zaterdag 30 mei 2020

Vloerwerk en andere dingen

Het wordt nu toch echt tijd voor het zomerklaar maken van de altan. Eigenlijk is dit een van de laatste klusjes in de tuin. We hebben nu alles gedaan wat we op ons lijstje hadden staan en voor de rest wordt het nu bijhouden en dat laatste geeft meestal ook werk genoeg.
Gisteren heb ik de vloer van de altan eerst ingeboend met tralltvätt. Dat is een schoonmaakmiddel voor geimpregneerd vloerhout. Het reinigt vuil en algen uit het hout. Het hout van onze altan zag er al erg donker uit. Vorig jaar heb ik het geschuurd maar dat hielp maar weinig tegen de donkere verkleuring. Dit jaar heb ik me gewaagd aan tralltvätt. Dat moet je opbrengen en daarna met schoon water uitboenen of schoonblazen met de hogedrukspuit. De laatste was mijn keuze. Ik heb ongeveer 3 uren het hout staan afspuiten met de drukspuit. Het resultaat is goed. Het hout is mooi licht geworden, het lijkt net nieuw en er is niet veel kleurverschil tussen het hout in de overkapping in vergelijking met het hout dat ligt in het onoverkapte deel van de altan.
Vandaag overdag scheen de zon en was het lekker droog weer zodat het hout mooi kon drogen. In de namiddag heb ik het in de olie gezet. Gerrit heeft eerst de altan nog goed uitgezogen want er lag nog veel stof of stuifmeel uit de bomen. De vloer ziet er nu weer helemaal top uit!


Fynn helpt ook even mee

Maar het kussentje was toch echt voor mijn knieën.

De vloer gereinigd en in de olie


De altan is nu mooi schoon en fris en ik denk dat we morgen de stoelen erin kunnen zetten. Dan kleedt ook dat weer mooi aan.

Wat nog wel leuk was, is dat toen ik vandaag de boodschappen deed in de ICA näre ik aan de kassa werd geholpen door Anna. Tenminste Gerrit en ik denken dat ze zo heet. Anna is altijd uitermate vriendelijk maar ook wat introvert. Toen ik vandaag bij haar aan de lopende band stond en zij onze producten had gescand zei ze tegen mij dat ze vond dat onze tuin zo mooi wordt. Ik was helemaal flabbergasted want Anna zegt nooit zoveel. Ik zei tegen haar dat we nu in deze Corona tijd maar veel in de tuin werken en dat het fijn is om buiten te zijn met dit mooie weer. Ja ze had wel gezien dat wij hard aan het werk waren in de tuin. Het wordt heel mooi! zei ze nog een keer. Ik bedankte haar voor het compliment en vertrok met mijn handel. Ik merkte dat ik een glimlach op de lippen had. Het is toch heel leuk om een compliment te krijgen en zeker als het afkomstig is van iemand die niet met complimenten strooit. Dank je wel Anna!


Gerrit heeft vandaag een start gemaakt met het onderhoud van de boot. Er hoeft niet zoveel aan te gebeuren maar de motor moet elk jaar wel even een beurt hebben. Daarvoor had Gerrit een service pakket besteld bij de Dieseldokter Deze laatste heeft allerhande spullen voor o.a. onze motor en je kunt ook altijd vragen stellen wanneer je een probleempje tegenkomt. Dus met de binnenkomst van het pakket hadden we gelijk alle benodigde filters, olie en een deksel voor de impellerpomp omdat die wel eens gaan lekken, in huis. Nadat Gerrit de technische werkzaamheden had verricht was het starten en hup daar liep de motor weer. Het testen van de verstuivers en/of de brandstofpomp moet wellicht een andere keer, het testen van de thermosstaat had hij eerder deze week al gedaan in een pannetje warm water. We hebben een klein pluimpje op de uitlaat en dat zou eigenlijk niet moeten vandaar de wens om de verstuivers en de brandstofpomp te testen. 


Toen we dan vanmiddag alle werkzaamheden hadden afgerond hebben we heerlijk nog even in het zonnetje gezeten genietend van een glaasje rode wijn met een stukje blåbärpaj (vers uit de oven).
Ik heb de paj gebakken met monkfruit als suikervervanger. Dat moest ik helemaal in Engeland bestellen omdat het op het vaste land van Europa niet te verkrijgen is. Het speciale van monkfruit is dat het een suikervervanger is zonder bijsmaak. Het is eigenlijk precies de smaak van suiker alleen krijg je er geen glucosepiek van en er zitten geen koolhydraten in.
Vandaag konden we het testen en de smaak was heerlijk! Bij het tweede glaasje wijn hebben we een toastje met warmgerookte zalm en blauwe kaas genomen. Eigenlijk wel een smaakvollere combinatie met de wijn, moet ik eerlijk zeggen.


's Avonds hebben we nog de moestuin bewaterd. En toen zag ik dat de Seringen in onze nieuwe haag in bloei staan. Wat een prachtig gezicht en wat ruikt het heerlijk.




Toen ik in de loop van de dag even buiten op het trappetje zat was Gösta net even lekker aan het spelen met zichzelf. Ik heb er even een filmpje van genomen. Het wordt al een hele reus!


Gerrit en ik wensen iedereen die dit leest een heel fijne voortzetting van dit Pinksterweekend toe. Overigens heeft dit weekend in Zweden maar 1 zondag. De tweede is ingeleverd voor de viering van de Nationaldag op 6 juni. Bovendien is het deze zondag moederdag in Zweden.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten