donderdag 14 mei 2020

Wat is het toch koud he

Ja het is natuurlijk niet de winnende foto deze eerste in de blog maar wel komisch. Wat je ziet is het onderstel van de hangoortafel die wij in onze keuken hebben staan. Van die tafel kunnen twee kanten helemaal naar beneden hangen en blijft het middenstuk, zo'n 30 tot 40 cm breed staan. Dat middenstuk zie je ook terug in het onderstel van de tafel. De basis hiervan is een soort rechthoek en de 'hangoren' van de tafel rusten dan op uitdraai pootjes. 
Wanneer wij 's ochtends aan het ontbijt zitten is het meestal zo dat Arvid en Fynn tussen ons in zitten. Daarmee is die ruimte gevuld, daar kan geen hond meer bij. En ja waar moet dan die derde hond zitten wanneer die ook bij ons wil zijn. Wel Gösta had daarop iets gevonden. Hij nestelde zich precies in dat middenstuk in het onderstel van de tafel. Dat vond hij zo wel een mooi plekje. Zo zaten wij vanochtend aan het ontbijt met één hond aan onze voeten en twee tussen ons in. En het smaakte ons ook nog eens heerlijk!


 Het gaat overigens prima met Gösta. Hij is al erg gegroeid en is nu al een stuk groter dan Arvid en Fynn. Hij heeft veel energie en wij moeten erop passen dat hij zich niet overbelast. Elke keer wanneer hij even lekker heeft gespeeld of wanneer wij met hem een korte wandeling hebben gemaakt gaat hij naar zijn 'slaapkamer' om te rusten. Dat vindt hij overigens geen probleem, hij gaat graag met me mee en gaat dan mooi op het kussen liggen.
Met de klickertraining gaat het boven verwachting goed. Hij kan nu al een aantal opdrachten uitvoeren zoals 'zit', 'lig', 'kom' en nu ben ik bezig met 'volg'. Omdat ik hem al het voer nu uit de hand geef als een beloning op een goed uitgevoerde opdracht kunnen we goed trainen omdat hij hongerig is. Hij krijgt dus maar heel weinig extra beloningsbrokjes. 
Hij begint overigens ook steeds beter aan te geven dat hij naar buiten moet voor de p en p-jes. Hij loopt dan naar de deur en vanavond gaf hij met een van zijn poten ook een veeg over het raam. Aanvankelijk zag hij de deur van de keuken naar de hal ook voor een buitendeur aan en ging hij in de hal staan plassen. Dat hebben we nu gelukkig gecorrigeerd. Wat ik ook met hem aan het trainen ben is de 'altijd kom fluit'. Dat klinkt fantastisch toch. De altijd kom fluit train ik niet met de klicker. Ik fluit en wanneer hij dan bij me komt krijgt hij een ultieme beloning in de vorm van een stukje droge kip, hij vindt dat heerlijk, zo lekker zelfs dat wanneer hij even ietsje verder weg is en ik fluit hem, dat hij dan op een drafje terug holt en in de draf bij mij op schoot springt. Heel aandoenlijk natuurlijk maar dat laatste dat moet ik hem dan weer afleren. Maar om in te trainen krijgt hij dan wel direct zijn heerlijke beloning. Ik hoop nu maar dat het zo goed blijft gaan.

Vandaag zijn we verder gaan werken aan ons project kantstenen langs de oprit uitgraven en herplaatsen. Dat uitgraven is overigens een hele speurtocht. De stenen liggen soms een heel eind uit de kant.
En kijk nu toch eens hoe netjes het wordt!! Ik ben er echt supertrots op. Vanochtend vonden we nog drie stukken kantsteen aan de rechterkant, naast de asfaltlaag die helemaal aan het begin van de oprit zit tussen de palen. Die hebben we eerst teruggeplaatst. Daarna zijn we aan de linkerkant gaan graven. Direct bij de paal zaten even geen kantstenen, waarschijnlijk zijn die verloren gegaan bij het aanleggen van de nieuwe hoofdwaterleiding een paar jaar terug. Het aansluitpunt daarvan zit direct in de buurt van de linkerpaal. Na enkele meters zoeken stuitten we weer op kantsteen. We zijn eerst maar gaan zoeken of we nog wel genoeg stenen konden vinden. Toen dit het geval was zijn we met het plaatsen begonnen. Het eerste stuk is nu klaar. Het is zelfs al zo dat mensen uit het dorp die in de auto langsrijden eventjes stoppen om te zeggen dat ze het zo mooi vinden worden. 



Maar om vijf uur vanmiddag hadden we er wel even genoeg van, van al dat graven, spitten, schoonmaken en terugplaatsen. Bovendien was het de hele dag erg koud. Het was wel zonnig maar met een zeer stevige gure wind. Beiden verlangden we naar onze warme keuken.


Zo komen we de stenen tegen na eerst een stuk oprit weggraven te hebben. Het is echt veel en zwaar werk. Krachttraining. We hebben nog wel een paar dagen te gaan want die kant van de oprit is 45 meter, waarvan we er nu ongeveer 8 meter klaar hebben.

En we hoeven niet snel he, want de Corona tijd die duurt nog lang. Hier in Zweden mogen we weer ietsje meer. We mogen overigens best nog erg veel maar nu mogen we reisjes maken waarbij we  maximaal 2 uur reistijd hebben. Er is een verlenging van het inreisverbod tot 15 juni voor mensen buiten de EU grenzen met uitzondering van enkele landen zoals Zwitserland, Engeland. Lichtenstein, Noorwegen. Mensen van binnen de EU grenzen mogen in reizen wanneer ze hier iets noodzakelijks te doen hebben, hier wonen of familie zijn van mensen die hier wonen. Je moet dan wel iets noodzakelijks te doen hebben in Zweden. Wat hieronder wordt verstaan wordt niet aangegeven.

Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten