woensdag 8 maart 2023

De bilbliotheek VI: Inschuifkastjes en een plint

De dag begon al leuk! Henk, Chang en Emke belden tijdens het ontbijt. Henk moest van Chang maar een dagje vrij nemen want hij had de afgelopen tijd heel hard gewerkt. Chang ook trouwens want wanneer Henk hard werkt heeft zij naast haar baan de zorg voor Emke. Zo is het altijd wat schipperen met de tijd. Maar vandaag hadden ze een dag vrij en gingen ze dingen uitzoeken voor hun huis in Zweden. 

Na het ontbijt deden wij zoals gebruikelijk de wandeling. Het was prachtig buiten, de verse sneeuw en de zon die volop scheen. Dat had ik niet verwacht want gisteren zei de weer app nog dat het dagen achter elkaar zou gaan sneeuwen. Er is best veel sneeuw gevallen en het ziet er mooi uit. Een groot deel van de dag hadden we vorst en tijdens het lopen kraakte de sneeuw onder onze schoenen. 






Prachtig elke keer weer en zoveel reëen daar. Soms zien we er wel 15 tot 20 tegelijkertijd. Gösta vindt het ook heel indrukwekkend en zou er graag achteraan willen rennen.

Eenmaal thuis zijn we verder gegaan met het opbouwen van onze kast. We moesten nog meer kastjes maken. Het is namelijk zo dat in ons ontwerp er onder in de kast drie vakken met deurtjes komen. Die deurtjes willen we binnen de contouren van de kast hebben en die moeten ook ergens tegenaan slaan anders draaien ze helemaal naar binnen. Daarvoor hebben we onderin nog binnenkastjes gemaakt die we in de onderste drie ruimten hebben geschoven. nu hebben de toekomstige deurtjes een aanslag en hebben we ook ruimte voor het monteren van de scharnieren die deels moeten worden ingefreesd. Die deurtjes gaan we ook zelf maken maar dat moet nog.
 

hier hebben we alle drie de kastjes in de kast geschoven

Nu wordt het tijd voor de trim, het sierlijk maken van de kast. We gaan eerst de horizontale delen monteren en we zijn begonnen met de plint. Hiervoor gebruiken we de plint die we hebben weggenomen van de muur waar de kast tegenaan staat. Die plint monteren we niet in z'n geheel maar die wordt in delen tegen klossen aan gezet. Die klossen heeft Gerrit gemaakt van balkjes die we nog over hadden van de kasten die we in onze tvättstuga hebben gemaakt. 'Wie wat bewaart die heeft wat.' Tussen de klossen in komen de plintdelen. Dat gaat overigens niet zomaar dat plaatsen van de klossen. Als je goed ziet dan zie je de timmerman met de schuifmaat in de weer. Aan elke kant een oversteek van 8 mm.












Wij zijn enthousiast en vinden het nu al veel sierlijker worden. Ik heb de plint direct nog afgeschilderd. Veel te snel vindt Gerrit want die wil af en toe de plint nog even aandrukken omdat hij ze met lijmkit heeft gemonteerd. Dat kan dus niet bij een pas geverfde plint :-(  Maar volgens mij zitten ze zo hartstikke mooi.


Morgen halen we de opzetkastjes boven nog even van de kast af. Dit vanwege het aanbrengen van hoekjes waarmee we de kast aan de wand willen verankeren. Want stel je voor dat Julian (een van onze twee kleinkinderen) in de kast kruipt (wat hij op de opvang regelmatig doet) dan willen we dat die kast stevig staat. Nu komt de kast helemaal klem te staan tussen de vloer en het plafond dus volgens mij kan er niets mee gebeuren maar voor alle zekerheid zullen we maar zeggen. 

Wel drie inschuifkastjes en een plint dat is de oogst van vandaag. De resterende trimlatjes krijgen allemaal een bewerking. Dat zal de nodige tijd nemen. We zullen zien.

Een warme en vredevolle groet vanuit een, voor vandaag dan, zonnig en wit Undenäs! Wordt vervolgd......


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten