Dinsdag, dat was gisteren, hadden we bijzonder mooi 'Vårvinter' weer. Ik heb het begrip Vårvinter al eerder uitgelegd maar voor diegenen die dat hebben gemist, het is voorjaarsweer terwijl de winter nog niet weg is. Voorjaarsweer onder winterse omstandigheden zou je kunnen zeggen. Het is hier in Zweden een begrip, het is een soort extra seizoen.
Tijdens onze wandeling met Gösta genoten wij zo van de zon en de stralend blauwe lucht dat we besloten onze eerste tuindag in te lassen. We gingen de appelbomen snoeien. Dat moet voor april, hebben we gelezen, dus dat kan nog maar net.
We zijn een paar uurtjes aan het snoeien geslagen met als afsluiting nog een half uurtje opruimen. Toen hadden we drie bomen gedaan en een begin gemaakt met de vierde boom. We spraken af de laatste en meest bewerkelijke boom de volgende dag af te maken. Het snoeien gaat nu, na jaren extra snoeien om de bomen weer wat in balans en in model te krijgen, eindelijk een beetje gemakkelijker. We hadden er plezier in en het was heerlijk om de hele dag buiten in de zon te werken. Warm was het niet, het bleef bijna de hele dag zo rond het vriespunt, ondanks de zon en de blauwe lucht. De omstandigheden zijn momenteel nog winters en 's nachts vriest het matig met soms -8 graden.
Eerst maar even een foto van de activiteit van gisteren en het prachtige maar koude weer.....
Wel, is het niet schitterend! Dan denk je toch echt dat het voorjaar gaat worden.
's Avonds zei Gerrit al dat er die nacht sneeuw zou komen. Ik kon het bijna niet geloven. Om drie uur 's nachts werd ik wakker en toen heb ik even naar buiten gekeken. Geen sneeuw. Helemaal gerust ging ik weer slapen. Toen we vanochtend ontwaakten zei Gerrit tegen mij dat er sneeuw lag. Blijkbaar was hij ook even wakker geworden en had hij eveneens even naar buiten gekeken. Ik deed snel de gordijnen open en ik wist niet wat ik zag. Een hele dikke laag sneeuw, alles was wit, witter dan wit.
En het sneeuwde nog uren na het nemen van deze foto's! De wandeling met Gösta heb ik maar even uitgesteld. Hij houdt niet echt van een natte vacht. Rond twee uur 's middags ben ik er met hem uitgegaan. Het sneeuwen was toen gestopt.
Zo liepen we daar samen, samen ja want Gerrit was inmiddels de kelder ingedoken om verder te werken aan de deurtjes voor de kast.
Tot mijn verbazing zag ik zelfs de twee Kraanvogels, die daar een aantal dagen geleden zijn geland, op hun hoge poten in de sneeuw staan. Ik hoop voor ze dat het snel een beetje warmer gaat worden.
Gösta en ik maakten een heerlijke wandeling al liep het wel een beetje zwaar in die vers gevallen sneeuw. Je snapt wel dat er van snoeien vandaag niks is gekomen.
Eenmaal weer thuis ben ik aan de keukentafel gaan zitten met mijn studieboeken Zweedse taal en mijn computer waarop ik een heel aantal lessen van Peter heb bekeken. Ik ben echt een fan van hem, van hoe duidelijk en expliciet hij de grammatica van de Zweedse taal, de uitspraak en gewoontes van de Zweden voor het voetlicht kan brengen. Heel inspirerend. Heb je belangstelling dan kun je hier zijn lessen vinden. Wanneer je bezig ben de grondbeginselen van de taal onder de knie te krijgen moet je zeker zijn lessen eens gaan bekijken.
Na vijf jaar kunnen wij ons redden met de Zweedse taal in het alledaagse taalgebruik. Wanneer we hulp nodig hebben in een winkel, wanneer we de auto naar de garage brengen, in de supermarkt, het voeren van een telefoongsprekje, etc. Maar echt heel vlot een gesprek voeren met de nuances die je erin wilt leggen, zover is het niet gekomen. De pandemie heeft roet in het eten gegooid, we hebben in die twee jaar weinig tot geen contact gehad met autochtone Zweden (behalve dan natuurlijk onze Zweedse schoonzoon, onze viking.) Dat heb je toch echt nodig om verder te komen met het leren van de taal. Wat we doen om ons Zweeds te optimaliseren is luisteren naar radio en TV, vooral de journaals volgen, Zweedse series kijken, de Zweedse kranten lezen, Zweedse boeken lezen. Dat gaat allemaal prima zolang het rikssvenska is en men niet al te snel praat. In onze eigen omgeving wordt lang niet door iedereen rikssvenska gesproken maar Zweeds in een dialect of een bepaalde tongval. Dan is het voor ons echt peentjes zweten en vaak loop je qua begrip van de taal steeds een paar zinnen achter. Je merkt als het ware dat je hersenen heel druk zijn. Eerst met het ontdekken van waar het gesprek over gaat om daarna druk te zijn met het leggen van allemaal koppelingen en het opmerken dat je het tempo van de spraak van de verteller niet bij kunt houden en natuurlijk de interne criticus die dit allemaal veroordeelt. Dat maakt dat de interactie moeizaam verloopt want soms wil je dan iets vragen maar dan zit de verteller met diens verhaal alweer op een heel anders spoor. Dat is eigenlijk de grootste frustratie, dat we hierin nog niet verder zijn gekomen dat we niet zomaar, gemakkelijk in kunnen haken op dagelijkse interacties.
Daarom heb ik Peter weer opgezocht en ik vind het heerlijk om naar hem te luisteren. Hij praat namelijk heel langzaam en erg duidelijk. Hem versta ik zonder problemen. Ik heb vandaag samen met hem en mijn lesboeken een paar onderwerpen uitgespit. vooral die dingen waarmee ik tijdens het praten een bepaalde onzekerheid ervaar. Die staan nu in mijn hoofd weer iets beter op een rijtje. Dit zou ik eigenlijk een tijdje moeten volhouden, maar ja...... Er is in het leven altijd zoveel te doen he! We zullen zien...
Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten