dinsdag 5 mei 2020

Nieuwe tuinaarde voor de voortuin

Vandaag is het 5 mei, geen vrije dag hier maar wel de verjaardag van Arvid onze oudste hond. Hij wordt vandaag 12 jaar. Het is ook de dag waarop wij 20 kuub tuinaarde gaan ontvangen. De afspraak was acht uur vanochtend het werd half acht vanochtend. Gelukkig stonden wij kant en klaar en konden we aanwijzingen geven over de plaats van storten van de tuinaarde. Het was een vrachtauto met aanhanger, in beide 10 m3 tuinaarde.  De aanhanger wilden we wel op de kerkgrond hebben en de inhoud van de laadbak van de vrachtauto bij de beuken in de voortuin. Dat lukte allemaal prima.
Waarom die drukte hoor ik je zeggen....Wel onze voortuin is het deel van de tuin dat we bijna niet hoeven te maaien. Reden is dat er geen gras meer groeit. Wanneer we er al maaien dan slaat de maaimachine vaak vast in de wortels van de oude beuken die er staan. Dat is echt doodzonde want het zijn prachtige bomen die we niet graag willen beschadigen. 
Nu we in deze Corona tijd ons toch op ons eigen erf moeten vermaken hebben we het plan opgevat een laag nieuwe tuinaarde over de voortuin aan te brengen, die in te zaaien met nieuw graszaad en deze goed te bemesten. Zo beschermen we de wortels van de beuken, die nu weer onder de aarde komen te liggen en krijgen we wellicht weer een mooie grasmat in de voortuin.



Perssons Åkeri uit Töreboda kon ons wel tuinaarde leveren. Dat is hetzelfde bedrijf dat ons het grus voor de oprit heeft geleverd. Daarmee hebben we goede ervaringen en ook nu verliep de bestelling zonder problemen. De chauffeur reed de bestelling prachtig op de plekken die wij aanwezen, het was eigenlijk in een mum van tijd gepiept.
 Wat ook meezit is het prachtige weer van vandaag. De hele dag zon en licht bewolkt. Geen regen en dat is voor ons wel fijn want regen maakt het verwerken van de tuinaarde tot een zware klus. Zonder regen vind ik het overigens ook al zwaar genoeg.

Hier sta ik de opgebrachte aarde uit te harken, het ziet er echt relaxed uit moet ik zeggen...

We slechten de bult met tuinaarde door het met kruiwagens over onze tuin uit te rijden. Scheppen en rijden dus en daarna egaliseren met de tuinhark. Deze klus doet me denken aan de tijd dat we ons huis in Dokkum betrokken. Dat hadden we toen zelf laten zetten en na de verhuizing hadden we een week om de tuin op orde te brengen. We schrijven dan oktober 1985. We hadden 80 m3 besteld waarvan 60 m3 tuinaarde en 20m2 zand voor het terras. Die 80 kuub hebben we toen samen binnen een paar dagen op de plek van bestemming gebracht. Mijn moeder was toen bij ons, wij hadden destijds twee kleine kinderen, Henk en Greetje en mijn moeder deed al een paar maanden de hele huishouding.  Gerrit en ik waren elke vrije minuut in ons nieuwe huis aan het werk. Eén week hadden we voor de verhuizing en de klussen in ons huis en de tweede week voor de tuin. Mensen kinders wat een werk. Destijds konden we 20 kuub per dag verkruien. Vandaag hield het op met 12 kuub. Maar ja we zijn nu ook bijna 40 jaar ouder hè. Zelf vind ik 12 kuub geen gekke score. 




Er komen overigens nog stenen om de aarde en het grus van elkaar te scheiden... Dat is fase II zullen we maar zeggen!



en weer een kruiwagen vol....

En de volgende....

 Vanmiddag moesten we nog eventjes naar Karlsborg om voor onze honden uit de apotheek een middel tegen teken te halen. Dat gaat hier op recept van de dierenarts  en dat haal je  vervolgens uit de apotheek. Fynn had een teek en Arvid ook en Gösta had er al twee. Vanochtend daarom de dierenarts gebeld en om een recept gevraagd. Vanaf nu zijn ze voor 12 weken beschermd!
In Karlsborg hebben we in de late middagzon in het mooie weer ook nog even een lekkere wandeling langs het Vättern gemaakt.

Wat ook een beetje aan het veranderen is, is de relatie tussen Gösta en Fynn. Onze Fynn was steeds nog wat angstig, dat hoor je dan aan de toon van zijn blafje. Vandaag wilde Fynn ook spelen en warempel lagen ze vanavond al even samen in de mand.



De jarige Arvid had het nieuwe kussen voor zich alleen! Van ons mocht dat ook even op zijn 12e verjaardag.


Nu hoop ik maar dat ik morgen nog in staat ben de kruiwagens vol te scheppen, ik heb namelijk nu al een lichte spierpijn. Maar ja dat zien we morgen wel weer.



Wordt vervolgd....









Geen opmerkingen:

Een reactie posten