maandag 27 maart 2023

Prijzen oorlog Lidl, ICA en COOP

 Vandaag gingen we boodschappen halen. We dachten op maandag dan is het mooi rustig in de winkels......

Vorige week kondigde de Lidl aan voor 100 producten een prijsverlaging te introduceren. Er moest nog worden bepaald welke producten maar deze maandag (vandaag) zou het ingaan. 

Wij gingen vandaag naar de Lidl want alles was op en oh oh oh wat was het daar druk. De hele winkel vol mensen. Ik kon maar amper bij de tomaten komen en de thee... Voor dat schap stonden twee families druk met elkaar te praten, alsof er geen drukte was in de winkel. Ik moest één van de pratende personen een beetje aan de kant duwen, zo met mijn schouder, om bij de thee te kunnen komen. Ik werd er een beetje prikkelbaar van, zo zie je maar dat waar veel mensen in een kleine ruimte bijeen zijn, daar dan de tolerantie naar elkaar toe vermindert. De 'non food' producten, waar we anders altijd even bij kijken, daaraan zijn we vandaag helemaal voorbij gelopen. Op naar de kassa waar de caissière met blosjes op de wangen haar werk stond te doen. Ze had ook extra werk omdat vanwege de drukte denk ik, niemand meer de producten met de streepjescode naar voren op de band zette. Ik vergat het de eerste helft van de boodschappen ook maar herpakte me bij de tweede helft. Ik kreeg dan ook, of ik moet het me hebben verbeeld, een vriendelijk knikje van haar.


We gingen ook even naar de COOP (ik schrijf het maar met hoofdletters want ik ben lid van de COOP.) (of eigenlijk een beetje eigenaar want voor 50 kronen heb ik een klantenpas gekocht waarmee je deel eigenaar bent). De Ica gaat nu binnenkort voor 500 producten 5-20/% prijsverlagingen invoeren en mijn COOP gaat de prijs van groente en fruit verlagen. Een daadwerkelijke prijzenoorlog, veroorzaakt door de minister van financiën. Zij voerde vorige week een gesprekje met de drie grote supermarktketens over de recente prijsverhogingen. Ze heeft daar geventileerd dat er waarschijnlijk te weinig concurrentie is en dat dit de reden is dat de prijzen in de Zweedse supermarkten tot de hoogste van Europa behoren. Mogelijk zijn de supermarktketens bang voor nog meer spelers op de markt en zijn ze daarom een prijzenoorlog gestart. (dat zijn mijn eigen gedachten hoor, ik heb het nergens in de krant gelezen). Zo'n prijzenoorlog daarmee zullen de consumenten blij zijn, de minister juicht het ook toe maar ja.... wat betekent het voor de producenten? Een groot deel van de prijsverhoging ontstaat ook door de slechte koers van de Zweedse kroon. Wij krijgen vandaag bijvoorbeeld 11.20 SEK voor elke euro en het is kort geleden wel 11.40 geweest. 
 
Nu wordt behalve de intro en de laatste zinnen van dit verhaaltje de inhoud er mogelijk niet interessanter op.

We hebben drie dochters en Henk bracht ons Chang als bonus (echt geweldige meiden allemaal) en ze zien er ook altijd zo mooi uit vind ik. Veel vrouwelijker dan ikzelf. Nu heb ik bedacht me een heel klein beetje meer naast hen te positioneren qua vrouwelijkheid dan. Zij (behalve Chang) hebben altijd van die leuke kleine oorbellen in de oren (stekertjes). Ik heb ooit ook gaatjes laten zetten zo ongeveer 40 jaar geleden en heb ook wel eens stekertjes ingedaan maar nu alweer een kleine 10 jaar niet meer. Ik voel me al snel 'overdressed' met glimmertjes in. Nu dacht ik na 10 jaar om weer eens een paar stekertjes aan te schaffen om zo weer een beetje bij de dames in de buurt te komen. In de COOP zag ik vandaag een rek met stekertjes zonder nikkel. Ik kocht er een paar met glimmende steentjes. Op de terugweg in de auto ben ik een kwartier tot twintig minuten bezig geweest om de stekertjes weer door de oren te krijgen want de boel was weer dichtgegroeid. Het is gelukt! Ik zit nu op de bank met glimmende stekertjes in de rode oren. 
Ik dacht net....ik vraag eens aan Gerrit hoe hij het vindt staan...... want ik had er nog niets over gehoord :-(
Na mijn vraag aan hem werd het even stil. 'Ik zie ze niet', zo zei hij. Ik het haar aan de kant en hij kijkt nog een keer en zegt...... 'Wat zal ik ervan zeggen...., ze zijn niet heel bijzonder toch, ze zijn van de COOP.' Waarop ik antwoordde 'Ik trek mijn vraag weer in!'



Eens kijken hoe lang het duurt met mijn glim glim in de oren. 

Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....


P.S. We zagen op de terugweg, in een weiland vlak bij ons dorp, wel 15 Kraanvogels staan. 


2 opmerkingen:

  1. Hej Johanna,
    Ik vond dit wel een grappige blog. Al lezende zat ik een beetje te grinniken. Voor jou was het minder leuk natuurlijk maar leuk beschreven was het wel. Een gevalletje van: je frustratie van je af schrijven?
    Hoe dan ook, het zal ook wel een beetje herkenbaarheid zijn. In die winkels en ook iets kopen waar je van dacht dat het heel leuk vrouwelijk zou zijn. Nu draag ik zelf geen oorknoppen maar ik vind deze rustig en bescheiden en zeker niet overdressed dus prima en leuk om je weer eens iets anders te voelen. Gewoon doen Johanna wat jezelf leuk vindt.
    Nog een paar weekjes en we gaan met de camper naar het Noorden. Moet die sneeuw daar wel weg zijn… Maar, tegen die tijd is bij jullie het voorjaar vast wel aangebroken. Zeker weten!
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hopen van harte dat dit onze laatste winterse episode is en het voorjaar dan losbreekt. Dus kom maar naar Zweden :-) Geen frustratie hoor, we kennen elkaar door en door en ik weet hoe ik het moet interpreteren. Groet Johanna

      Verwijderen