maandag 6 maart 2023

De bibliotheek IV: Het opbouwen van de afzonderlijke boekenkasten

De winter haalt weer een beetje aan. Afgelopen nacht (van zondag op maandag) hebben we negen graden vorst gehad. Toch voelde het niet zo koud als de dag ervoor toen er zo'n harde wind stond. Die wind die is nu even gaan liggen. In de krant las ik vanochtend een waarschuwing voor sneeuw. Er zou tot wel 30 cm sneeuw kunnen vallen en daarbij begint het ook weer hard te waaien. Brrrr gelukkig hebben wij een klusje aan de binnenkant. 

Na de ochtendwandeling hebben we alle kastonderdelen uit de kelder naar de woonverdieping getild. Alle plankjes soort bij soort om niet in de war te raken.

Toen begon het passen en meten. Eerst nog eens op papier en toen in de werkelijkheid. Meten, meten en nog eens meten. De hoogte van de kast wanneer alle onderdelen op elkaar staan, de hoogte van de muur. Daarna hebben we op de zijkant van de staanders alle planken afgetekend en zijn we begonnen met het boren van de gaten in de staanders. Hiertoe heeft Gerrit een tool gemaakt, haaks en waterpas met daarin verwerkt de afstand van de gaatjes nodig voor het vastschroeven van de boekenplanken. Zo komen de gaatjes in alle staanders op precies dezelfde plek en met gelijke onderlinge afstand van elkaar.

Gerrit houdt de tool op de goede afstand (af te lezen aan de streepjes op de zijkant van de platen) en ik boor de gaten.

Toen meenden we te kunnen gaan schroeven. Dat deden we ook maar bij de eerste plaat zagen we een klein scheurtje in het MDF ontstaan. Daarom hebben we twee dingen anders gedaan. We hebben de schroefgaten in de zijkanten van de planken voorgeboord met een fijn boortje van 2.2 mm en we hebben met een verzinkfreesje (ik weet niet of het zo heet maar zo noem ik het maar) de gaten aan de bovenkant wat op geruimd (zie foto onder) zodat de schroef gemakkelijk in het MDF kan verzinken. Zo komt er iets minder spanning op te staan en nu ging het beter. 

Na het monteren van de boekenplanken aan de eerste staander moest de kast worden gekanteld. Hiervoor hebben we eerst de legplanken met een lange lat aan de kast geborgd zodat we veilig konden kantelen. Daarna konden we vrij gemakkelijk de tweede legger aan de planken schroeven. Daarna moesten we de achterwand monteren. Deze wordt tussen latten opgesloten zodat dit de kast stevigheid geeft. Een laatste bewerking was dan het monteren van nog een staander aan de linker buitenkant van de kast. De buitenwanden van de kast krijgen dus een dubbele staander voor extra stevigheid en voor het bedekken van alle schroefgaten. Die buitenwand is aan de randen geschroefd en krijgt nog een trim van sierlatjes. Hoe mooi gaat het worden :-)

Met de latten op de staanders krijgen we de kast op de juiste breedte, bovendien sluiten we de achterwand erin op



Precies zo hebben we ook de tweede kast gemaakt. Dat ging ietsje sneller omdat we niet meer hoefden te bedenken hoe we het zouden aanpakken. 


Gösta houdt toezicht. Wanneer we het heel goed doen krijgen we een likje in het oor als beloning. Hij vindt het heel gezellig dat we nu weer bij hem in de buurt werken. Ons verblijf in de kelder dat vond hij maar matig.

Zover zijn we vandaag gekomen. Morgen gaat het verhaal verder. Wij genieten ervan en ik hoop van jullie ook....

Ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten