maandag 4 mei 2020

click, click en smak smak

Het is vandaag 4 mei, nationale dodenherdenking in Nederland, met dit jaar een herdenking in een geheel andere setting dan gewoonlijk. Toen we in Nederland woonden hebben we altijd stilgestaan bij deze dodenherdenking, stilgestaan bij de offers die zijn gebracht voor het verkrijgen van vrede. Nu we in Zweden wonen verloopt het toch iets anders, er hangen geen vlaggen halfstok en er is geen herdenking op TV en eerlijk is eerlijk, daardoor vergeten we het moment van 8.00 uur wel eens. Pas op een later moment denken we er dan aan. Het is nu meer iets geworden wat ik innerlijk beleef. Nu vanavond reden we bijvoorbeeld zo rond 8 uur 's avonds door de vrije natuur. Heerlijk dat dit kan!
Hetzelfde geldt voor 5 mei, bevrijdingsdag, ook dat zullen we in stilte beleven. Gelukkig kunnen dit soort dingen ook in stilte een grote waarde hebben. Ik ben ontzettend dankbaar dat we in een vrij land leven waar geen overheersing en onderdrukking is. 75 Jaar bevrijding in NL, geen vanzelfsprekendheid. Vrijheid is denk ik wel mijn grootste kernwaarde

Friese vlag 0
5 mei

Het weekend zijn we rustig doorgekomen, zaterdag even boodschappen gedaan in Mariestad en zondag kwamen Suzanne en Fredrik langs voor een 1.5 meter bezoekje. Ze waren heel nieuwsgierig hoe het met Gösta en Arvid en Fynn zou gaan. Wel wat dat laatste betreft dat gaat goed!

Zaterdag avond kregen we een appje waarop was te zien dat de 'jeugd' (kun je ook al bijna niet meer zeggen nu ze allemaal bijna 30 jaar en ouder zijn) een spel speelde op internet. Toch fantastisch dat dit zo kan, beleef je wel even een gezellig moment met elkaar. Louis was de winnaar geloof ik, hij kijkt hier op de foto ook wel heel serieus.


Zelf ben ik me op dit moment aan het inlezen over hondentraining. De puppietraining in Karlsborg is net vorige maand van start gegaan dus daarbij kan ik niet meer aansluiten. Nu vond ik op Youtube een prachtige training op basis van operant conditioneren. Het is een training gemaakt door hondenschoolonline Die training is heel mooi opgebouwd en in beeld gebracht met een eigen net aangeschafte pup. Het is een clicker training. Dus vandaag een clicker aangeschaft en een zakje voor het voer dat ik aan mijn broekriem kan bevestigen. Een clickertraining is een training die de hond met zachte hand geleid naar daar waar jij hem wilt hebben. Met operant conditioneren kun je het gedrag van dieren, maar overigens ook dat van mensen, alle kanten op laten bewegen, zolang je maar geduld hebt en consequent bent. De clicker is aanvankelijk een ongeconditioneerde stimulus, dat wil zeggen dat er geen betekenis aan de click zit. Die betekenis breng je eraan door de click aan te bieden samen met de beloning, dus eerst de click en dan direct de beloning. De volgorde is dan 1. opdracht, 2. click, 3. beloning. De beloning dat is het voer dat hij overdag krijgt. Dus al zijn brokken krijgt hij nu uit de hand, daarvoor moet hij werken, het is zijn beloning. Zo voorkom je dat hij te dik wordt, hetgeen zou gebeuren wanneer je steeds met hondensnoepjes gaat werken. In deze manier van werken is het heel belangrijk dat de hond en ook de baas (of het vrouwtje) er plezier aan beleven. Er is geen dwang, geen negativiteit of gemopper wanneer het niet goed gaat. Gewoon steeds weer opnieuw beginnen.
Vandaag hebben we een eerste stap gezet, hij heeft geleerd dat hij al zijn brokken nu uit mijn hand krijgt en hij heeft hier een ononderbroken aandacht voor. Ben vanavond ook begonnen met het aanbieden van een click net voordat ik mijn hand met daarin de brokken voor hem open. Het is heel belangrijk dat elke click vergezeld gaat van een beloning. 100 % belonen direct na de click!
Na een paar dagen kunnen we checken of de stimulus nu geconditioneerd is, dit door wanneer hij lekker ontspannen op zijn kussen ligt een keer te clicken om vervolgens te checken of hij ook kwispelend bij mij komt voor het ophalen van zijn brokken. Als dat zo is dan kunnen we over naar de volgende stap. In de cursus wordt gezegd dat elke hond met deze techniek kan werken.

De clicker en het zakje voor het voer

Vanavond hebben we dus een klein ommetje gereden. Het was een mooie avond en nog niet al te laat en dan hebben  we in deze tijd een goede kans op elanden. Wel die hebben we gezien, ik geloof dat het er wel 10 waren op verschillende locaties.
Voor natuurfotografie krijg ik nog geen prijs vermoed ik..maar hier zie je er een stuk of drie tegen de bosrand aan staan.



De natuur toonde ons vandaag ongeveer 10 elanden, waarvan er eentje vlak voor onze auto de weg overstak. Ik was te verbouwereerd om er een foto van te maken, indrukwekkend hoor een dergelijke ontmoeting. Verder hebben we veel reeën gezien, veel kraanvogels en een vos. Een fantastische score!
Morgen op bevrijdingsdag krijgen we om 8.00 uur 's ochtends 20 m3 tuinaarde. Wat zullen we lange armen krijgen zo aan de kruiwagen deze week.

Nog kort even de statistieken. De laatst gegeven stand was die van 30 april en dat was 21.092 / 2586. Voor Västra Götaland was het 2459/209. Nu voor 4 mei is de stand voor geheel Zweden 22.721 / 2769, voor Västra Götaland komt het vandaag uit op 2720/ 227. De R zit nu onder de één. Dat is goed nieuws. 

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten