakantie en daarna hopelijk een heerlijke lente! Groetjes Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja laat die lente nu maar komen he.... we kijken ernaar uit!! Binnenshuis hebben we nu alles zo goed als klaar en dan maar weer buiten aan de slag. Ook fijn! Groet, Johanna

  BeantwoordenVerwijderen