dinsdag 7 maart 2023

De bibliotheek V: Het geraamte staat en nu moeten we hem nog versieren

Toen ik vanochtend wakker werd dacht ik nog eventjes dat het weerbericht van gisteren zwaar overdreven was. De wereld was groen en we hadden ongeveer het zelfde weer beeld als gisteren. Niks geen sneeuw en niks geen wind.

Maar toen we eenmaal aan tafel zaten voor ons ontbijt en het koffiedrinken (dat doen we voor het gemak altijd maar achter elkaar aan) begon het te sneeuwen. Heel fijne vlokken, een heel klein beetje sneeuw. Maar het bleef sneeuwen de hele dag en er kwam meer wind opzetten. De sneeuw stoof op een gegeven moment om ons huis heen. We hebben het weerbericht gelezen en dat vertelt ons dat de sneeuwbuien de komende dagen zullen aanhouden. Nu is alles om ons heen weer wit. Niks geen voorjaar, niks geen vårvinter, gewoon echt winter met de gehele dag de temperatuur onder nul. Mooi is het wel daar niet van maar op dit moment beginnen we toch wel een beetje naar het voorjaar te verlangen. We weten uit ervaring dat we nog even geduld moeten hebben. April, dan wordt het echt voorjaar en dat is het nog niet. Afgelopen nacht was het opnieuw - 9 graden.

Het advies van de weerdienst was om de weg niet op te gaan en als het zou kunnen vanuit huis te gaan werken. Wel dat advies hebben wij opgevolgd :-) we werken momenteel in ons huis.

Dus na de wandeling met Gösta zijn we verder gegaan met ons bouwwerk. We hebben de derde boekenkast in elkaar gezet en tegen de andere kasten aan geplaatst. Zo krijgt de kast al echt meer volume. We hebben de kasten nu ook aan elkaar gekoppeld.

Net voor het plaatsen van het derde element had ik nog even twee stroken van het blaadjes behang geplakt. Ik heb een nieuwe rol besteld voor de rest van de wand. Zo staat het al veel beter en is mijn hart weer gerust. Het komt wel goed. Kijk Gösta geeft zijn goedkeuring ook weer even. Hij vindt het echt heel fijn wanneer Gerrit zo op gelijke hoogte is, dan gaat het knuffelen net ietsje gemakkelijker.


De volgende stap in ons project is het maken van de opzetkast. Ook die bestaat uit drie vakken en die valt een klein knikje naar achteren.




De kast reikt nu bijna tot aan het plafond. De laatste 7 centimeter worden opgevuld met de kroonlijst. Het past allemaal precies. De lijst die Gerrit hier tegen de bovenkant van de kast aanhoudt is een onderdeel van de kroon. Maar dat komt allemaal nog.


We hebben nu dus al een heuse boekenkast. Of zoals Gerrit vanavond zo mooi zei....' we hebben nu de kerstboom, nu moeten we hem nog versieren'.

Tot nu toe lukt het allemaal goed. Al gaat het niet allemaal vlekkeloos hoor. Deel drie van de boekenkast hadden we de dubbele staander aan de verkeerde kant gemonteerd. Ja en dat ontdek je dan wanneer je bijna klaar bent met schroeven. Dan moet het weer overnieuw! 

Aan het einde van de dag hebben we de hal weer opgeruimd en schoongemaakt. Het werkt nu eenmaal prettiger in een opgeruimde omgeving. De sier latjes bewerken dat kan allemaal beneden in de kelder. Boven hoeven we ze alleen maar te monteren.

Morgen maken we een start met de afwerking. Dat zal nog wel enige tijd in beslag nemen want diverse latjes moeten nog een freesbeurt ondergaan. Morgenavond laat ik daar meer van zien.

Heb een fijne avond en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! Wordt vervolgd......



2 opmerkingen:

  1. Knap stuk werk! Mooi dat het allemaal precies past. Ook fijn dat het weer meegewerkt heeft; als je nu met die laag sneeuw, en de sneeuw die er de komende dagen nog aankomt, nog hout had moeten halen was het waarschijnlijk een stuk lastiger geweest.
    Ik zie opvallende details: stukje naast de kast vrijlaten, probleem met de plafondlijst vermeden, door het kast-opzetstuk niet te hoog te maken en een kroonlijst te maken die het voor het zicht afsluit, symmetrie wat betreft planken, maar wel planken voor grotere of kleinere boeken, of opbergdozen of manden of zoiets. Heel goed doordacht allemaal en nu al heel fraai om te zien.
    Zelf ben ik altijd een voorstander van glazen deuren voor de boekenkast, ivm stof en graaiende kinderhandjes, maar dat is persoonlijk.
    Ik vind dat jullie een echt mooi resultaat hebben bereikt, hard werken maar dan heb je ook een prachtige persoonlijke boekenkast. En dan moet de finishing touch nog komen…
    Succes met de afwerking en inrichting!
    Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie Jet. Mijn reactie is een beetje laat vanwege andere drukten. Maar nu hebben we de boel aan kant. We moeten nu nog een paar dingetjes doen maar dat komt later, we willen niet haasten met de afwerking. Dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Glazen deuren zetten we er niet voor al is het idd wel een goede remedie tegen stof. Ik zal de boeken af en toe uit moeten kloppen :-) Groet Johanna

      Verwijderen